Gir ut Durek-bok

Forlaget Lille Måne gir ut «Spirit Hacking» av Durek Verrett. Ifølge forlaget har forfatteren selv tatt initiativ til å endre deler av boken.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette opplyser forlaget til Dagbladet.

- Jeg tenker boken kan gi spirituelt påfyll til de som ønsker det, så får folk velge selv hva de vil være med på og ikke, sier forlegger Jan Mesicek i Lille Måne til Dagbladet.

Forlaget opplyser på sine nettsider at boken kommer ut 29. november.

Boken, som på norsk får tittelen «Sjamanens reise», beskrives av forlaget som «en åndelig opplevelsesreise»:

«Gjennom å tenke og se livets store spørsmål, dine store spørsmål i ditt liv, på en annen måte, kan det åpne seg en vei med større innsikt», skriver forlaget.

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

- Ønsker å endre et par avsnitt

Mesicek forteller at det er gjort visse redaksjonelle bearbeidelser, men at de stort sett er fornøyde med oversettelsen.

I tillegg er det kommer endringer fra forfatteren, hevder Mesicek.

- Vi har fått beskjed om at forfatteren ønsker å endre et par avsnitt. Det er et par steder i teksten han ønsker å ordlegge seg litt annerledes. Det handler vel om hvordan dette med tankens kraft kan tolkes.

Flere moderne medisinere er enige i påstanden om at man kan «tenke seg friskere», hevder Medicek.

- Hvorfor skulle ikke det motsatte være mulig? At tankene påvirker våre hormoner, vet vi. Dette er grunnleggende medisin.

Han mener at det han beskriver som en «skal-ta»-journalistikk har oppstått i kjølvannet av debatten rundt boken.

- Det har blitt blåst ut av alle proporsjoner. Da jeg leste boken, gikk tankene til da jeg jobbet i Energica (Cappelen Damms bokklubb for spirituelle bøker, red.anm.) Jeg savnet å jobbe med bøker som utfordrer oss om hvordan vi forholder oss til sjelen, sier han.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett tidligere i år. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

Han er uenig med Cappelen Damms avgjørelse om at boken ikke bør gis ut.

- Absolutt ikke. Denne boken kan være viktig påfyll for veldig mange mennesker. Da jeg leste manus, tok jeg fram pennen og understreket gode poenger og gode øvelser. Jeg ble fascinert veldig tidlig.

Han er heller ikke enig i at Verrett hevder at kreft er selvforskyldt.

- Han sier ikke at det alltid er det, men at det kan være selvforskyldt. Jeg er ikke enig med alt som står i boken, men litt av poenget med spirituelt innhold er nettopp at det skal utfordre.

- Kan du si noe om størrelsen på førsteopplaget?

- Jeg kan si at det blir stort.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

Stoppet utgivelse

I oktober gikk forlaget Cappelen Damm til det ekstraordinære skrittet å stoppe den norske utgivelsen av boken til den selverklærte sjamanen Durek Verrett.

Dagbladet hadde da i flere artikler skrevet om massiv kritikk fra medisinske fagfolk mot innholdet i boken «Spirit Hacking». Boken fikk blant annet kritikk fordi Verrett skriver at sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger ga også den engelske versjonen av boken terningkast én.

Durek Verrett ble først kjent for nordmenn da han og prinsesse Märtha Louise offentliggjorde at de var i et kjærlighetsforhold i mai. Prinsessen selv har forsvart kjæresten sin på Instagram etter bokkritikken.

- Lykke til

Forlagssjef i Cappelen Damm, Knut Ola Ulvestad, vil ikke kommentere at Lille Måne Forlag nå velger å gi ut boken som Cappelen Damm stanset.

- Det har jeg ingen kommentar til, jeg må bare ønske dem lykke til med utgivelsen. Jeg har ikke til vane å kommentere andre forlags utgivelser, sier Ulvestad til Dagbladet.

- Er rettighetsspørsmål rundt boken nå avklart?

- Det må du spørre rettighetshaver om. Vi har frasagt oss rettighetene til denne utgivelsen, sier han.

Dagbladet har kontaktet Verretts agent og øvrige PR-apparat. De har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

På spørsmål om han ønsket å kommentere ekspertenes kritikk, har Verrett tidligere svart:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Sjamanens eks bryter tausheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer