Går til Høyesterett

Odd J. Nelvik gir seg ikke. Han går til Høyesterett med Anette Young og Rodney Omdal Karlsen.

UTSTRAKT HÅND: Odd J. Nelvik møtte først Rodney Omdal Karlsen og Anette Young i byretten. Nå går det mot behandling i Høyesterett. Foto: Morten Krogh
UTSTRAKT HÅND: Odd J. Nelvik møtte først Rodney Omdal Karlsen og Anette Young i byretten. Nå går det mot behandling i Høyesterett. Foto: Morten Krogh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anette Young og Rodney Omdal Karlsen anla sak mot Se og Hør etter at bladet i 2003 skrev at de to ikke lenger var kjærester. Paret har i ettertid hevdet at dette ikke var sant.


Oslo Tingrett og Borgarting lagsmannsrett har tidligere behandlet saken, og konkludert med at Se og Hør brøt privatlivets fred.


Etter Se og Hørs mening har saken så stor stor prinsipiell betydning for hele den norske pressen at man nå har bestemt seg for å anke.


 - Lagmannsretten har etter vår mening i alt for stor grad vernet to personer som med åpne øyne valgte å eksponere hele sitt parforhold og sexliv direkte på TV. Vi er uenig med retten i at disse to så kort tid etter sin TV-deltagelse skal vernes like mye mot omtale i pressen som en hvilken som helst annen borger, sier sjefredaktør Odd J Nelvik til www.seher.no.


Han mener personer som har søkt offentligheten i så stor grad som dette paret, også må finne seg i å bli omtalt når det skjer mindre hyggelige ting i deres liv.


- At omtale av et parforhold tar slutt, hvor belastende er egentlig det i vår tid, spør Nelvik, som ellers henviser til følgdende uttalelser fra bladets advokat, Cato Schiøtz.


Schiøtz uttalelse:


 "Se og Hør har besluttet å anke Borgarting lagmannsretts dom i Reality-rettssaken mot Anette Young og Rodney Omdal Karlsen.

Bakgrunnen for dette er at Se og Hør mener at lagmannsretten har hatt et for restriktivt syn på ytringsfriheten. Dette kommer spesielt til uttrykk ved at lagmannsretten ikke har tillagt Young/Karlsens egen utlevering av sitt privatliv i forbindelse med Big Brother-programmet tilstrekkelig vekt.

Se og Hør mener at den som har eksponert sine personlige forhold i så sterk grad også må akseptere en noe mer nærgående offentlig oppmerksomhet omkring sitt parforhold.

Rent prinsipielt mener også Se og Hør at det er viktig at landets øverste domstol trekker opp grensene for ytringsfriheten når det gjelder privatlivets fred. Høyesterett har ikke avsagt en dom vedrørende den aktuelle bestemmelse i straffelovens § 390 på flere tiår.

Begrunnelsen for anken er således både ønske om å få en prinsipiell avklaring og at man mener at lagmannsretten har trukket for snevre grenser for ytringsfriheten i denne spesielle sak.

For Se og Hør er det også et betydelig tankekors at Se og Hør ble frifunnet for brudd i Pressens Faglige Utvalg. Så vidt vites er dette den eneste gang at en avis/tidsskrift er blitt frifunnet av pressens egne organer, for deretter å bli dømt i media."

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer