REDDET LIVET: Andy Halverson fra "Alt for Norge" på TV Norge ga fra seg sin venstre nyre for å redde livet til Bruce Medema.  Foto: Henning Jensen/Se og Hør
REDDET LIVET: Andy Halverson fra "Alt for Norge" på TV Norge ga fra seg sin venstre nyre for å redde livet til Bruce Medema. Foto: Henning Jensen/Se og HørVis mer

Ga bort nyre til fremmed

Andy fra «Alt for Norge» reddet livet til Bruce Medema (45). Les den utrolige historien om hva som skjedde etter det.

SEOGHØR.NO: Andy Rae Halverson (31) fra St. Paul i Minnesota har sjarmert seere i TVNorges realityserie ”Alt for Norge”.

Femte januar i år donerte den aktive jusstudenten sin venstre nyre til en ukjent. Andy skulle sjekke seg for å donere en nyre til sin syke kompis, men da det ikke passet, hørte hun om den alvorlige syke gutten Zach Elsenpeter (9) på radioen. Han trengte sårt en nyre, og det var kun 3% sjans for å finne en match.

- Da ville jeg sjekke om jeg hadde et organ som passet. Barn fortjener virkelig en ny sjanse til å leve, sier Andy.

 Hun passet ikke som donor til Zach, men derimot til Bruce Medema (45). Da bestemte TV-profilen seg for å gi fra seg en del av seg selv for å redde et annet liv.

NYREFAMILIEN: Andy reddet Bruce (t.v.), mens hans bror, Brett (t.h.) reddet vesle Zach (i midten). Hans Mor, Stacy, ga sin nyre til en 14-år gammel jente.  Foto: Henning Jensen
NYREFAMILIEN: Andy reddet Bruce (t.v.), mens hans bror, Brett (t.h.) reddet vesle Zach (i midten). Hans Mor, Stacy, ga sin nyre til en 14-år gammel jente. Foto: Henning Jensen Vis mer

Kunne ha dødd

- Jeg hadde Wegener's granulomatosis. Og ble syk i 2006. Da kollapset begge nyrene mine, og jeg måtte gå til dialyse fem timer tre ganger i uka. Jeg sto på liste for å få donor, men de fant ingen match. Andy reddet livet mitt, forteller Bruce.

Dette skapte en dominoeffekt. Da nyren passet, bestemte Bruces bror, Brett (46), seg for å gi bort sin nyre, som da ble match for lille Zach. Dette førte til at hans mor, Stacy Elsenpeter (37), også ble donor, og reddet en 14 år gammel jente.

- Jeg startet en kjede som ga tre mennesker nyre. Det føles veldig bra å ha vært med på å redde flere liv, forteller ”Alt for Norge”-finalisten til Se og Hør.

Tøff tid

Selv om Andy er veldig glad for operasjonen, opplevde hun flere komplikasjoner.

- Jeg hadde så store smerter etter operasjonen at jeg sa til vennene mine at de måtte ta meg med hjem så jeg fikk dø. I tiden etter la jeg på meg nesten 30 kilo, så jeg har brukt en del tid på å komme meg tilbake i form. Jeg har gått ned 20, så har litt igjen, forteller den hjertevarme 31-åringen.

LES OGSÅ: Straffes med å styrte øl