Alyson Stoner:

Gikk i homoterapi: - Farlig

«Disney»-stjernen gjennomgikk det hun beskriver som «farlig» konverteringsterapi, før hun kom ut av skapet.

SÅRT: Alyson Stoner synes fortsatt det er vanskelig å snakke om homoterapien hun gjennomgikk. Foto: Rob Latour/REX/NTB
SÅRT: Alyson Stoner synes fortsatt det er vanskelig å snakke om homoterapien hun gjennomgikk. Foto: Rob Latour/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er hele 13 år siden den første «Camp Rock»-filmen hadde premiere. Filmen, som blant annet ble Demi Lovatos (28) gjennombrudd, var en stor suksess.

Blant de unge stjernene kunne man også finne Alyson Stoner (27).

I 2018 kom Stoner ut offentlig som panseksuell, noe som betyr man tiltrekkes følelsesmessig og/eller seksuelt av en person uavhengig av vedkommendes biologiske kjønn eller kjønnsidentitet.

Nå avslører hun at hun i forkant av å stå frem som panseksuell, gjennomgikk det hun selv betegner som «farlig konverteringsterapi».

FØRSTE GANG: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok i Pride-paraden i Oslo, som første forsvarssjef noensinne. Video: NTB Vis mer

En vond spiral

Før hun kom ut som panseksuell, sendte den tidligere «Disney»-stjernen seg selv i konverteringsterapi - en opplevelse hun fortsatt sliter med å snakke om. Det innrømmer hun under et intervju med Insider, i anledning feiringen av Pride.

«Disney»-stjernen forteller at hun sjekket inn på en «poliklinisk variant» av konverteringsterapi, fordi hun kjempet mot sin seksualitet og hadde romantiske følelser for en kvinne.

- Jeg ville bare gjøre det rette. Så å høre fra folk du stoler på, fra mennesker du respekterer, fra folk du til og med kan strebe etter å bli - at du i kjernen er «råtten» og «avskyelig», sendte meg inn i en slags vond spiral, sier hun.

STØTTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja forteller om viktigheten av å støtte pride-marsjen, selv om det i år blir digitalt. Foto: Christian Wehus Vis mer

Farene er målbare

Selv om det er flere år siden 27-åringen kom seg vekk fra homoterapien, er det fortsatt en sårt tema å prate om.

- Sinnet mitt vil ikke engang gå tilbake i de tankene. Beina mine begynner å riste ved tanken av å gjenoppleve noe av det. Jeg har førstehåndserfaring med hvor farlig det er (homoterapi, journ.anm.). Selv om jeg hadde tilgang til terapi og andre former for støtte, vurderte jeg fremdeles hvorvidt livet mitt var av verdi, eller om alt var galt med meg, erkjenner hun.

DISNEY: Alyson Stoner har blant annet spilt i «Camp Rock»-filmene. Her avbildet med (f.v.) Nick Jonas, Demi Lovato, Joe Jonas og Kevin Jonas i 2008. Foto: Richard Young/REX/NTB
DISNEY: Alyson Stoner har blant annet spilt i «Camp Rock»-filmene. Her avbildet med (f.v.) Nick Jonas, Demi Lovato, Joe Jonas og Kevin Jonas i 2008. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer

Stoner mener at konverteringsterapi kan føre til at folk skammer seg, føle at de ikke hører hjemme noe sted og ikke har noen verdi for samfunnet - som videre kan føre til suicidale tanker og handlinger.

- Farene ved homoterapi er målbare. Selv om noen kommer ut av det på den andre siden og sier «Hei, jeg lever et flott liv», vil det alltid være arr som ikke gror.

SJOKKERER: Den amerikanske pastoren Stewart-Allen Clark kan ikke sies å ha blitt mer populær blant det motsatte kjønn, etter sin siste preken i First General Baptist Church i Missouri, USA. Nå har pastoren blitt permittert. Vis mer

Lovlig i Norge

En studie publisert av Trevor Project i American Journal of Public Health, fant at LHBTQ-ungdom som ble plassert i konverteringsterapi var mer enn dobbelt så sannsynlig å rapportere om selvmordsforsøk, og mer enn to og en halv ganger så sannsynlig å rapportere flere selvmordsforsøk det siste året. Det skriver Insider.

I Norge har imidlertid regjeringa lagt fram et lovforslag som går ut på å blant annet forby konverteringsterapi blant barn. Det foreslås også at det skal bli forbudt å forlede eller tvinge voksne til å motta konverteringsterapi i Norge eller i utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer