STRÅLTE TIL TROSS FOR REGNET: Her ankommer Mette-Marit og Haakon, Daniel og Victoria og Mary og Fredrik festmiddagen. Foto: NTB Scanpix
STRÅLTE TIL TROSS FOR REGNET: Her ankommer Mette-Marit og Haakon, Daniel og Victoria og Mary og Fredrik festmiddagen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kong Harald og dronning Sonja 80 år:

Gjestene ble møtt med folkedans og musikk på Operaen

Det triste været gikk ikke ut over humøret til de festkledde gjestene.

Se stor kjolespesial lenger nede i saken!

(Seoghør.no): I formiddag startet dag to av kongeparets feiring av deres 80-årsdag. Gårsdagen startet med brask og bram på Slottsplassen og på slottsbalkongen, etterfulgt av en storslått gallamiddag.

HEDERSGJESTENE: Her tar kveldens vertinne, Erna Solberg, imot bursdagsbarna utenfor Operaen. Foto: NTB Scanpix
HEDERSGJESTENE: Her tar kveldens vertinne, Erna Solberg, imot bursdagsbarna utenfor Operaen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag reiste jubilantene og deres gjester på lunsj med Kongeskipet Norge på Oslofjorden.

Gave fra regjeringen

I kveld blir det derimot arrangert en festmiddag på Operaen. Middagen er regjeringens gave til kongeparet i anledning deres store dag.

Utenfor Operaen ble gjestene tatt godt imot med folkedans og musikk.

Statsminister Erna Solberg, som er kveldens vertinne, ankom sammen med ektemannen, Sindre Finnes. Solberg, som stilte i en lekker lilla kjole, stod tidlig klar for å ta imot kongeparet.

Se gjestene ankomme middagen her:

Testing..
Testing...
Testing.

- Har fått god hjelp

Statsministeren er også en av dem som skal holde tale til jubilantene i kveld.

Hun fortalte til Seoghør.no at hun har fått god hjelp med kveldens forberedelser.

- Jeg tror det går bra med festen og jeg innrømme at det ikke er jeg som har strøket dukene, smilte hun.

Statsministeren synes det var en flott opplevelse å få treffe flere av kongefamiliens nære venner under gårsdagens gallamiddag.

- Det var veldig hyggelig. Varmt, nært. En utvidet familiefest som også viste familiens kjærlighet til kongeparet, delte hun.

Saken fortsetter under bildet.

KLARE FOR MAT: Erna taler til kongeparet og gjestene i starten av festmiddagen. Foto: NTB Scanpix
KLARE FOR MAT: Erna taler til kongeparet og gjestene i starten av festmiddagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hilste på pressen

Flere av de celebre gjestene tok seg tid til å hilse på pressen før de trakk inn i varmen på Operaen.

Spanias abdiserte konge, Juan Carlos, spøkte med pressen ved å påpeke «det fine været».

Også Nederlands kongepar hilste høflig på pressekorpset før de forsvant inn i Operaen. Det samme gjorde Sveriges kongepar.

Saken fortsetter under bildet.

HILSTE: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige hilste på pressen før de entret Operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
HILSTE: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige hilste på pressen før de entret Operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

Det offisielle Norge vil være godt representert i kveld, i tillegg er to representanter fra hvert fylke invitert til festmiddagen.

Kvelden vil også fylles med kulturelle innslag. Det er forholdsvis hemmelig hva disse vil være, da dette trolig er en del av overraskelsen til kongeparet, men det er imidlertid blitt kjent at Lido vil stå for et av de musikalske innslagene.

Kongeparets kveld startet med en kortesje fra Slottet til Operaen, langs Karl Joahns gate, hvor de publikum fikk oppleve de kongelige på nært hold.

I motsetning til gårsdagen var det langt færre som hadde møtt opp i dag. Likevel trosset flere spente mennesker været for å få et glimt av kongefamilien.

LATTERMILD: Finansminister Siv Jensen så ut til å kose seg på samme bord som kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
LATTERMILD: Finansminister Siv Jensen så ut til å kose seg på samme bord som kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Vis mer

- De var praktisk kledd

Da kongeparet og følget dro på båttur tidligere i dag var været heller ikke noe å skryte av.

Se og hørs hoffreporter, Caroline Vagle, fortalte til Seoghør.no at de fleste hadde kledd seg noenlunde passende til ruskeværet.

- HURRA!: Flere tusen var samlet på Slottsplassen under feiringen av kongeparets 80-årsdager. Her synger publikum og Garden bursdagssangen. Video: NTB Scanpix Vis mer

- De var pent, casual kledd. De fleste i bukse og mange med cape.

Det var imidlertid en som skilte seg ut.

Under gårsdagens program stilte nemlig kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises tremening, Desirée Kogevinas opp i en asymetrisk kjole som hun senere har fått mye oppmerksomhet.

I dag, under lunsjen, ble Kogevinas nok en gang langt spesielt merke til.

- Gårsdagens store snakkis var nok hun som også skilte seg ut i dag, i skjørt, mens de fleste var ellers kledd praktisk, i bukser, sa Vagle.

JUBILANTER: I anledningen kongen og dronningens 80-årsdag har de en to-dagers feiring i hovedstaden. Her er de på vei til lunsj på Kongeskipet Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
JUBILANTER: I anledningen kongen og dronningens 80-årsdag har de en to-dagers feiring i hovedstaden. Her er de på vei til lunsj på Kongeskipet Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Strålte til tross for ruskevær