SLUTTET Å DRIKKE: Forfatter Jon MIchelet har kuttet alkoholen og sigarettene - og andrer på de to gangene han fyllekjørte på 80- og 90-tallet.  Foto: NTB Scanpix
SLUTTET Å DRIKKE: Forfatter Jon MIchelet har kuttet alkoholen og sigarettene - og andrer på de to gangene han fyllekjørte på 80- og 90-tallet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fyllekjørte og havnet i fengsel

- Det er sånt jeg har mareritt om ennå, sier forfatter Jon Michelet.

SEOGHØR.NO: Forfatter Jon Michelet (71) har alltid vært glad i «det gode liv» - men da han ble rammet av hjerteklaff i 2002 sa det stopp. Nå har han lagt både alkoholen og sigarettene på hylla.

I et intervju med VG forteller han også at to fyllekjøringer han gjorde på 80- og 90-tallet har satt sitt preg på ham. På spørsmål om han angrer på noe svarer han:

- På fyllekjøringen, ja, det er sånn jeg har mareritt om ennå, men ikke det andre, nei. Fyllekjøringen var to ganger, en på tidlig 80-tall, og en gang på 90-tallet. Mistet lappen og i fengsel. Det var ikke noe hyggelig, men det var en vanskelig situasjon, jeg tippet over.

Han fortsetter:

- De episodene kommer igjen i mareritt. En trøkk av livets tabber og feilgrep, det er det du kverner på i det ubevisste, sier han til VG.

- Jeg har hatt mine fyllekuler

Det var en mørk vinterdag for snart fire år siden at den prisbelønnede forfatteren bestemte seg for at nok var nok.

- Jeg har hatt mine fyllekuler, som alle sjømenn og forfattere, og jeg har vært en bruker av alkohol. To-tre whisky om kvelden til skrivingen. En vane inntil 8. desember 2011, har Michelet tidligere sagt til VG Helg.

GUTTEN I RØYKEN: Sigarettene og piperøykingen gjorde til slutt at forfatter Jon Michelet opplevde å bli rammet av hjerteklaff i 2002. Etter hendelsen sluttet Michelet tvert med røykingen - og noen år senere kuttet han drastisk ned på alkoholen. Da hadde han blant annet to fyllekjøringer bak seg. Dette bildet er fra 1993. Foto: NTB Scanpix
GUTTEN I RØYKEN: Sigarettene og piperøykingen gjorde til slutt at forfatter Jon Michelet opplevde å bli rammet av hjerteklaff i 2002. Etter hendelsen sluttet Michelet tvert med røykingen - og noen år senere kuttet han drastisk ned på alkoholen. Da hadde han blant annet to fyllekjøringer bak seg. Dette bildet er fra 1993. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den kvelden innnså han nemlig at drikkevanene hans ikke bare hadde en behagelig virkning på ham.

- Da sa jeg til min kone: «Faen, jeg synes den whiskyen sløver meg ned». Det var som om alkoholen tok av de skarpe kantene. Jeg sluttet tvert.

Jon Michelet er gift med Toril Brekke, utenlandssjef i Flyktninghjelpen. Paret var separert i nesten 20 år, men fant tilbake til hverandre på starten av 2000-tallet.

Han har døtrene Marte Michelet (40) og Tania Michelet (46) fra to forskjellige ekteskap. Begge døtrene har fulgt i sin fars forfatterfotspor.

LES OGSÅ: - Jeg regner meg stadig som kommunist