Krever pengene tilbake etter kurs:

Full krangel etter influenserkurs

Deltakere på influenser Anne Briths omstridte kurs forteller om hersketeknikker, truende oppførsel og raseriutbrudd. Hovedpersonen vil ikke svare på Se og Hørs spørsmål.

MOTTATT EN REKKE KLAGER: Anne Brith Davidsen har flere misfornøyde kunder etter sitt såkalte «Influencer Program». Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MOTTATT EN REKKE KLAGER: Anne Brith Davidsen har flere misfornøyde kunder etter sitt såkalte «Influencer Program». Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Er du den neste store influenceren?»

Slik lød en annonse på Snapchat som flere nordmenn i fjor vår lot seg lokke av. Bak annonsen sto influenser Anne Brith Davidsen (44), som skrev at hun søkte ti personer som hun ville tilby hjelp og oppfølging gjennom et år.

«Vil du leve av å dele din passion?», står det i innlegget.

Se og Hør har vært i kontakt med ti av deltakerne som meldte seg på kurset. Syv av dem forteller at de er svært misfornøyde. De sier at de følte seg utvalgt av den profilerte influenseren, som i disse dager er aktuell i TV 2-serien «Bloggerne».

LOKKET MED SUKSESS: Slik så den første reklamen for influenserkurset ut på Snapchat. Foto: Skjermdump
LOKKET MED SUKSESS: Slik så den første reklamen for influenserkurset ut på Snapchat. Foto: Skjermdump Vis mer

- Jeg fikk beskjed om at jeg var én av flere hundre søkere. Jeg fikk kort tid på å bestemme meg, ellers ville plassen gå til noen andre. Når jeg ser på det i ettertid virker det som om det var en måte å få folk raskt inn, for å tjene penger, sier kursdeltaker Bodil Pedersen (47).

Se og Hør har vært i kontakt med Davidsen på telefon, som ønsket å få spørsmål på e-post.

Hun svarer at hun ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene som framkommer i denne saken.

- Vi har mange fornøyde deltakere. Vi ønsker selvsagt å løse dette og få forståelse for deltakernes utfordringer med programmet. At noen ikke er fornøyde er selvsagt veldig kjedelig for oss, men vi ønsker ikke å ta dialogen i media. Vi oppfordrer alle som ikke er fornøyde til å ta direkte kontakt slik at vi kan se på hver enkelt sak. Bare på denne måten kan vi bli bedre, skriver hun.

Se og Hør har sett flere mailer som i fjor sommer ble sendt direkte til Davidsen. Der uttrykker flere deltakere sterk misnøye med programmet.

Davidsen har unnlatt å svare på de fleste spørsmålene hun har fått tilsendt. Se og Hør har gjentatte ganger forsøkt å få Davidsen til å svare på spørsmålene. Ved to tilfeller at hun avbrutt samtalen med Se og Hørs journalist - og lagt på røret.

Spørsmålene 44-åringen har valgt å ikke svare på ligger lenger ned i saken.

Følte seg utvalgt

De andre har liknende historier. De forteller at de følte seg spesielle, og at de måtte skynde seg å betale for kurset, ettersom det var få plasser igjen. De forteller at de følte seg heldige som ble «utvalgt». Først mot slutten av den første samtalen skal prisen på kurset ha blitt opplyst om - mellom 8 500 og 14 500 kroner.

- De sa at de hadde veldig tro på meg. Jeg føler meg skikkelig lurt til å tro at jeg var utvalgt, og jeg er veldig lei meg for at jeg gikk på og betalte så mye penger, sier kursdeltaker Charlotte Solsvik (34).

«Jeg har fått inn over 300 mail, og bestemt meg for å sende ut et fåtall mailer som dette. Dere får tilbudet først», heter det i e-posten Davidsen har sendt en av deltakerne.

Deltakerne i kurset passerte kjapt antallet som først ble oppgitt. De første ti fikk snart selskap av rundt 50 andre. Nå er det snakk om over 100 kursdeltakere totalt, opplyser Davidsens advokat, Tony Vangen, til TV 2.

OPPSTARTSMAIL: Deltakerne Dagbladet har snakket med mener løftene som ble gitt innledningsvis ikke er holdt. Foto: Christan Roth Christensen/Dagbladet og skjermdump.
OPPSTARTSMAIL: Deltakerne Dagbladet har snakket med mener løftene som ble gitt innledningsvis ikke er holdt. Foto: Christan Roth Christensen/Dagbladet og skjermdump. Vis mer

Dersom deltakerne i snitt har betalt 10 000 kroner for kurset, har influenseren altså dratt inn én million kroner i kursavgifter.

Deltakerne ble lovet oppfølging over telefon hver 14. dag, viser oppstarts-e-posten som Se og Hør har sett.

Et Instagram-kurs fra en underleverandør skulle garantere deltakerne 1000 nye følgere i måneden, noe som har vært langt fra tilfelle for deltakerne Se og Hør har vært i kontakt med. De understreker at kritikken ikke går på denne delen av kurset, som de opplevde som veldig nyttig.

Videre skriver Davidsen at det på sikt vil være aktuelt å skaffe deltakerne synlighet i media og eventuelle tv-program.

- Stygg og truende oppførsel

Flere viser til e-poster som de har sendt til Davidsen og assistenten hennes, der de forteller at de ikke er fornøyde da de savner tilbakemeldinger og oppfølging.

Det har resultert i telefonsamtaler som de har opplevd som ubehagelige.

- Jeg føler at hun har brutt alle løfter fra A til Å. Når vi konfronterer henne, må vi helst være enige, ellers er hun uhøflig. Jeg opplevde henne som frekk på telefon. Hun ropte og skrek, og utviste det jeg mener er ganske stygg og truende oppførsel. Sist jeg snakket med henne virket hun rasende, uten at jeg skjønte hvorfor, forteller Marianne Rossi Aas (56) om telefonsamtalen hun mottok før hun valgte å trekke seg fra kurset.

En annen kursdeltaker - Mette Ask (39) - forklarer at hun kort tid etter hun hadde meldt seg av kurset, hadde en samtale med Davidsen som hun opplevde som sjokkerende.

- Hun var ufin, frekk og ubehagelig, og kom med mye negativt som gikk på meg som person, hvor ustabil jeg var. Det virket ikke særlig profesjonelt, sier Ask.

SKUFFET: Mette Ask føler seg lurt etter å ha betalt for kurset til Anne Brith Davidsen. Foto: Privat
SKUFFET: Mette Ask føler seg lurt etter å ha betalt for kurset til Anne Brith Davidsen. Foto: Privat Vis mer

Kursdeltakeren har skrevet tre blogginnlegg om saken, og har i tillegg uttalt seg om kurset til både Romerikes Blad og TV 2. I disse sakene er det Davidsens advokat Tony Vangen, som har uttalt seg på hennes vegne. I denne saken har hun imidlertid ønsket å selv ta seg av kommentarene.

Se og Hør har vært i kontakt med Vangen, som ikke har noe å tilføye.

Mette Ask hevder overfor Se og Hør at deltakerne aldri fikk noen plan for kurset, og at hun opplevde det hele som ustrukturert og uten plan. Tipsene og rådene som kom var ifølge henne lite nyttige og faglige, og hun mener kurset ikke ble tilrettelagt individuelt.

SÅRET: Charlotte Solsvik forteller at hun opplevde tilbakemeldingene fra Davidsen som sårene. Foto: Privat
SÅRET: Charlotte Solsvik forteller at hun opplevde tilbakemeldingene fra Davidsen som sårene. Foto: Privat Vis mer

Ønsker å stoppe kursene

Charlotte Solsvik forteller at hun selv mistet motivasjonen til å fortsette å produsere innlegg etter tilbakemeldingene hun fikk.

- Vi mistet troen på oss selv, og motivasjonen fikk en stor knekk. Vi føler oss verken sett, forstått eller hørt, sier hun.

- Jeg hadde mye respekt for henne, men jeg ble rett og slett veldig lei meg. Jeg vil ikke snakke med henne igjen.

Marianne Rossi Aas legger til at de ønsker å gå ut med sine historier fordi de ikke ønsker at flere skal føle seg lurt.

- Det er ganske mange unge og sårbare i gruppa, som har tatt dette ganske tungt, sier hun.

Mette Ask startet en Facebook-gruppe for deltakere som var misfornøyde.

Gruppa har nå 14 medlemmer. Halvparten av dem har ønsket å fortelle sin historie til Se og Hør.

FØLTE SEG «UTVALGT»: Bodil Pedersen er én av dem som føler seg lurt til å melde seg på kurset. Foto: Privat
FØLTE SEG «UTVALGT»: Bodil Pedersen er én av dem som føler seg lurt til å melde seg på kurset. Foto: Privat Vis mer

Frykter konsekvenser

Deltakerne beskriver en «fryktkultur» i gruppen. De hevder det er flere som føler seg lurt, men som ikke tør å stå fram.

- Allerede første gang vi pratet sammen var hun veldig opptatt av å fortelle hvor velstående hun var, hvor mye hun hadde lykkes med selskapene hun driftet, at hun kjente advokat John Christian Elden godt. Hun framstiller det veldig som at alle er på kompisnivå med henne, og hvis vi sier noe galt, får vi med dem å gjøre, forteller en deltaker som ønsker å være anonym da hun er redd for represalier fra Davidsen.

- Jeg føler meg lurt. Det er flaut at jeg ikke fanget opp dette tidligere.

En annen deltaker forteller at hun i løpet av syv måneder bare har hatt én samtale på rundt tre minutter med Davidsen.

Tross gjentatte henvendelser skal hun ha fått svært lite tilbakemeldinger og kontakt med influenseren. Etter halvgått kurs sitter hun igjen med inntrykket av at Davidsen knapt vet hvem hun er, og at hun har svært lite kjennskap til hennes plattformer. Andre deltakere forteller om liknende erfaringer.

- Det føles helt forferdelig. 14 500 kroner er en ekstremt stor sum for en som ikke har så god økonomi, men samtidig har et ønske om å lære. Det sliter på psyken og ødelegger mye fordi man går og tenker på hva man skal gjøre videre, sier deltakeren som ønsker å være anonym.

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen er aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner», som slippes på selveste kvinnedagen 8. mars. Her leser hun et utdrag fra boka, som tydelig vekker sterke følelser hos den nybakte forfatteren. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Doholt Vis mer

Noen av deltakerne har fått deler av kursavgiften betalt tilbake, men ønsker totalbeløpet refundert. Forbrukertilsynet har foreløpig mottatt én klage på kursvirksomheten.

- Vi har foreløpig ikke vurdert den, sier avdelingsleder Tonje Skjelbostad til Se og Hør, og legger til at de ikke har tatt stilling til om de tar opp sak.

Fornøyd

Se og Hør har gjennom Davidsens advokat fått navn på tre kvinner som er fornøyde med kurset. Én av dem, Eva Arnesen, forteller at hun i hovedsak har hatt kontakt med Davidsens assistent, og er veldig fornøyd med oppfølgingen fra henne.

- Jeg har ikke hatt mye direkte kontakt med Anne Brith, men det er mitt valg, sier hun.

Hun har forståelse for at noen kan være misfornøyde, men legger til grunn at de alle hadde forskjellige utgangspunkt og mål med kurset.

- Vi visste jo alle at dette var første gangen at hun startet opp med dette. Noen barnesykdommer har det jo absolutt vært, men det har jo vært veldig rom for å snakke om det, mener hun.

Aina Sjo forteller at hun er fornøyd, og sier at hun selv har opplevd å få tilbakemeldinger når hun har ønsket det.

- Mitt helhetsinntrykk er at det handler om hvor mye man selv ønsker å jobbe. Anne Brith kan ikke bære oss på gullstol. Ja, tilbakemeldingene er krasse, men det er det jeg lærer av. Hvis jeg skulle gjort ting på min måte, hadde jeg ikke trengt Anne Brith. Å ta hennes tilbakemeldinger har ført meg dit jeg er i dag, og jeg har hatt vekst, sier hun.

Elisabeth Mortensen forteller at hun også fornøyd med kurset.

Mange konflikter

Dette er ikke første gang Davidsen har vært involvert i kontroverser. Dagens Næringsliv skrev i slutten av 2018 at hun hadde ringt arbeidsgiveren til en kritisk leser, samt truet med politianmeldelse.

Influenseren uttalte da at hun mente anklagene var falske, og avviste kritikken.

Davidsen har også politianmeldt en rekke andre kritiske lesere ifølge avisa, samt forsøkt å skaffe seg ip-adressen til en anonym bloggkritisk blogg ved hjelp av en hacker. Disse sakene ble henlagt av politiet.

44-åringen valgte da å ikke kommentere saken.

En av personene som ble omtalt i boka hennes «Kvinner som hater kvinner» saksøkte Davidsen på grunnlag av ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred. Saken endte med forlik, skrev DN, og influenseren beklaget.

LES OGSÅ: Kapret drømmehuset etter fem år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer