Mary-Kate Olsen:

Gjør som Märtha Louise

Den lyssky stjernen har en aktiv karriere innen sprangridning.

AKTIV RYTTER: Mary-Kate Olsen er en aktiv rytter innenfor sprangridning, og drar på stevner og konkurranser rundt i verden. Foto: NTB Scanpix
AKTIV RYTTER: Mary-Kate Olsen er en aktiv rytter innenfor sprangridning, og drar på stevner og konkurranser rundt i verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Designer og tidligere skuespiller Mary-Kate Olsen (33) har som vår egen prinsesse Märtha Louise (47) en forkjærlighet for hester og ridesporten.

De siste årene har Olsen stort sett holdt seg ute av rampelyset, men gjør derimot unntak når det kommer til ridning.

I helgen gjorde 33-åringen dermed en sjelden opptreden i rampelyset, da hun fredag og lørdag var å se på hesteryggen i Longines Global Champions Tour i Paris med hestene Naomi og Fatum, ifølge stevnets nettsider.

BARNDOMSINTERESSE: Olsen har elsket ridesporten siden hun var seks år gammel. Foto: NTB Scanpix
BARNDOMSINTERESSE: Olsen har elsket ridesporten siden hun var seks år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om Olsen i dag bruker mye av sin tid på sprangridning, vil nok de fleste av oss huske henne fra diverse roller i film og TV.

Skuespillerkarrieren startet først med den populære komiserien «Under samme tak» i 1987, der hun og tvillingsøsteren Ashley Olsen (33) byttet på å spille minstejenta Michelle Tanner. Videre fulgte en ganske samkjørt skuespillerkarriere for tvillingene, før de opprettet et eget foretak og lanserte filmer, bøker, sminke, plater og klær. En hel verden fulgte Mary-Kate og Ashley mens de sammen vokste opp i rampelyset.

Etterhvert som de ble eldre forsvant de gradvis fra underholdningsbransjen og slo gjennom som designere med eget merke - kalt «The Row».

Vis mer

Interesse siden barndommen

Mary-Kate Olsens interesse for hester har fulgt henne mesteparten av livet, helt siden hun var seks år gammel. Etter high school, da familien flyttet til New York, la hun imidlertid ridningen på hylla en god stund, ifølge People.

Men de siste årene hun har valgt å konkurrere aktivt i sprangridning igjen. Sporten har vært en lidenskap for Olsen i en årrekke, og hun har opparbeidet seg et respektabelt rykte i ridesport-miljøet.

RIKE SØSTRE: Mary-Kate og Ashley Olsen har gjort stor suksess i underholdningsbransjen og motebransjen. Foto: NTB Scanpix.
RIKE SØSTRE: Mary-Kate og Ashley Olsen har gjort stor suksess i underholdningsbransjen og motebransjen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Ridning tillater meg til å øve på å være mer aksepterende, tålmodig, disiplinert, omtenksom, konkurranseinnstilt, og alle de andre følelsene som er veldig viktige å ha i hverdagen. Hester kan lære deg masse om deg selv, forteller hun i sin profil hos HITS - et selskap som ofte er sponsor for sprangridning-arrangementer.

I AKSJON: Mary-Kate Olsen deltok også på at Longines Global Champions Tour-stevner i Madrid i midten av mai. Foto: Splash News/ NTB scanpix
I AKSJON: Mary-Kate Olsen deltok også på at Longines Global Champions Tour-stevner i Madrid i midten av mai. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Inspirerte klesdesign

Mary-Kate Olsen forteller også at en av de første dressjakkene hun designet for «The Row» var inspirert av en ridejakke hun hadde hatt på seg i en av sine første sprangridningskonkurranser.

Olsen har også kombinert interessen for ridning med skuespillerkarrieren. I filmen «Winning London» fra 2001 salte hun og søsteren opp for en polo-kamp foran kameraene. Det samme gjorde de for filmen «It takes two» fra 1995 og i en episode av «Under samme tak».

De berømte tvillingsøstrene spilte også inn en låt kalt «My Horse and Me» til albumet sitt «I Am the Cute One» fra 1993.

HABIL RYTTER: Mary-Kate Olsen har flere ulike hester hun konkurrerer med. Her avbildet på banen i Madrid i mai. Foto: NTB scanpix
HABIL RYTTER: Mary-Kate Olsen har flere ulike hester hun konkurrerer med. Her avbildet på banen i Madrid i mai. Foto: NTB scanpix Vis mer

Aktiv rytter

Olsen har hatt en aktiv karriere i sprangridning de siste årene, og er ofte å se på ulike konkurranser rundt om i verden.

Siden 2013 har hun konkurrert i «Hampton Classic Horse Show» i Bridgehampton. Hun har ofte vært å se i «Palm Beach Masters» i Wellington, Florida, hvor hun i fjor kom på syvende plass i sin klasse. I 2017 tok hun førsteplass i «American Gold Cup» på Old Salem Farm i New York, ifølge W Magazine.

TILSKUERE: Olsen og ektemannen Olivier Sarkozy er ofte tilskuere på ulike ridekonkurranser. Her ser de på resten av stevnet i Madrid i mai. Foto: NTB Scanpix.
TILSKUERE: Olsen og ektemannen Olivier Sarkozy er ofte tilskuere på ulike ridekonkurranser. Her ser de på resten av stevnet i Madrid i mai. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Når hun ikke konkurrerer er hun ofte å se i publikum på ulike ridekonkurranser med ektemannen Olivier Sarkozy (50) - som for øvrig også var tilskuer da Olsen konkurrerte i Madrid i mai.

Gjør som Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise og Mary-Kate Olsen har tilsynelatende en del til felles. Märtha Louise begynte å ri allerede som åtteåring på ponnien Shah. Hennes iherdige innsats og ferdigheter gjorde at hun etter hvert kom med på landslaget, og hun var tidligere i norgestoppen i sprangridning.

KONKURRERTE: Prinsessens dyktighet og innsats gjorde at hun kom på landslaget i sprangridning. Her avbildet med sin nye hest Lenaro i 1999. Foto: NTB Scanpix
KONKURRERTE: Prinsessens dyktighet og innsats gjorde at hun kom på landslaget i sprangridning. Her avbildet med sin nye hest Lenaro i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsessen deltok på en rekke stevner, og var en kjent skikkelse i det norske hestemiljøet. Til slutt ga hun seg mens hun var på topp. Den dype og nære kontakten hun hadde med hestene forsvant, og det merket Märtha godt.

–Jeg kunne ikke være i nærheten av en stall uten å risikere å gråte, skrev Märtha i et innlegg i hestemagasinet EQUILIFE i 2016, der hun har vært bidragsyter.

Høsten for tre år siden gjorde prinsesse Märtha Louise for øvrig comeback i Oslo Horse Show, 25 år etter at hun åpnet konkurransen. De siste årene har hun også prøvd seg som travkusk.

Ute av rampelyset

Foruten ridning er Mary-Kate - i likhet med tvillingsøsteren - nesten ikke å se i rampelyset i dag. De dukker sjelden opp på arrangementer, er ikke på sosiale medier, og stiller nærmest aldri opp på intervjuer. I de få artiklene søstrene har stilt opp i de siste årene, kommer det tydelig fram at en skjermet tilværelse er den foretrukne tilværelsen.

Før barnestjernene hadde rukket å fylle ti år, hadde de bygget sitt eget familieimperium, og helt på egen hånd blitt de yngste millionærene i USA.

BARNESTJERNER: Olsen-tvillingene medvirket i en rekke filmer før de la skuespillerkarrieren på hylla. Foto: NTB Scanpix
BARNESTJERNER: Olsen-tvillingene medvirket i en rekke filmer før de la skuespillerkarrieren på hylla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samlet har søstrene en estimert formue på 400 millioner dollar, ifølge Life and Style Magazine. Dette tilsvarer om lag 3,3 milliarder norske kroner.

I et intervju med Wall Street Journal Magazine fra 2018, uttrykker søstrene forståelse for at publikum er nysgjerrig på hvorfor de egentlig forlot blitsregnet. Samtidig antyder de sterkt at årsaken har en sammenheng med oppveksten og tilværelsen som barnestjerner.

- Jeg vet ikke om det kanskje kan være måten vi vokste opp på. Vi liker bare ikke å snakke om oss selv eller det vi driver med … Det er liksom ikke vår greie.

Ikke på sosiale medier

Ettersom søstrene er opptatt av å skjerme eget privatliv, har duoen også tatt totalavstand fra sosiale medier. I et intervju for tre år siden kom de to med følgende begrunnelse:

- Vi dykker ikke ned i den verdenen. Det konstante presset om å være sett, og bli «godkjent» av alle andre, skaper et bilde som ikke alltid stemmer overens med virkeligheten - og legger et press på unge jenter. Det er skremmende, fortalte Mary-Kate til magasinet Net-A-Porter.

IKKE PÅ SOSIALE MEDIER: Tvillingene foretrekker å skjerme privatlivet mest mulig og har tatt helt avstand fra sosiale medier. Foto: NTB Scanpix.
IKKE PÅ SOSIALE MEDIER: Tvillingene foretrekker å skjerme privatlivet mest mulig og har tatt helt avstand fra sosiale medier. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

33-åringen, som giftet seg med den 17 år eldre tobarnsfaren Olivier Sarkozy i 2015, fortalte også at hun heller ønsker å prioritere tid sammen med familien.

- Jeg har en ektemann, to stebarn og et liv. Jeg må hjem og lage middag. Det er viktig å finne ting som får deg til å slappe av, ellers blir du bare utbrent og lite produktiv, sa hun.

Ashley Olsen har på sin side vært i et forhold med den 34 år eldre finansmannen Richard Sachs (65). De to gikk hver til sitt i 2017.

Hvorvidt søstrene en gang i framtiden vil returnere til underholdningsbransjen, er ukjent. Da det i 2015 ble kjent at «Under samme tak» skulle gjøre comeback, takket Mary-Kate og Ashley derimot nei til å medvirke, ifølge US Weekly.

LES OGSÅ: - Jeg var livredd for å bli avslørt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer