Lena Dunham og endometriose:

«Girls»-stjernen har operert bort livmoren

Avslører detaljer om inngrepet og årsaken bak det.

NYOPERERT: Skuespiller og regissør Lena Dunham (nr. to f.v.) lider av sykdommen endometriose. Her med «Girls»-kollegene Jemima Kirke, Zosia Mamet og Allison Williams på premierefest i 2017. Foto: AFP/ NTB Scanpix
NYOPERERT: Skuespiller og regissør Lena Dunham (nr. to f.v.) lider av sykdommen endometriose. Her med «Girls»-kollegene Jemima Kirke, Zosia Mamet og Allison Williams på premierefest i 2017. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Den amerikanske filmskaperen Lena Dunham (31), best kjent som Hannah i serien «Girls», forteller åpenhjertig om helseproblemene sine i et essay skrevet for marsutgaven av motemagasinet Vogue.

Ifølge Us Weekly avslører 31-åringen i essayet at hun har gjennomført en full hysterektomi, som ifølge Norsk Helseinformatikk tilsier at hun har operert vekk hele livmoren for å slippe smertene fra sykdommen endometriose.

Lena forklarer videre at hun bestemte seg for å gjennomføre inngrepet etter flere år med operasjoner og forsøk på bekkenbunnsbehandlinger, massasjer, terapi, fargeterapi, smertebehandlinger og akupunktur for å lindre smertene fra endometriosen.

EKSKJÆRESTER: Skuespiller Lena Dunham og musiker Jack Antonoff skal ha gjort det slutt i desember. Foto: NTB Scanpix
EKSKJÆRESTER: Skuespiller Lena Dunham og musiker Jack Antonoff skal ha gjort det slutt i desember. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mensen går oppover

Under operasjonen oppdaget legene andre medisinske problemer som kan ha forårsaket smertene.

- I tillegg til å lide av endometriose, har jeg en blødning som gjør at menstruasjonen går oppover, noe som fører til at hele magen min fyller seg med blod. Livmoren min har lagt seg på musklene rundt sakralnervene i ryggen som gjør at vi kan gå, er noe av det hun skriver, før hun fortsetter:

- Den eneste vakre detaljen er at organet, som egentlig skal være formet som en lyspære, var formet som et hjerte.

Lena ble nylig singel etter fem år sammen med Jack Antonoff (33), og selv om hun ikke kan bli gravid selv, ønsker hun å finne ut av hvilke alternativer hun har for å kunne få barn, alt fra å bruke sin egne egg til adopsjon og surrogati.

- Jeg har kanskje følt at jeg ikke hadde noen valg tidligere, men nå vet jeg at jeg har valg. Snart begynner jeg å undersøke om eggstokkene mine, som forblir et sted inni meg i den enorme hulen av organer og arrvev, har noen egg.

Ble sendt til sykehus

I mai i fjor var verdens største kjendiser og motepersonligheter samlet i New York, da den årlige Met-gallaen gikk av stabelen. Lena var blant gjestene som deltok og hun strålte på den røde løperen tidlig på kvelden.

Men flere kilder fortalte at hun ble fraktet til akutten under festen, ifølge Page Six, og like etter overrasket den populære skuespilleren sine fans med å dele et bilde av seg selv fra sykesengen.

Saken fortsetter nedenfor.

I teksten under bildet bekreftet Lena at innleggelsen skyldtes hennes sykdom endometriose, og at det hadde oppstått komplikasjoner fra hennes forrige operasjon.

Måneden før hadde hun fortalt til leserne sine at hun hadde gjennomført en operasjon for å fjerne endometriosen for godt, og at operasjonen var suksessfull.

Lena har valgt å være åpen om lidelsen flere ganger, og har blant annet skrevet om det i sitt eget tidsskrift Lenny Letter.

Gikk drastisk ned i vekt

Det var i mars i fjor at den 31 år gamle skuespilleren så seg nødt til å fortelle verden om sykdommen sin. Lena har ofte fått skryt for sin realistiske fremstilling av sex og kropp, og for å ha uttalt at hun aldri ville hatt kroppen til en supermodell.

Men når stjernen gikk ned i vekt var det ikke alle som var like fornøyde, det meldte Us Weekly.

FØR OG NÅ: Bildet av Lena Dunham til venstre er tatt i 2016, mens bildet til høyre viser hvordan hun ser ut nå. Foto: NTB scanpix
FØR OG NÅ: Bildet av Lena Dunham til venstre er tatt i 2016, mens bildet til høyre viser hvordan hun ser ut nå. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lena valgte til slutt å ta et oppgjør med kritikerne i et lengre innlegg hun delte på Instagram-profilen sin.

I innlegget forklarte hun hva som egentlig var årsaken til vektnedgangen.

«Jeg har gjort det temmelig tydelig de siste årene at jeg ikke bryr meg om hva andre tenker om kroppen min. Jeg har gått på rød løpere med klær i størrelse 42. Jeg har spilt inn sexscener dager etter jeg har operert, full av arr», er noe av det hun skrev.

LES OGSÅ: Gjorde alt for å slippe å trene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer