MacKenzie Bezos:

Gir bort halvparten av gigantformuen

- Jeg har uforholdsmessig mye penger jeg kan dele.

GAVMILD: MacKenzie Bezos ble sittende igjen med en svær formue da hun og Amazon-gründer Jeff Bezos skilte seg tidligere i år. Nå har hun lovet å gi bort minst halve formuen. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB scanpix
GAVMILD: MacKenzie Bezos ble sittende igjen med en svær formue da hun og Amazon-gründer Jeff Bezos skilte seg tidligere i år. Nå har hun lovet å gi bort minst halve formuen. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da MacKenzie Bezos skilte seg fra Amazon-gründer Jeff Bezos tidligere i år, gikk hun ut av ekteskapet med Amazon-aksjer verdt svimlende 321 milliarder kroner, i det som ble omtalt som tidenes dyreste skilsmisse.

MacKenzie Bezos ble sittende igjen med 25 prosent av det tidligere ekteparets aksjer i Amazon, noe som vil si at hun har kontroll over fire prosent av alle aksjene i selskapet.

Det gjør at Bloomberg Billionaire Index nå rangerer hennes på 22. plass over verdens rikeste mennesker, med en formue på 36,6 milliarder dollar, rundt 331 milliarder norske kroner.

Skal gi bort halve formuen

Og nå forplikter den styrtrike 48-åringen seg til å gi bort minst halve formuen til veldedige formål. Halve formuen vil altså tilsi ca. 165 milliarder norske kroner.

- Jeg har uforholdsmessig mye penger jeg kan dele, sier MacKenzie Bezos, ifølge CNN.

Hun har skrevet under på initiativet Giving Pledge, som oppfordrer verdens rikeste til å gi bort store deler av formuen sin til veldedige formål, enten mens de er i live eller i testamentet.

Initiativet er grunnlagt av milliardærene Warren Buffet og Bill og Melinda Gates, ifølge Reuters.

- Min tilnærming til filantropi vil fortsette å være gjennomtenkt. Det vil ta tid, krefter og omsorg. Men jeg vil ikke vente. Jeg vil fortsette med det til safen er tom, sier MacKenzie Bezos i en pressemelding.

Hun var en av 19 rikinger som tirsdag annonserte at de forplikter seg til å gi bort store deler av formuen. Blant dem var også WhatsApp-grunnlegger Brian Acton og Pinterest-grunnlegger Paul Sciarra.

Saken fortsetter nedenfor.

Skiltes etter 25 år

Det var 9. januar i år at Bezos-ekteparet delte nyheten om at de går hver til sitt etter 25 år som mann og kone.

- Vi ønsker å gjøre en utvikling i våre liv kjent. Som vår familie og våre nære venner vet, har vi, etter en lang periode med prøveseparasjon, bestemt oss for å skilles og fortsette våre delte liv som venner, skrev Jeff Bezos på Twitter.

Han la til at de likevel følte seg heldige for hvert år de hadde vært sammen.

- Hvis vi hadde visst at vi ville skilles etter 25 år, så ville vi gjort det igjen.

MacKenzie Bezos jobber som forfatter og sto ved ektemannens side fra han begynte å legge byggeklossene for sitt milliardimperium.

Det tidligere ekteparet har fire barn sammen, og eide da de skilte seg fem forskjellige luksusboliger spredd over hele USA, blant annet i Beverly Hills, Washington og Manhattan.

Saken fortsetter nedenfor.

Verdens rikeste mann

I mars i fjor ble Jeff Bezos offisielt verdens rikeste mann. Hans formue anslås nå til å være 114 milliarder dollar, drøye 12 milliarder mer enn nestemann på lista, Microsoft-gründer Bill Gates.

Da skilsmissen ble kjent ble det fort spekulasjoner om hvordan det tidligere ekteparet ville fordele eiendelene seg imellom. Et sentralt poeng her ble nettopp at MacKenzie hadde stått ved Jeffs side helt fra starten.

I og med at eiendelene de hadde tilegnet seg i løpet av ekteskapet var felleseie, var store deler av formuen knyttet opp i Amazon. Dermed kunne en løsning være at Jeff Bezos kjøpte ut sin fraskilte kone, eller at hun sikret seg aksjer.

De gikk altså for løsning nummer to, da Mackenzie fikk 25 prosent av Amazon-aksjene.

- Jeg er så takknemlig for alle vennene mine og familien min som har bidratt med oppmuntring og kjærlighet. Det betyr mer enn dere vet. MacKenzie mest av alt. Jeg er takknemlig for hennes støtte og for hennes godhet gjennom denne prosessen, og jeg ser fram til vårt nye forhold som venner og foreldre, skrev Jeff Bezos på Twitter da skilsmisseoppgjøret var ferdig.

Saken fortsetter nedenfor.

- Takknemlig

MacKenzie, som selv offentliggjorde at de hadde blitt enige om at hun frasa seg alle aksjene i Washington Post og Blue Origin, men beholdt 25 prosent av det tidligere ekteparets Amazon-aksjer, skrev at «jeg er takknemlig for fortida, mens jeg ser fram til det som kommer».

- Jeg er takknemlig for å ha fullført prosessen med å oppløse ekteskapet mitt med Jeff, med støtten fra hverandre og alle som har tatt kontakt med oss med godhet, og ser fram til neste fase som med foreldre og venner, skrev MacKenzie.

LES OGSÅ: Tjente 2,3 milliarder på tre dager

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer