«Maskorama»:

Ga bort alle pengene

Abid Raja avslører både hva han tjente på deltakelsen i «Maskorama», og hva pengene går til. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum ga bort sine «Maskorama»-penger.

RØK UT: Tidligere kulturminister Abid Raja måtte kaste maska under den fjerde sendingen av «Maskorama». Foto: Tonje Bergmo / NRK
RØK UT: Tidligere kulturminister Abid Raja måtte kaste maska under den fjerde sendingen av «Maskorama». Foto: Tonje Bergmo / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nissen» måtte ta av seg maska under lørdagens «Maskorama», og bak den skjulte tidligere kulturminister Abid Raja (V) seg.

Dermed ble han den fjerde deltakeren som røk ut av NRKs populære gjettelek.

Raja opplyser om at han mottok 75 000 kroner i honorar for deltakelsen i «Maskorama».

Han har valgt å donere hele beløpet til Redd Barnas kampanje «Gi barn som fryser det de ønsker seg til jul». VG omtalte saken først.

FUGLESKREMSEL: Trygve Slagsvold Vedum fikk penger for å være med i Maskorama, men de ga han bort. Foto: NRK
FUGLESKREMSEL: Trygve Slagsvold Vedum fikk penger for å være med i Maskorama, men de ga han bort. Foto: NRK Vis mer

Vedum ga bort pengene

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) deltok på fjorårets utgave av det populære programmet.

Vedums rådgiver forteller Dagbladet at også Sp-lederen ga bort sin deltakerlønn.

- Han har gitt bort pengene fra alle ting han har stilt opp på som politiker inkludert «Maskorama», heter det i uttalelsen til Dagbladet.

- I nissens ånd

Til Dagbladet forteller Abid Raja at han mener det er i nissens ånd å gi honoraret videre til barn og unge.

- Redd Barna har et prosjekt der du blant annet kan gi varme klær og leker til et barn - en omsorgspakke. Jeg synes det var naturlig for meg - i god nisseånd - at det går videre til de barna som trenger det, sier Raja til Dagbladet.

MASKORAMA: Nok en kjendis må ta av seg masken i kveldens episode av Maskorama. VIDEO: NRK Vis mer

Kort tid etter han takket ja til å delta i NRKs ville gjettelek, bestemte han seg for å gi honoraret videre.

- Jeg har brukt litt tid på å tenke hva som kler både meg og nissen bra. Vi begge er glad i barn, og gjennom dette er det en bitteliten ting som jeg håper også at det kan motivere andre, sier Raja.

Raja sier han kom seinere inn i prosessen enn de andre deltakerne.

- Det oppsto noe som gjorde at det dukket opp en mulighet for at de kunne få med en annen deltaker. Jeg vet at de fleste andre ble spurt ganske lenge før jeg ble spurt. Jeg hadde første møtet med «Maskorama» dagen etter jeg gikk av som statsråd.

Raja får utbetalt lønn fra Stortinget etter han gikk av som statsråd. På spørsmål om det har sammenheng med at han valgte å gi bort honoraret, svarer han:

- Nei. Jeg føler det er riktig å gjøre det. Det passer veldig godt i nissens ånd. Det var hyggelig å være nisse i et sånn folkekjært program. Jeg synes det er bra jeg kunne bidra med det jeg kunne til Redd Barnas prosjekt. Det var helt naturlig for meg å gjøre det.

- EXCITED! Detektiv Jan Thomas er i fyr og flamme over den nye sesongen av Maskorama på NRK. Reporter: Celina Morken. Video: Steffen Pettersen Vis mer

- Honoraret gjorde ikke utslaget

Dagbladet har også kontaktet noen av «Maskorama»s tidligere deltakere for å høre om deres honorar.

Anne Rimmen ønsker ikke å si noe om innholdet i avtalen hun hadde om «Maskorama». Men hun bekrefter at hun fikk et honorar for å bli med i programmet, og et per uke hun var med. Men hun påpeker:

- Det var ikke honoraret som gjorde utslaget for at jeg ble med, sier Rimmen til Dagbladet.

En som var deltaker i årets sesong er Haddy N'jie. Hun ønsker ikke å fortelle om kontrakten hun har med NRK om «Maskorama».

- Som frilanser inngår jeg mange prosjektkontrakter og kommer ikke til å fortelle om dem i media, heller ikke kontrakten som omhandler Maskorama. Jeg har heller ikke noe kunnskap om andres kontrakter, skriver N'jie i en e-post til Dagbladet.

Hemmelighetsfulle

Dagbladet har også vært i kontakt med NRK med flere spørsmål om summen på honorarene deltakerne får.

SKRÅSIKKER: «Vikingen» kom på tredjeplass i fjorårets sesong av «Maskorama». Nå føler han seg sikker på hvem som skjuler seg bak «Dragen». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Prosjektredaktør i NRK, Jan Egil Ådland svarer at deltakerne i «Maskorama» får et honorar for forberedelsene de må gjennom fram mot premieren. Deretter får de en kompensasjon for hver sending fram til de ryker ut.

- Dere vet jo ellers at alt er hemmelig i «Maskorama», og det gjelder også avtalen mellom deltaker og produksjonsselskap, som i tillegg er taushetsbelagt og oppbevares i krypten under NRK sammen med Dan Børges smoking og det egentlige resultatet fra EF-avstemningen i 1972. Så her kan vi dessverre ikke gå ut med flere opplysninger, sier Ådland til Dagbladet.

Arve Juritzen var første deltaker som røk ut av årets «Maskorama»-sesong. Juritzen forteller at slike kontrakter som regel er taushetsbelagte.

- Men jeg drar kjensel på det beløpet som Raja forteller at han mottok og donerte videre, sier Juritzen.

SPENNING: Havfruen måtte ta av seg maska under lørdagens Maskorama. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Han forteller videre at ulike aktører og medvirkende i tv-konsepter kan ha forskjellige markedspriser. Han kjenner ikke til hva de andre «Maskorama»-deltakerne fikk, men sier at NRK i større grad enn andre kommersielle aktører sannsynligvis honorerer deltakerne mer likt.

- Honoraret er jo kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste og inntekt, sier Juritzen, som ble spurt om å delta i årets «Maskorama» i sommer - og har vært involvert i det siden august.

LES OGSÅ: Om kjærlighetslivet: - Finnes én

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer