Salma Hayek og Harvey Weinstein:

Full krangel om overgrep og drapstrusler

Salma Hayek kommer med oppsiktsvekkende påstander om filmprodusenten.

- MITT MONSTER: Skuespiller Salma Hayek har skrevet et lengre brev, publisert i The New York Times, der hun omtaler Harvey Weinstein som et monster og kommer med særdeles oppsiktsvekkende anklager mot filmprodusenten. Foto: NTB Scanpix
- MITT MONSTER: Skuespiller Salma Hayek har skrevet et lengre brev, publisert i The New York Times, der hun omtaler Harvey Weinstein som et monster og kommer med særdeles oppsiktsvekkende anklager mot filmprodusenten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Dagbladet): Den meksikanske skuespillerstjernen Salma Hayek (51) er foreløpig den siste i en lang rekke kvinner som anklager den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein (65) for sextrakassering.

Onsdag kveld publiserte The New York Times et lengre brev hvor Hayek påstår at Weinstein ved gjentatte tilfeller trakasserte henne i forbindelse med innspillingen av filmen «Frida» fra 2002.

- Nervøst sammenbrudd

Weinstein skal angivelig ha truet med å avbryte filmprosjektet, med mindre Hayek godtok å gjennomføre en sexscene med en kvinne. Ifølge skuespilleren krevde Weinstein også at «scenen skulle gjennomføres fullstendig naken».

DRAPSTRUSLER: Salma Hayek forklarer at Harvey Weinstein truet med å drepe henne da hun nektet å sex med ham. Foto: NTB Scanpix
DRAPSTRUSLER: Salma Hayek forklarer at Harvey Weinstein truet med å drepe henne da hun nektet å sex med ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var ikke rom for forhandlinger. Jeg måtte si ja, hevder Hayek.

- For første gang i min karriere fikk jeg et nervøst sammenbrudd: Kroppen min begynte å riste helt ukontrollert, jeg sleit med å puste og jeg begynte å grine, uten mulighet til å stoppe tårene. Det var som om jeg kastet opp tårer.

51-åringen har tidligere omtalt «Frida» som sitt drømmeprosjekt. Hun var selv med å produsere og opptre i filmen, noe som senere førte til to Oscar-priser, samt enda en nominasjon i samme prisutdeling.

- KASTET OPP TÅRER: Skuespiller Salma Hayek beskriver flere svært urovekkende tilnærmelser fra Harvey Weinstein under arbeidet med filmen «Frida». Her er Hayek i rollen som Frida Kahlo. Foto: NTB Scanpix
- KASTET OPP TÅRER: Skuespiller Salma Hayek beskriver flere svært urovekkende tilnærmelser fra Harvey Weinstein under arbeidet med filmen «Frida». Her er Hayek i rollen som Frida Kahlo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette førte naturligvis også til stor heder og ære for Weinsteins selskap Miramax, som var involvert i produksjonen.

Ifølge NBC News skal den gjeldende scenen også være å finne i filmen.

- Jeg skal drepe deg

Hayek - som i innlegget refererer til Weinstein som «sitt monster» - kommer foruten sextrakasseringsanklagene med enda drøyere påstander.

Filmstjernen hevder at 65-åringen skal ha forfulgt henne, presset henne til å ha sex med ham og på et tidspunkt ha truet med å drepe henne.

- Omfanget av hans overtalelsesteknikk var bredt. Det gikk fra å snakke søtt til meg, til den gangen han angrep meg i raseri og sa de skremmende ordene: «Jeg skal drepe deg. Ikke tro at jeg ikke er i stand til å gjøre det.»​

Avviser påstandene

En talsperson har svart på anklagene på vegne av Hollywood-produsenten, melder Deadline.

NEKTER: En talsperson for Harvey Weinstein nekter for påstandene til Salma Hayek. Foto: Robyn Beck
NEKTER: En talsperson for Harvey Weinstein nekter for påstandene til Salma Hayek. Foto: Robyn Beck Vis mer

«Mr. Weinstein minnes ikke å ha presset Salma til å gjøre en sex-scene med en kvinnelig kollega mot sin vilje, og han var heller ikke til stede under filmingen», svarer Weinsteins talsperson.

Videre legges det til at Frida Kahlo var biseksuell og at sexscenen ble koreografert av Salma Hayek med Geoffrey Rush.

Det blir også nevnt at «samtlige seksuelle påstander av Salma ikke er korrekte og andre som var vitne til hendelsene har andre oppfatninger av hva som hendte».

«Mr. Weinstein ser på Hayek som en førsteklasses skuespillerinne og har gitt henne nøkkelroller i flere store filmer, blant annet «Once Upon a Time in Mexico», «Dogma» og «Studio 54», står det i Weinsteins svar .

Det blir også presisert at Weinstein var meget stolt av at Hayek ble Oscar-nominert i kategorien beste kvinnelige skuespiller for «Frida», og fortsetter å støtte hennes karriere.​

Harvey Weinstein har minst åtte ganger inngått forlik med kvinner som har anklaget ham for overgrep opp gjennom åra, avslørte The New York Times tidligere i år.

Norsk kvinne anklaget Weinstein

I høst har så langt over 50 kvinner stått fram som ofre for Weinsteins angivelige trakassering. Politiet etterforsker flere av anklagene, både i USA og i Storbritannia. De mest profilerte kvinnene som har gått i strupen på produsenten er Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Léa Seydoux.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Norske Natassia Malthe er også blant kvinnene som har stått fram. Hun hevder produsenten voldtok henne i 2008, og at han etter det angivelig skal ha bedt henne om å ta del i gruppesex.

Omfanget av Weinstein-skandalen har vokst kontinuerlig de siste månedene. I tillegg har emneknaggen #metoo fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere stått fram med sine historier.

Harvey Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, fikk sparken i filmselskapet han eier sammen med broren Bob Weinstein etter at New York Times' avsløringer kom til overflaten i starten av oktober.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan kjøpte hus uten ektemannen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer