Går fra storfilm til OL-satsing

Norges nye skuespillerstjerne har albinisme, men lar ikke det stanse henne i skibakken.

SATSER MOT PARALYMPICS: Andrea Pharo Ronde har albinisme. 17-åringen spiller en av de sentrale rollene i Petter Næss' nye film «Maskeblomstfamilien». Hun er også en svært habil alpinist, og satser på å delta i Paralympics i 2014.  Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no
SATSER MOT PARALYMPICS: Andrea Pharo Ronde har albinisme. 17-åringen spiller en av de sentrale rollene i Petter Næss' nye film «Maskeblomstfamilien». Hun er også en svært habil alpinist, og satser på å delta i Paralympics i 2014. Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no Vis mer
SEHER.NO:  Fredag er det premiere på «Elling» og «Tatt av Kvinnen»-regissør Petter Næss' nye film «Maskeblomst-familien», som er basert på Lars Saabye Christensens roman med samme navn.

Hovedrollen som unggutten Adrian Wang er portrettert av 17 år gamle Marcus Aarnseth fra Bygdøy, mens rollen som Adrians bestevenninne - Emilie, er fremstilt av 17 år gamle Andrea Pharo Ronde fra Bærum.

I likhet med Adrian, som er tvekjønnet, er også Emilie «spesiell» i det at hun er albino. Og akkurat den tilstanden vet Andrea alt om, fordi hun selv har albinisme.

- Albinisme er en genfeil som gjør at du mangler et pigment som gir deg farge i hud, øyne og hår. Du mangler på en måte et lag med pigment i øynene, som gjør at du slipper for mye lys inn, så du blir veldig blendet, sier Pharo Ronde til Seher.no.

- Mange tror at folk med albinisme har røde øyne, men det stemmer faktisk ikke. Det er fordi vi mangler et lag, så hvis lys kommer inn fra siden, så kan du se blodårene på baksiden. De fleste har faktisk lyseblå øyne. Og så er man svaksynt i tillegg. Jeg ser mellom 10 og 20 prosent av det andre gjør.

Til vanlig studerer ungjenta musikk og vokal på Rud videregående skole, og har hatt en rekke sangoppdrag i inn- og utland. Det er imidlertid ikke bare skuespill og musikk 17-åringen holder på med. Hun  er også en svært habil alpinist, og har store ambisjoner om å delta i Paralympics i 2014.

- Et av de store målende mine fremover er OL, altså Paralympics, i 2014. Jeg håper på å delta i både storslalåm og kanskje Super-G.  Jeg har stått på ski siden jeg var ganske liten, og det er nok mye på grunn av at storebroren min har vært alpinist. Det eneste som gjenstår før OL nå er å finne en fast ledsager, forteller hun.

At 17-åringen, som debuterer som skuespiller i «Maskeblomstfamilien», har albinisme var også en av årsakene til at hun fikk rollen i den norske storfilmen.

- Jeg var ikke på audition. Det var faktisk produksjonen som kontaktet meg, etter at jeg var tilstede under TV 2s artistgalla for Blindeforbundet. Jeg var med i noen innslag, og etter et par dager kontaktet de meg og spurte om jeg ville komme på prøvefilming, sier hun. 

Ifølge Andrea var det ikke så vanskelig for henne å sette seg inn i filmrollen, i og med at hun kjente seg godt igjen i mange av opplevelsene til Emilie.

- Jeg forstår mye av det hun går gjennom, særlig det med lyset. Normalt hvis jeg er ute så har jeg alltid solbriller og linser på meg, for det tar vekk det sterke lyset. Men i filmen er det en del scener hvor Emilie ikke skal ha på seg solbriller, og det var litt vondt. Så det var ikke vanskelig å late som man led litt, smiler hun. 

Og Bærumsjenta håper nå at filmen vil vise at man kan gjøre det meste, selv om man har en form for funsjonshemming.

- Jeg tror filmen viser at selv om du har en form for funksjonshemming, så kan du likevel gjøre det alle andre kan. Jeg håper den ufarliggjør det med albinisme litt, sier hun.

«Maskeblomstfamilien» har Norgespremiere fredag 8. oktober!

Bli fan av Seher.no på Facebook her! 

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no


Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Har ikke tenkt så mye på det med barn

Se trailer til «Maskeblomstfamilien» nedenfor: