Jan Runar fra «Demenskoret»:

- Gjør det beste ut av dagen i dag

Noen dager er tunge, men 50-åringen gleder seg over at det ikke er så mange av dem.

FEIRER LIVET: Marion elsker å overraske mannen sin. Jan Runar Eliassen visste ingen ting om at hun samlet familie og venner for å feire 50 år-dagen hans. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
FEIRER LIVET: Marion elsker å overraske mannen sin. Jan Runar Eliassen visste ingen ting om at hun samlet familie og venner for å feire 50 år-dagen hans. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert

Jan Runar Eliassen (50) fra Vestfossen i Hokksund er kjent som yngstemann i «Demenskoret». 24. januar fylte han 50 år, og han er helt i hundre.

- Familien overrasket meg med et stort selskap. Jeg visste ingen ting på forhånd, annet at jeg skulle spille golf med en god venn, sier Jan Runar til Se og Hør.

Jan Runar fikk mye positiv oppmerksomhet da han under avslutningen av første sesong med «Demenskoret» sang Liverpool-hymnen «You’ll never Walk Alone».

«DEMENSKORET»: Jan Runar Eliassen rørte hele salen med denne tolkningen. Video: NRK Vis mer

Sammen med koret har Hokksund-mannen det siste året mottatt en rekke priser. Den siste er Øvre Eikers kulturpris for 2023.

Juryen begrunner prisen med at Jan Runar har rørt et helt folk ved å stå frem med en sykdom som får store konsekvenser både for den som rammes og omgivelsene, og at årets prisvinner viser at musikk ikke bare er kunst og kultur.

PRISVINNER: Som en del av 50 års-feiringen mottok Jan Runar Eliassen nylig Øvre Eikers kulturpris for 2023. Foto: Privat
PRISVINNER: Som en del av 50 års-feiringen mottok Jan Runar Eliassen nylig Øvre Eikers kulturpris for 2023. Foto: Privat Vis mer

«Musikk er også helse, og musikk kan definitivt ha veldig positiv betydning og som kan gi gode dager selv med en demenssykdom».

I likhet med resten av kormedlemmene er også Jan Runar spent på seernes reaksjoner når NRK fra 10. februar viser sesong to av den prisbelønte TV-suksessen.

GULLRUTEN: Jan Runar koste seg på Gullruten i Bergen i fjor. Her er han med programleder Ingrid Gjessing Linhave. Foto: Bent Are Sigvaldsen / Se og Hør
GULLRUTEN: Jan Runar koste seg på Gullruten i Bergen i fjor. Her er han med programleder Ingrid Gjessing Linhave. Foto: Bent Are Sigvaldsen / Se og Hør Vis mer

- Jeg tror det blir fint, sier Jan Runar.

Han understreker at han aldri ble med i koret for oppmerksomhetens skyld, og at han i første sesong hadde en kort periode hvor det fristet mer å slutte i koret enn å fortsette.

- I dag synes jeg at det er morsomt med alle de positive tilbakemeldingene. Men det er også synd at man først må få en så alvorlig sykdom. Jeg har tenkt mye på hvor viktig denne typen tilbakemeldinger er for alle i hverdagen.

Jan Runar har i tidligere intervjuer med Se og Hør fortalt hvordan han allerede i 44 års-alderen merket de første problemene, til det som i dag gjør at han i 2021 fikk diagnosen Alzheimers sykdom.

KJEMPER SAMMEN: De fem barna til Jan Runar og Marion er også engasjert i arbeidet med å skape økt fokus omkring sykdommen demens. Sønnen Alexander samlet inn 600 000 kroner som ble overrakt Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for Folkehelsen. Foto: Anne Elisabeth Næss
KJEMPER SAMMEN: De fem barna til Jan Runar og Marion er også engasjert i arbeidet med å skape økt fokus omkring sykdommen demens. Sønnen Alexander samlet inn 600 000 kroner som ble overrakt Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for Folkehelsen. Foto: Anne Elisabeth Næss Vis mer

Det var kona Marion Tur Eliassen (45) som først reagerte på ektemannens oppførsel. Hun er butikksjef på REMA på Hokksund. Hun glemmer aldri dagen hun oppdaget at mannen hennes var på handletur uten å vite hva han drev på med.

- Hukommelsestapet hans varte bare en kort stund. Men da jeg kom hjem noen dager senere, hadde han parkert bilen vår med nøkkelen i, sier Marion.

Ingrid Gjessing Linhave rørt til tårer på scena sammen med Jan Runar Eliassen fra «Demenskoret». Video: TV2. Vis mer

Jan Runar har tidligere fortalt om nevrologiske og kognitive tester, og om utfordringene med å plassere tallene riktig på en klokke.

- Jeg ble først undersøkt med tanke på hjernesvulst, som i de fleste tilfeller kan behandles. Men akkurat den diagnosen ble raskt utelukket, sier 50 åringen.

Åpenhet om sykdommen ble viktig både for Jan Runar og familien. De ønsker å bidra til at det blir et enda større fokus på en sykdom som rammer stadig flere.

Fembarnsfaren er smertelig klar over at Alzheimers er en dødelig diagnose, hvor han sakte, men sikkert vil miste kontakten både med seg selv og med familien.

- Stort sett synes jeg at jeg takler sykdommen greit. Har noen tunge dager innimellom, men de er sjeldne. Sykdommen utvikler seg heldigvis langsomt. Nå handler alt om å gjøre det beste ut av dagen i dag, sier Jan Runar til Se og Hør.

Han byttet venstre kne før jul, og gleder seg over at operasjonen er vellykket.

Se og Hør møtte Kim Wigaard og tok en prat om demenskoret og faren. Reporter: Svend Aage Madsen. Vis mer

- Det var en gammel idrettsskade som førte til problemer. Endelig sover jeg godt om natten, uten smerter.

50-åringen omtales ofte som den evige optimist, en mann som ønsker å fylle livet med flest mulig gode opplevelser sammen med sin elskede Marion, parets barn og gode venner.

En gave fra Liverpool Supporter Club sørget for at Jan Runar og Marion nok en gang fikk oppleve en fotballkamp i England i fjor. Nå tar han med seg sønnene på tur, for å se favorittlaget sitt møte Chelsea.

- Vi gleder oss skikkelig til gutteturen, sier Jan Runar.

LES OGSÅ: Detaljen vekker oppsikt