«Mad Men»:

Gleden ble til alkoholproblemer og skilsmisse

- En dag blir til en uke, som blir til en måned, og så ser du ikke land lenger.

TØFF TID: Skuespiller Jon Hamm åpner seg om tiden etter at «Mad Men»-suksessen tok slutt. Her er han avbildet i forbindelse med premieren på «Baby Driver» i mars. Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Imagesfor SXSW/AFP/ NTB scanpix
TØFF TID: Skuespiller Jon Hamm åpner seg om tiden etter at «Mad Men»-suksessen tok slutt. Her er han avbildet i forbindelse med premieren på «Baby Driver» i mars. Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Imagesfor SXSW/AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Skuespiller Jon Hamm (46) fikk sitt store gjennombrudd som Don Draper i den prisbelønte tv-serien «Mad Men» i 2007.

Dramaserien, som i stor grad dreier seg rundt livet til den relativt kyniske reklamemannen Draper, ble avsluttet våren 2015, da den siste og 92. episoden ble vist på tv.

I et ferskt intervju med The Guardian, forteller tv-stjernen om hvordan «Mad Men»-avslutningen påvirket ham som privatperson.

46-åringen opplevde at en stor del av strukturen i hverdagen hans brått ble revet bort da siste innspillingsdag var over:

- Jeg pleide å ha seks til åtte måneder av året som var fullstendig planlagt, og så forduftet det. Noen mennesker bygger opp rammeverket igjen umiddelbart, men jeg er mer preget av treighet: En dag blir til en uke, som blir til en måned, og så kan man ikke skimte land lenger, sier Hamm til avisa.

Måtte i terapi

Etter tv-seriens avslutning, måtte Hamm også takle at ting tok slutt i privatlivet. Høsten 2015 annonserte han og Jennifer Westfeldt (47), skuespiller og manusforfatter, at de gikk hvert til sitt etter 18 år sammen.

Tidligere samme år ble det også kjent at Hamm hadde vært innlagt på avrusning for å få bukt med alkoholproblemer.

Overfor The Guardian snakker han åpent om at han dessuten gikk i terapi etter at han var ferdig med «Mad Men».

- Jeg vet at når man sier «terapi» i England, blir folk sånn: «Oi, går det bra med deg?». Men her er det omtrent som å gå til tannlegen. Hvis man har råd til det, hvorfor vil man ikke gjøre det? sier han retorisk til den britiske storavisa.

TOK SLUTT: Jon Hamm og Jennifer Westfeldt fotografert sammen på Vanity Fairs Oscar-fest i 2014, omlag halvannet år før forholdet tok slutt. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/ NTB scanpix
TOK SLUTT: Jon Hamm og Jennifer Westfeldt fotografert sammen på Vanity Fairs Oscar-fest i 2014, omlag halvannet år før forholdet tok slutt. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/ NTB scanpix Vis mer

Det var gjennom terapien han lærte seg viktigheten av å ha struktur, en daglig morgenrutine og en timeplan i livet sitt.

I intervjuet legger Hollywood-stjerna til at han sliter med å takle til det evige jaget etter ham, som oppstod etter at han ble verdenskjent gjennom «Mad Men».

- Det er rart at dét er belønningen: «Åh, du gjorde en super jobb med noe, så nå kommer vi til å jage deg ute i offentligheten slik at du føler at alle dine bevegsler blir overvåket». Å gå gjennom det for første gang som 35-åring, var sånn: «Oi, jøss!», sier Hamm.

La seg inn på «rehab»

Etter at det ble kjent at Jon Hamm gikk igjennom et 30-dagers avrusningsprogram våren 2015, har skuespilleren også snakket åpent om sitt opphold på «rehab».

I et intervju med nettsida Mr. Porter i 2016, påpekte Hamm at det ikke er så uvanlig med fordommer rundt det at folk legger seg inn til rehabilitering.

- Det har alle disse konnotasjonene, men det er bare en lengre periode der man snakker om seg selv. Folk gjør det av alle mulige grunner, og alle grunnene er ikke kjemiske, sa han den gang, og fortsatte:

- Men det ligger verdi i det å dra seg selv ut av arbeidskvernen en periode, og konsentrere seg om å omjustere systemet. Og det funker. Det er fantastisk.

Etter suksessen med «Mad Men», som blant annet sikret ham to Golden Globe-priser, har tv-stjernen for øvrig funnet andre roller å bryne seg på.

Han har blant annet spilt i tv-serier som «The Unbreakable Kimmy Schmidt» og «The Amazing Gayl Pile», og er kinoaktuell i USA med «Baby Driver», der han spiller mot Oscar-vinner Kevin Spacey.

SUKSESS: Jon Hamm har hanket inn flere priser for rollen som Don Draper. Her er han avbildet med prisen sin, og «Mad Men»-kollegene John Slattery og January Jones, på Emmy Awards i 2015. Foto: Mario Anzuoni/ Reuters/ NTB scanpix
SUKSESS: Jon Hamm har hanket inn flere priser for rollen som Don Draper. Her er han avbildet med prisen sin, og «Mad Men»-kollegene John Slattery og January Jones, på Emmy Awards i 2015. Foto: Mario Anzuoni/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Mistet foreldrene før han hadde fylt 21

Terapien Hamm begynte å gå i etter «Mad Men», var ikke Hollywood-stjernens sførste møte med behandlingsformen.

Foreldrene hans, Dan og Deborah Hamm, skilte seg da han var to år gammel. Moren oppdro ham til han var ti år. Da døde hun, av magekreft.

- Det hadde en effekt på meg. Du vet, ikke en god en, sa han i et intervju med Esquire i 2014.

TV-SUKSESS: Jon Hamm sammen med «Mad Men»-skaper Matthew Weiner under lanseringen for sistnevntes bok om tv-serien i februar. Foto: Frazer Harrison / NTB scanpix
TV-SUKSESS: Jon Hamm sammen med «Mad Men»-skaper Matthew Weiner under lanseringen for sistnevntes bok om tv-serien i februar. Foto: Frazer Harrison / NTB scanpix Vis mer

Deretter flyttet han inn hos faren og farmoren sin. Da Jon var 20 år gammel, døde faren hans, ifølge ELLE.

Jon Hamm har to eldre halvsøstre, som også mistet moren sin i ung alder. Etter farens død bodde han hos dem, og søstrene merket at han ikke hadde det bra. I et intervju med Stylist i 2014, omtalte Hamm søstrene som «sikkerhetsnettet» sitt.

Det var også de to som oppfordret ham til å oppsøke psykolog. Den 20-årige utgaven av Jon Hamm var student ved University of Texas, og hadde vært fotballstjerne på high school:

- Jeg var en 20 år gammel idiot, i Midtvesten. Det er ikke Woody Allen-New York. Vi sitter ikke og snakker om følelsene våre. Og vi sitter virkelig ikke og sammenligner psykologer, sa han i intervjuet med Esquire.

Likevel, så klarte søstrene hans å overtale ham. Og Jon, som var deprimert og sleit med å stå opp om morgenen, fikk hjelp:

- Jeg dro til dama. Satt ned og snakket med dama. Jeg må si at det hjelper (...) Man får et fantastisk utenfra-perspektiv fra en terapeut. Det er uvurderlig, i mine øyne, understreket han den gang.

LES OGSÅ: Mike Myers er ikke til å kjenne igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer