Geir Magne Haukås fra «Farmen»:

Geir Magne fikk bismak da han så seg selv i «Farmen»

Geir Magne Haukås reagerer på klippingen av hans personlige samtale med Eunike Hoksrød.

STERKE MENINGER: Både Geir Magne Haukås og Eunike Hoksrød har gitt uttrykk for sine sterke meninger rundt religion på årets «Farmen». Foto: TV 2
STERKE MENINGER: Både Geir Magne Haukås og Eunike Hoksrød har gitt uttrykk for sine sterke meninger rundt religion på årets «Farmen». Foto: TV 2 Vis mer

(Se og Hør): I onsdagens episode av «Farmen» ble tv-seerne vitne til en personlig samtale mellom to av årets kanskje mest profilerte deltakere, Geir Magne Haukås (47) og Eunike Hoksrød (39).

Samtalen, der Hoksrød forteller om utfordringene tilknyttet sin oppvekst i trossamfunnet Smiths venner, kommer etter uker med opphetede diskusjoner og høylytt munnhoggeri mellom nevnte deltakere.

Hoksrød brøt med menigheten i ung alder, og har aldri lagt skjul på sitt anstrengte forhold til religion. I onsdagens tv-klipp gir hun Haukås, som er kristen, et tydeligere bilde av hvorfor de til stadighet sliter med å komme overens.

Snakker ut

- Jeg trodde ikke jeg skulle reagere så kraftig på å møte et troende menneske her inne. Det har nok noe med å gjøre at det har hentet fram ting jeg har fortrengt i mange år, som å føle seg mindre verdt, forteller Tønsberg-kvinnen i programmet.

TI BUD: Geir Magne Haukås sprer det kristne budskap på «Farmen», men lever han etter de ti bud selv? Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Marie Røssland / Foto: Preben Hunstad / TV2 Vis mer

Videre i samtalen, der Hoksrød har ordet mesteparten av tida, påpeker meddeltakeren at hans tro ikke gjenspeiler det Smiths venner står for.

- Jeg har vært mye mer privilegert sånn sett, for jeg har vokst opp i statskirkekulturen. Det har vært viktig for meg å se dette fra din synsvinkel, og jeg takker deg for at du vil dele, sier Haukås, før samtalen avsluttes.

Selv om alt, etter tv-bildene å dømme, virker å være i skjønneste orden - medgir Haukås at han sitter igjen med en bismak etter å ha sett seansen på tv.

Reagerer på klipping

Overfor Dagbladet forklarer 47-åringen at han er skuffet over TV 2s klippejobb, og peker på hvordan flere elementer fra samtalen er fjernet.

- Jeg forstår at sekvensen ville blitt for lang hvis hvert eneste ord skulle prioriteres, men det handler ikke om det. Jeg reagerer på at TV 2 har valgt å beholde den spissformulerte Geir Magne i denne situasjonen - at de unngår å vise hvem jeg egentlig er, sier han.

ÅPENHJERTIG: I onsdagens episode av «Farmen» snakker Eunike Hoksrød (39) og Geir Magne Haukås (47) dypere om sitt forhold til religion, som for lengst har vist seg å være vidt forskjellig. Foto: TV 2
ÅPENHJERTIG: I onsdagens episode av «Farmen» snakker Eunike Hoksrød (39) og Geir Magne Haukås (47) dypere om sitt forhold til religion, som for lengst har vist seg å være vidt forskjellig. Foto: TV 2 Vis mer

- Hva mener du med det?

- Jeg synes ikke det kommer tydelig nok fram hvor stor avstand jeg faktisk tar til trossamfunnet og frykt-kulturen Eunike har vært en del av. I stedet er jeg tonet kraftig ned, som om mine synspunkter ikke passer til karakteren TV 2 har bygget opp.

Med karakter sikter Haukås til måten han generelt er framstilt på tv, som han i utgangspunktet ikke har noe imot.

- Lett å forsterke

- Jeg er den eneste troende der inne, og kan til tider oppfattes kontroversiell. Det er ingen tvil om at det er lett å forsterke mine karaktertrekk, og jeg måtte regne med å bli plassert i kristen-båsen. Men denne gangen måtte jeg si fra, for det handler om å få sannheten fram, sier han.

FARMEN: Bli med på omvisning på den nye gården som "Farmen" er spilt inn på. Programleder Gaute Grøtta Grav tar oss med. Video: Miriam Bakkejord Vis mer

- På tv sier du at din opplevelse av religion ikke er lik den Hoksrød forteller om. Er ikke det beskrivende nok?

- De har tatt med at jeg forteller om statskirke-kulturen, men hvem er ikke en del av den? Jeg sa for eksempel at jeg definerer lukkede menigheter som ekstreme samfunn, at jeg mener det burde ha vært forbudt med lov, men dette er tatt bort. Ut fra hvordan TV 2 har valgt å presentere meg for det norske folk, synes jeg det er på sin plass med en mer nøyaktig framstilling, konstaterer Haukås, før han legger til:

- Det finnes veldig mange kristne miljøer i Norge som er arenaer for gode tanker og kjærlighet. Derfor gjør det meg vondt å vite at Eunike ikke har hatt den samme opplevelsen.

- Vi er voksne folk

Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, er forelagt kritikken fra Haukås. Han har ingen kommentar til saken.

FIKK KALL: Jeg hadde en «en til en-samtale » med vår skaper og fikk beskjed om at jeg måtte melde meg. Jeg har jo et budskap som jeg brenner for, sier Geir Magne Haukås til Se og Hør om hvorfor han meldte seg på «Farmen». Her er han sammen med programleder Gaute Grøtta Grav. Foto: TV 2, Espen Solli
FIKK KALL: Jeg hadde en «en til en-samtale » med vår skaper og fikk beskjed om at jeg måtte melde meg. Jeg har jo et budskap som jeg brenner for, sier Geir Magne Haukås til Se og Hør om hvorfor han meldte seg på «Farmen». Her er han sammen med programleder Gaute Grøtta Grav. Foto: TV 2, Espen Solli Vis mer

Eunike Hoksrød synes ikke meddeltakeren kommer spesielt dårlig ut av tv-sekvensen.

- Det kommer tydelig fram at han ikke deler den religiøse oppfatningen jeg forteller om, og det vet selvfølgelig jeg også. Jeg opplever at tv-klippet får fram at vi faktisk er voksne folk som klarer å snakke sammen. Jeg setter pris på støtten fra Geir, forteller 39-åringen til Dagbladet.

- Hvordan synes du det var å se samtalen, der du snakker om et personlig tema, i klippet versjon?

- Det er en veldig fin samtale, som er framstilt på en ordentlig og ryddig måte, sier Hoksrød, som er blitt kontaktet av flere tv-seere etter onsdagens episode.

- Jeg lå våken til halv to på natta og svarte på meldinger, det var et hav av støtteerklæringer. Folk er så fine, sier hun.

LES OGSÅ: «Farmen»-Geir Magne gikk ned 25 kilo