Gir ut diktsamling og hyller Ari Behn

Se Charter-Svein fremføre sitt hyllest-dikt til Ari Behn.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Han er kjent som Charter-Svein. Men Svein Østvik har også en lyrisk side – og nå gir han ut bok med 31 av sine beste dikt.
 
- Å debutere som poet i min alder… Det er noe jeg har brent for og drømt om i mange år. Faktisk har jeg skrevet dikt helt siden jeg måtte gi opp fotballkarrieren som 21-åring. Da måtte jeg finne på noe annet – og det ble dikt, forteller Svein Østvik (53) til Se og Hør.
 
Fredag kommer boka «Sveins verden» ut. Den består av 31 dikt, samt et knippe personlige og humoristiske skildringer fra reisemål som Shetland, Kreta, London, Mallorca, Roma og Braga i Portugal.

KJØPTE NYTT: Tidligere i år kjøpte Svein leilighet i dette boligkomplekset ved Heggedal i Asker. Dermed bor han nærmere barna sine. Ofte starter han dagen med en dukkert fra badebrygga som tilhører sameiet. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
KJØPTE NYTT: Tidligere i år kjøpte Svein leilighet i dette boligkomplekset ved Heggedal i Asker. Dermed bor han nærmere barna sine. Ofte starter han dagen med en dukkert fra badebrygga som tilhører sameiet. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Saken fortsetter under bildet.
- Hva utløste at du nå er blitt forfatter?
- Det skyldes en romantisk drøm jeg hadde for mange år siden. I drømmen så jeg meg selv på en veranda i Portugal. Et bohemsk sted, der jeg satt med et glass vin og en gammeldags skrivemaskin foran meg. Jeg kjente at jeg måtte dra til Portugal og være kunstner, forteller Svein.

Se Svein lese diktet «Århundrets profesjon»:


Men drømmen om å skrive poesi i Portugal, ble aldri realisert. Ikke før forlegger Geir Felling Andersen oppdaget et dikt som Svein hadde postet på sin egen Facebook-side nå i vinter.

- Jeg hadde et møte med Andersen. Fortalte at jeg skrev litt lyrikk når anledningen bød seg. Nevnte drømmen min om Portugal. Da slo Andersen et nummer på telefonen sin, og gikk ut av rommet. Fem minutter senere kom han tilbake og sa: «Svein, nå har jeg ordnet hus til deg i Portugal. Dette skal du gjøre. Dra til Portugal og skriv – på min regning."
 
Og da var det for én gangs skyld ikke Charter-Svein, men Svein Østvik, som dro til syden. Ikke med skrivemaskin, men med PC.

Ferden gikk til Braga i Portugal.

- Jeg ble der i ti dager. Og opplevde en vanvittig kreativ strøm. Jeg skrev 20 dikt i løpet av de to-tre første dagene. En sterk opplevelse, forteller Svein.

Flere av Portugal-diktene er med i samlingen.

- De diktene jeg har valgt ut, viser spennvidden min som dikter. Her finnes det alt fra lettbeint og humorbasert poesi til alvorlige dikt om det dypeste i menneskesinnet.
 
- Og en hyllest til Ari Behn?
- Ja. Eller en kritikk av Jantelovens mange tilhengere i Norge. Ari, og for den saks skyld også prinsesse Märtha Louise, er sterke folk som tør å være annerledes, mener Svein.

GODE NABOER: - Vi kaller det «Hansen-hjørnet», sier Svein om terasse-hjørnet hvor han ofte setter seg ned og slår av en prat med Wenche Hansen (t.h.) og venninnen Karin Haarberg. Svein hyller vennskapet mellom beboerne i det nye boligkomplekset. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
GODE NABOER: - Vi kaller det «Hansen-hjørnet», sier Svein om terasse-hjørnet hvor han ofte setter seg ned og slår av en prat med Wenche Hansen (t.h.) og venninnen Karin Haarberg. Svein hyller vennskapet mellom beboerne i det nye boligkomplekset. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Saken fortsetter under bildet.
Som selv elsker å være både bajas og dikter.

- Jeg vil ikke bli satt i bås. Jeg vil være en Svein som kan omgås alle. Som gjør tullete ting, for i neste stund å skrive eller fremføre noe som er dypt alvorlig. Jeg vil være høy og lav, sier Svein Østvik.

Se Svein lese diktet «En helt vanlig skitur».

LES OGSÅ: Charter-Svein skulle skremme venninnen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer