«Norges Tøffeste»-Geir Kåre Nyland:

Går rettens vei etter stupeulykke

Geir Kåre Nyland fikk livet snudd opp ned etter stupeulykken som gjorde han lam fra brystet og ned. - Jeg har det helt jævlig.

STUPEULYKKE: Geir Kåre Nyland skadet seg stygt da han stupte fra bryggekanten i fjor. Her sammen med søsteren, Zekiye. Foto: Privat
STUPEULYKKE: Geir Kåre Nyland skadet seg stygt da han stupte fra bryggekanten i fjor. Her sammen med søsteren, Zekiye. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. mai 2021 opplevde tidligere «Norges tøffeste»-vinner, og MMA-utøver Geir Kåre Nyland, «alles» mareritt.

Nyland og noen venner nøt en fin vårdag på Sørenga i Oslo - rett bak det nye Munch-museet. Et uskyldig stup fra brygga skulle snu opp ned på livet hans.

Nyland stupte med hodet først, i et så kalt «militærstup», og traff bunn. Den alvorlige ulykken gjorde han lam fra brystet og ned.

Nå, over ett år etter ulykken, kjemper han fortsatt en tøff kamp.

- For å være helt ærlig så går det ikke bra. Jeg har det egentlig helt jævlig. Livet er tøft, forteller en tydelig preget Nyland til Se og Hør.

- Å se hvordan det har påvirket mamma, søsteren min, familien, er vanskelig. Jeg er ikke lenger sammen med kjæresten. Jeg fikk livet snudd på hodet og ødelagt.

TØFF KAMP: Nå er det over ett år siden ulykken, og Geir Kåre Nyland sliter fortsatt. Foto: Privat
TØFF KAMP: Nå er det over ett år siden ulykken, og Geir Kåre Nyland sliter fortsatt. Foto: Privat Vis mer

Vært fraværende etter ulykken

Det er ikke bare en indre kamp Nyland kjemper. Han har helt siden ulykken prøvd å få Oslo kommune til å ta ansvar.

Til Se og Hør forteller Nyland at kommunen har vært helt fraværende etter ulykken, og stilt seg helt blank til hendelsen.

ULYKKE: I 2006 var Forræder-aktuelle Karina Hollekim i en alvorlig fallskjermulykke. Legene fortalte henne at hun aldri kom til å gå igjen, men det stoppet ikke Karina. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- Advokaten min har brukt mye tid på å få kontakt med kommunen. For å få de til å stå til ansvar for hva som skjedde.

Nå kan det bli rettssak mot Oslo kommune.

- Hele saken handler om Oslo kommune har et erstatningsansvar eller ikke. Saken kan bli løst i forhandlinger, men kommunen har avvist ethvert ansvar, sier Nylands advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA og legger til:

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

- Stevningen med påstand om at Oslo kommune er erstatningsansvarlig er sendt inn til retten, og Oslo kommune vil få den oversendt med pålegg om å inngi et tilsvar. Når vi får deres tilsvar, legger vi en plan for veien videre. Hvis det ikke erkjennes erstatningsansvar - og det oppnås en løsning på hele saken - vil rettssaken bli gjenomført.

- Ikke ønsket meg god bedring

Nylands advokat kan ikke garantere for at det går hans vei i en eventuell rettssak, forteller den tidligere MMA-utøveren.

- Det kan hende jeg blir sittende igjen med alt av utgiftene selv etterpå. Men det er det verdt, om jeg så blir sittende med to millioner i gjeld.

Nyland forteller at han nesten «mister hodet» av å snakke om situasjonen han står i. Alt han ønsker er at Oslo kommune skal ta ansvar.

ENDRET LIVET: Før ulykken drev Nyland med sporten MMA. Foto: Privat
ENDRET LIVET: Før ulykken drev Nyland med sporten MMA. Foto: Privat Vis mer

- De har ikke engang ønsket meg god bedring, eller gitt meg en blomst. Ingenting.

- Alt som skal til er å sette opp et tydelig skilt liksom.

17 centimeter stort skilt

Se og Hør har fått tilsendt dokumentasjon fra ulykken av Nylands advokat.

TILBAKE: Etter et stygt fall i sommer, trodde Adrian Sellevoll at musikkarrieren skulle ryke. Nå er han tilbake med ny låt på gammel klassiker. Reporter: Celina Morken. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

På bilder kan man se at bryggen som stupeulykken skjedde fra hadde påmonterte skilt.

Skiltene er montert liggende, langs bryggekanten, og er 17 centimeter lange.

SKILTET: Dette er skilte som er montert langs bryggekanten i Bjørvika.
SKILTET: Dette er skilte som er montert langs bryggekanten i Bjørvika. Vis mer

- Jeg er overrasket over hvordan de har håndtert det. Det er mennesker som jobber i kommunen liksom. At de tør å behandle borgerne sine sånn er helt uforståelig, forteller en oppgitt Nyland.

SÅ DET IKKE: Nyland forteller at han ikke så skilte, og ønsker derfor et mer synlig skilt.
SÅ DET IKKE: Nyland forteller at han ikke så skilte, og ønsker derfor et mer synlig skilt. Vis mer

Grunnen til at Nyland ønsker å kjempe mot Oslo kommune i retten, er for at det ikke skal skje med flere.

- Jeg har en stemme jeg vil bruke. Jeg har sett hvor mange det her påvirker, hvor mange det liknende har skjedd med. Jeg vil sørge for at det ikke skjer med flere.

Tar ikke selvkritikk

Se og Hør har vært i kontakt med bymiljøetaten i Oslo kommune. Til oss forteller kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien at det er en veldig lei ulykke, og at de tar det på alvor.

- En ulykke er alltid en for mange. Det har hele tiden vært skilt på bryggekanten som advarer om at vannet er grunt og at det er forbudt å stupe fra kanten. I lys av ulykken ble det, som et umiddelbart strakstiltak, montert opp enda flere av disse skiltene for å øke synligheten.

Videre forteller Kongsteien at de har satt i gang en kartlegging av forholdene under vann i hele Bjørvikaområdet.

- Vi ser på antall besøkende at dette er populære områder. Vi vil generelt oppfordre folk til å være forsiktige når de skal bade, og alltid undersøke forholdene under vann før de stuper på steder som ikke er spesielt tilrettelagt for stuping.

- Ut ifra det jeg leser av deres svar, er det slik å forstå at Oslo kommune ikke tar selvkritikk for ulykken?

NB! STERKE INNTRYKK: Redningshelikopteret CHC i Florø fikk melding om en fallulykke ved Store Dyrhaugstind. Redningsmannen Alvin Fyhn (45) måtte ta et av de vanskeligste valgene han noen gang har tatt. Video: «Reddet» på TV 2. Klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Som sagt så er det en ulykke vi tar på stort alvor, og vi har i etterkant av ulykken satt opp enda flere skilter og vi har foretatt en kartlegging av forholdene under vann i hele Bjørvika-området. Samtidig er det slik at det dessverre er vanskelig å gardere helt mot at det kan skje ulykker.

- Generelt er det viktig å være forsiktig når man skal bade, og det er spesielt viktig å være forsiktig med å stupe på steder som ikke er tilrettelagt for stuping.

På spørsmål om kommunen kjente til at ulykken kan få rettslig svar svarte Kongsteien følgende:

- Eventuelle rettslige prosesser er ikke noe vi kan kommentere på nå.

LES OGSÅ: Mistet øyet etter kreftdiagnose

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer