Joe Jackson er død:

Full strid om begravelsen

Joe Jackson skal ha pisket barna til suksess, bokstavelig talt. Nå krangler familien om hva som skal skje videre.

STOR UENIGHET: Joseph «Joe» Jackson (midten) var en omstridt patriark i Jackson-familien. Nå skal datteren Janet (t.v.) og barnebarnet Paris (t.h.) være i full krangel om hvordan han skal bli stedt til hvile. Foto: NTB scanpix
STOR UENIGHET: Joseph «Joe» Jackson (midten) var en omstridt patriark i Jackson-familien. Nå skal datteren Janet (t.v.) og barnebarnet Paris (t.h.) være i full krangel om hvordan han skal bli stedt til hvile. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det har vært en tøff uke for Jackson-familien. Overhodet Joseph Jackson døde av kreft, 89 år gammel, onsdag kveld norsk tid.

LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå!
LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå! Vis mer

Dødsfallet kom to dager etter at familien markerte niårsdagen for det sjokkerende dødsfallet til Michael Jackson.

Michaels datter Paris Jackson (20) satt ved bestefarens side da han sovnet inn.

- Å få tilbringe de siste timene sammen med deg, betød alt for meg. Å få fortalt deg alt jeg trengte å si før vi sa farvel, var en velsignelse, skrev hun på Instagram.

Slapp ikke inn

Det var imidlertid ikke hele familien som fikk besøke ham på dødsleiet.

- Det skulle ikke være slik at vi må trygle, be og krangle for å se vår egen far i en slik tid, sa sønnen Jermaine (63) bare dager før faren døde.

- Vi har hatt det vondt. Vi fikk ikke vite hvor han var, eller hvordan tilstanden var.

Jermaine fikk etterhvert slippe inn, men yngstedatteren Janet Jackson (52) måtte angivelig holde seg unna.

Saken fortsetter nedenfor.

Ville ikke kalles pappa

- Du er legenden som startet alt. Ingen av oss ville vært der vi er i dag hvis det ikke var for deg. Du er den sterkeste mannen jeg kjenner, og livsverket ditt vil aldri bli glemt. Det vil heller ikke du, skrev Paris i hyllesten sin på Instagram.

Der delte hun også et bilde av at hun holder sin dødssyke bestefar i hånden på dødsleiet.

Saken fortsetter nedenfor.

Joseph fikk til sammen 10 barn med med Katherine Jackson (88). Han startet søsken-gruppa «The Jackson 5» og var manageren til sønnen Michael og datteren Janet (52). Men noen god far skal han ikke ha vært.

- Han sa «Ikke kall meg pappa. Jeg heter Joseph», fortalte Michael i et intervju kort tid før han døde.

BERØMT FAMILIE: F.v. Janet Jackson, Paris Jackson, LaToya Jackson, Jermaine Jackson og Prince Michael Jackson under en minnestund for popkongen i juli 2009. Foto: Reuters/ NTB scanpix
BERØMT FAMILIE: F.v. Janet Jackson, Paris Jackson, LaToya Jackson, Jermaine Jackson og Prince Michael Jackson under en minnestund for popkongen i juli 2009. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Fysisk avstraffelse

Jackson-barna skal ha oppfattet faren som en tyrann, og det skal ikke ha manglet på fysisk avstraffelse. Joe har forklart at han måtte banke både Michael og de andre ungene for at de ikke skulle havne på skråplanet.

- Det måtte være sånn, fordi det var så mange gjenger der ute. Jeg ville at de skulle holde seg unna narkotika og trøbbel, forklarte Joe i et TV-intervju.

- Jeg er glad jeg var så hard. Bare se hva resultatet ble! Jeg har formet noen unger som er elsket over hele verden, fortsatte han stolt.

HAN PUSTER IKKE: Det var livvakta til Michael Jackson som ringte 911, da Michael Jackson ikke reagerte på kompresjoner, den 25. juni 2009. Michael Jackson ble funnet livløs i senga si, og for første gang er lydopptaket av nødsamtalen offentliggjort. Dette er en del av CNNs program «How it Really Happened». Video: CNN Vis mer

Kastet opp

Barna ble naturlig nok svært preget av den tøffe oppdragelsen sin.

- Faren min er en tøff mann, og han presset meg og brødrene mine utrolig hardt. Han klarte ikke å vise kjærlighet og sa aldri at han var glad i meg, fortalte Michael i en tale han holdt på et universitet i Oxford.

I 2003 innrømmet han at han fremdeles kunne kaste opp eller svime av ved synet av faren sin.

FRYKTET FAREN: Michael Jackson (t.v.) skal ha vært redd sin egen far i mange år. Mer med Diana Ross og Nipsy Russell da han var 19 år gammel, i 1977. Foto: AP/ NTB scanpix
FRYKTET FAREN: Michael Jackson (t.v.) skal ha vært redd sin egen far i mange år. Mer med Diana Ross og Nipsy Russell da han var 19 år gammel, i 1977. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg er livredd for ham den dag i dag, sa Michael i dokumentaren «Living with Michael Jackson».

- En dag spurte han meg om hvorfor jeg var så redd for ham. Jeg klarte ikke å svare ham. Jeg hadde lyst til å si «Vet du hva du har gjort? Vet du hva du har gjort meg til?»

Ny splid

Men Michael mente at faren ble mykere på sine eldre dager, og tilga ham før han døde. Det har gjort at hans datter Paris har hatt et svært godt forhold til bestefaren.

Nå vil hun betale for begravelsen, noe som skaper ny strid i en familie som i alle år har vært hardt rammet av konflikter.

Janet Jackson raser mot planene. Paris vil nemlig at begravelsen skal fremstille bestefaren som en legende, mens Janet - som visstnok aldri ble venner med sin pappa - vil at han skal bisettes i stillhet.

LES OGSÅ: - Hemmelig møte om dronningens død