Marna Haugen:

- Gjør at jeg ikke føler meg normal

Marna Haugen deler private detaljer.

KREFTBEHANDLING: Marna Haugen har vunnet over kreften to ganger. Foto: Espen Solli/Se og Hør
KREFTBEHANDLING: Marna Haugen har vunnet over kreften to ganger. Foto: Espen Solli/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det var i går, men like viktig i dag å reflektere over at jeg har overlevd kreft TO ganger», skriver blogger og influenser Marna Haugen (40) åpenhjertig på Instagram i anledning World Cancer Day.

Haugen, som den siste tiden har vært aktuell i «Torpet Kjendis», har tidligere delt åpent om sin kamp mot kreften, men aldri før har hun vært så åpen som nå.

«Første gang hadde jeg kreft i morkakevev med spredning, andre gang livmorhalskreft. I dag er livmoren min toast etter stråling og ikke lenger hverken i funksjon eller en trussel på livet», skriver hun blant annet videre.

40-åringen forteller imidlertid også om sykdommens bakside, nemlig senskader etter kreftbehandling.

«Jeg har skader etter kreftbehandlingen som jeg har lært meg å leve med, som mindre blære og stråleskadet vagina. Andre skader som er mye lettere å snakke om er fatigue (utmattelse) og trøbbel med hukommelse», fortsetter hun.

Skader

Overfor Se og Hør forklarer Haugen at hun har følt seg veldig alene med sine ettervirkninger av kreften.

- Både de fysiske og mentale skadene. Noe får man uansett, det er ingen som går skadefri fra en slik behandling. Jeg leter litt etter plasser der jeg kan føle meg litt mindre alene, uten og egentlig finne noe forum eller hva det måtte være, sier hun.

Influenseren, som er kjent som «Komikerfrue», legger ikke skjul på at det er vanskelig å snakke om sine egne skader, og et det er et veldig privat tema.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Men jeg synes det er viktig, for jeg merker jo selv på alle tilbakemeldingene jeg får, uansett hva jeg snakker om når det kommer til kreft, at jeg får mange tilbakemeldinger fra andre, sier hun, og fortsetter:

- Det er på alle områder når det gjelder kreft. Det er så mange det angår og så mange som føler seg alene.

- Føler meg ikke normal

Haugen forteller at enkelte begynner å søke på nett når de står i sykdommen, og finner henne som en som har delt sine erfaringer.

- Så begynner de å følge med på historien min, og da tar de ofte kontakt for enten å stille spørsmål eller bare for å takke for det jeg har lagt ut. Men jeg føler de trenger mer og det gjør jeg også, forklarer hun.

40-åringen etterlyser mer informasjon og opplysning, slik at hun også kan føle seg normal.

- Jeg sitter jo med en skade i dag som gjør at jeg ikke føler meg normal. Og jeg kjenner litt på at det er et problem. Men jeg vet at jeg er heldig med de skadene jeg har i dag, som er små i forhold til hva man kan få, påpeker hun.

Steril

Bloggeren forklarer at ved behandling mot livmorhalskreft, stråles hele bekkenet.

- Livmor og eggstokker blir «svidd bort», mens tarmer og blære som ligger i nærheten er utsatt for stråleskade, og blir ofte mer eller mindre det. Man blir for eksempel steril etter første behandling. Det visste jeg ikke og var ikke forberedt på det, sier hun videre.

FJERNER: Christine Koht har latt folk følge hennes kamp tilbake etter sykdommen med jevnlige oppdateringer på sosiale medier. Video: Kirsten Koht (med tillatelse) Vis mer

- De (legene journ.anm) er veldig opptatt av å etablere hva slags behandling du skal ha for å bli frisk og for å leve videre, og man har mange samtaler med leger. Men akkurat rundt dette med å bli steril var ikke noe jeg fikk opplysning om på den måten. Det ble veldig overraskende, selv om jeg jo forstår det. Det sier seg selv, men likevel er det en beskjed å få, fortsetter hun.

Hjelper andre

Haugen har som nevnt vært åpen om sykdommen hele veien, men denne gangen har hun delt enda litt mer - som ting hun ikke har vært klar for å dele tidligere, som hun fremdeles synes er ekstremt privat.

- Men jeg vet at det ikke bare er meg. Er det godt for noen, så er det bare fint, mener hun.

På spørsmål om hun føler at hun hjelper andre med sin åpenhet, svarer hun:

- Ja, og jeg er en åpen person. Jeg føler jeg hjelper andre, det gjør jeg. Det er en sammensatt ting å gjøre - å dele noe sånt. Det føltes naturlig for meg i hvert fall.

Hun forklarer videre at i forbindelse med World Cancer Day skal man kanskje være ekstra åpen og ha ekstra fokus på sykdommen.

LES OGSÅ: Malin Andersson fra «Love Island»:Ble mamma etter sorgen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer