Thomas Gullestad:

Gikk ned 15 kilo på åtte uker for filmrolle

- Det vil jeg ikke anbefale min verste fiende, forteller kinoaktuelle Thomas Gullestad.

DRASTISK VEKTNEDGANG: Thomas Gullestad delte nylig en video på Instagram der man tydelig kan se hvilke forandringer kroppen hans gikk gjennom for å passe inn i rollen som motstandshelten Jan Baalsrud. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRASTISK VEKTNEDGANG: Thomas Gullestad delte nylig en video på Instagram der man tydelig kan se hvilke forandringer kroppen hans gikk gjennom for å passe inn i rollen som motstandshelten Jan Baalsrud. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I kveld er det duket for gallapremiere på den norske krigsfilmen «Den 12. mann» i Fredrikstad.

Filmen, regissert av Harald Zwart (52), skildrer den norske motstandshelten Jan Baalsruds flukt fra nazistene under andre verdenskrig, med Thomas «Fingern» Gullestad (37) som hovedrolleinnehaver.

I forbindelse med rollen måtte Thomas gå ned 15 kilo, og det har vært mye oppmerksomhet rundt vekttapet.

Nylig delte han en video på Instagram der man tydelig kan se hvilke forandringer kroppen hans har gått gjennom for å passe inn i rollen.

Vekten gikk fra 72 til 57 kilo på åtte uker, og 37-åringen fortalte nylig om vektnedgangen på et pressetreff for den kinoaktuelle krigsfilmen.

- Det vil jeg ikke anbefale min verste fiende. Det var ikke noe gøy, og det er liksom ikke noe poeng med det heller. Eller, i dette tilfellet så var det jo det, men det er bare vondt og meningsløst. Et manisk liv, fortalte han til Seoghør.no på pressetreffet for noen dager siden.

Ved hjelp av en streng diett og kaloritelling gikk vekten stadig nedover.

- Jeg hadde en grense på 1450 kalorier om dagen, med en viss fordeling av proteiner, fett og karbohydrater. Jeg veide alt jeg spiste, la det inn i en app og holdt på. Hvis jeg gikk bitte litt over, for eksempel 40 kalorier en dag, følte jeg at «nå kommer jeg til å se det». Også måtte jeg liksom stå i speilet og kjenne på at «shit, jeg tror jeg har lagt på meg». Det var helt ekte for meg.

Kontrollerte former

Thomas er nå klar for kinopremiere, og kroppen er tilbake til sitt gamle seg:

- Nå er helsen som den pleide å være før filmprosjektet. Jeg gjorde jo alt det her under oppsyn av både leger og ernæringsfysiologer, så jeg tok målinger og blodprøver hele tiden. Det var ikke et halsbrekkende prosjekt jeg gjorde for moro skyld på egen hånd, så det ble jo gjort i kontrollerte former.

Saken fortsetter under bildet.

KINOKLAR: I ett og et halvt år har filminnspillingen til «Den tolvte mann» holdt på. Her er Thomas Gullestad avildet med regissør Harald Zwart. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KINOKLAR: I ett og et halvt år har filminnspillingen til «Den tolvte mann» holdt på. Her er Thomas Gullestad avildet med regissør Harald Zwart. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Både legene og ernæringsfysiologene var tydelige på at det han drev med ikke var bra over lengre perioder, noe Thomas selv også var tydelig på:

- Hvis man gjør dette over lengre tid så kan kroppen begynne å ta skade av det og gå helt i ubalanse. Og det er jo ikke bra, konstaterte han.

Selv opplevde Thomas hvordan kroppen reagerte på uvant kost når han skeiet ut i påskeferien under diettperioden.

- På påskeaften feiret jeg med en ganske normal porsjon påskelam. Det resulterte i et slags kolikkanfall med intense magesmerter, fortalte 47-åringen til Dagbladet i april 2016.

Redd for varige skader

Det er ikke bare i matveien at 37-åringen har måttet utfordre seg selv. I en nylig reportasje i VG helg fortalte han om den tøffe filminnspillingen, der han blant annet pådro seg frostskader.

- Jeg gravde meg ut mellom snøblokkene med én arm. Bare den ene armen til Baalsrud stakk jo ut da han våknet etter å ha ligget bevisstløs i mange timer, sa Gullestad om scenen som resulterte i skadene. ​​​​

I tillegg til å kave rundt i snøen i Nord-Norge, har Thomas kjent hvordan kroppen stivner til når den senkes ned i isvann. Da Baalsrud rømte fra tyskerne under krigen, måtte nemlig han svømme gjennom iskaldt vann.

Jeg som trodde det skulle være glamorøst å være skådis..

A post shared by Thomas Gullestad (@fingern) on

- Det er så mye kulde, hele tiden. Jeg kan kjenne på redselen for å sitte igjen med varige skader, fortalte han til VG Helg, og la til:

- Det er vanskelig å skjønne hvor grensen går når du er i en boble som dette, når du bare gønner på og er i sonen - det er én takning til og én takning til.

Filmen hadde verdenspremiere i Tromsø på torsdag, og i kveld er det som nevnt tid for gallapremiere i Fredrikstad med flere celebre navn på gjestelisten.

LES OGSÅ: - Jeg burde fulgt opp Jenny mer under graviditeten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer