George Floyd:

Gianna (6) rører en hel verden

«Pappa forandret verden», sier seksåringen etter at faren ble drept av politi i Minneapolis.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politidrapet på afroamerikanske George Floyd (46) for halvannen uke siden, som døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis, fortsetter å sende sjokkbølger gjennnom USA - og ellers i verden.

Mellom alle demonstrasjonene i kampen mot politivold og rasisme, som har vokst fram etter Floyds død, er det også én spesiell person som har fanget verdens oppmerksomhet.

6 år gamle Gianna er datteren til George Floyd, og har akkurat mistet pappa. Tirsdag viste hun seg på en pressekonferanse sammen med moren, Roxie Washington, som holdt en tårevåt appell.

Utrøstelig

- Jeg har ikke så mye å si - for jeg har vanskeligheter med å finne de riktige ordene. Men jeg vil at alle skal vite at dette er hva politimennene tok, sa Roxie med tårer i øynene - og pekte på deres felles datter. Dette ifølge amerikanske medier, deriblant E!Online.

PREGET: Roxie Washington sammen med datteren Gianna under pressekonferansen utenfor rådhuset i Minneapolis tirsdag. Foto: NTB Scanpix
PREGET: Roxie Washington sammen med datteren Gianna under pressekonferansen utenfor rådhuset i Minneapolis tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politimannen som satt kneet over nakken til George Floyd i flere minutter, Derek Chauvin, er siktet for forsettlig drap. De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen, er siktet for medvirkning, ifølge NTB. Den fatale episoden ble filmet, og viser Floyd som kjemper for pusten og trygler om livet. Han døde som følge av hendelsen.

Roxie Washington trakk også fram de fire politibetjentene, som for øvrig alle har mistet jobben, under den tåredryppende pressekonferansen tirsdag.

TUNG TID: Sammen med Roxie Washington og Gianna, var også NBA-stjernen Stephen Jackson, som visstnok var god venn av avdøde Floyd. Foto: NTB Scanpix
TUNG TID: Sammen med Roxie Washington og Gianna, var også NBA-stjernen Stephen Jackson, som visstnok var god venn av avdøde Floyd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De kan dra hjem til familiene sine igjen, men Gianna har ingen far. Han kommer aldri til å se henne vokse opp eller få en utdannelse. Han kommer aldri til å få følge henne til alteret. Hvis det oppstår et problem og hun trenger en far, så er han ikke der lenger.

I sjokk

Videre fortalte den utrøstelige alenemoren at hun uttaler seg for datterens skyld, og fordi hun ønsker rettferdighet for George Floyd. Uansett hva andre måtte tro om ham, påpekte hun, så kunne hun fastslå at han var en god mann.

EMOSJONELL: Talkshow-verten James Corden bryter i tårer etter en samtale med sin kollega Reggie Watts, i kjølevannet av George Floyds dødsfall. Video: Rød Løper/The Late Late Show With James Corden Vis mer

Den tidligere NBA-stjernen Stephen Jackson (42) var nær venn av avdøde Floyd, og deltok også på pressekonferansen sammen med Roxie og datteren.

Han delte tirsdag en video på Instagram der han bærer Gianna på skuldrene, mens hun sier: «Pappa forandret verden».

- Det stemmer, GiGi. Pappa forandret verden, skriver 42-åringen til videoklippet, etterfulgt av en rekke gråtende emojis. Klippet, som du kan se øverst i saken, har senere gått verden rundt.

Jackson er naturligvis selv i sjokk over det brutale og tragiske dødsfallet, og har publisert en rekke poster om saken på sosiale medier.

Han gir blant annet sin avdøde venn et løfte om at han skal ta vare på datteren, og henviser til en kronerullingsside der hvem som helst kan donere penger. Onsdag hadde han mottatt nesten 543 000 dollar, som tilsvarer nesten 5,2 millioner kroner - og pengene fortsetter å strømme inn.

- Du må ikke bekymre deg, min tvillingsjel. Jeg skal ta vare på GiGi. Vit det, skriver han blant annet.

- Forsiktig kjempe

I tillegg til Gianna etterlater også Floyd seg en annen datter fra et tidligere forhold, fortalte Roxie Washington til nettstedet Chron onsdag forrige uke.

- Han var en forsiktig kjempe. Folk tar feil av ham fordi han var så stor at de tror han var en slåsskjempe, men han var en kjærlig person. Han elsket datteren sin, fortalte hun.

Chron skriver også at George Floyd ble født i Nord-Carolina, men flyttet til Houston-distriktet Third Ward som barn.

I ungdomsårene vokste han opp til å bli en talentfull idrettsutøver, og skal blant annet ha mottatt et basketball-stipend fra universitet i Florida.

Jackson har også delt et bilde av Floyd fra denne tiden på Instagram.

Jobbet som sikkerhetsvakt

Den avdøde 46-åringen fullførte ikke universitetet, men flyttet i stedet hjem igjen til Houston, hvor han begynte å produsere hiphop-musikk sammen med anerkjente lokale musikere innen samme sjanger. Blant disse DJ-en «DJ Screw».

Som følge av manglende jobbmuligheter i Houston, skal Floyd i 2018 ha flyttet til Minneapolis i delstaten Minnesota, fortalte Washington til Chron.

De siste årene skal han ha jobbet som lastebilsjåfør, før han nylig også fikk jobb som sikkerhetsvakt på restauranten Conga Latin Bistro.

I etterkant av USAs nye politiskandale har mennesker verden over engasjert seg, noe som blant annet har ført til massive demonstrasjoner mot rasisme og protester. Flere amerikanske byer har også opplevd opptøyer, plyndringer, ildpåsettelser, vold og voldsomme ødeleggelser av næringsliv, hjem og myndighetskontor.

En rekke kjendiser har også vist sin støtte i sosiale medier, og flere har deltatt i demonstrasjonene.

LES OGSÅ: - Gikk hjem og gråt hver kveld

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer