Kim Kardashian West:

Full kjendiskrangel om Kim Kardashians nye fletter

Ikke alle satte like stor pris på stjernens nye lokker.

HÅRFIN BALANSE: Kim Kardashian kritiseres igjen. Denne gangen på grunn av sin nye sveis, som hun selv omtaler som Bo Derek-fletter. Det har fått flere til å se rødt. Foto: Instagram/Kim Kardashian.
HÅRFIN BALANSE: Kim Kardashian kritiseres igjen. Denne gangen på grunn av sin nye sveis, som hun selv omtaler som Bo Derek-fletter. Det har fått flere til å se rødt. Foto: Instagram/Kim Kardashian. Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Dersom du følger Kim Kardashian West (37) på sosiale medier, har du utvilsomt fått med deg realitystjernens nye sveis. Hun har de siste årene hatt flere forskjellige frisyrer i et spekter av forskjellige farger, men har denne gangen gjort en drastisk forandring.

37-åringen anklages nå for kulturell appropriasjon etter å ha tatt såkalte fulani-fletter, en frisyre inspirert av Fulani-folket som befinner seg øst og vest i Afrika. Valget av frisyre, som hun har lagt ut flere bilder av på nett det siste døgnet, er ikke den eneste grunnen til at Kardashian igjen kritiseres.

Hun omtaler nemlig frisyren som «Bo Derek-fletter», basert på at skuespilleren på slutten av 1970-tallet tok slike fletter for å spille inn filmen «10». Nå hagler kritikken mot Kardashian, og det er ikke bare fra ukjent hold. Skuespiller Lindsay Lohan har også gått i strupen på realitystjerna.

Kritiseres

Flere medier, deriblant Huffington Post og People, har omtalt saken. I en serie på seks dristige Instagram-bilder, hvor realitydronningen stiller toppløs på ett av dem, får fansen se den nye sveisen. Hun har bleket håret og tatt fletter med perler på endene, ikke ulikt flettene skandinaviske småjenter ofte tar i løpet av en sydentur.

Paraplybegrepet for slike fletter er cornrows. Skjønnhetsekspert Toni Love har tidligere uttalt at frisyren stammer fra Afrika, og at flettetypen man velger å ta historisk sett har indikert hvilken stamme du kommer fra. Den populære hårstilen kan spores tilbake til så tidlig som 3000 år før Kristus.

Hi, can I get zero fucks please, thanks

Et innlegg delt av Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Flere har derfor tatt seg nær av at Kardashian, i stedet for å kreditere sveisens korrekte opphav, knagger den på en hvit kvinne som fikset håret sitt til en filmrolle.

«De kalles Fulani-fletter, eller cornrows. Man kan kalle dem begge deler, men ved å kalle dem «Bo Derek-fletter» gir en hvit kvinne kred for en svart stil. Du har allerede fått kritikk for dette tidligere», skriver en bruker på Twitter.

Meldingen er delt videre over 3000 ganger og er likt av nesten 10 000 brukere. Andre har kommet med lignende meldinger, som går hardt ut mot sveisen til trebarnsmoren.

«Hvor mange ganger må denne familien kritiseres før de slutter å appropriere andre menneskers kultur? Dette er grunnen til at Beyoncé ikke liker Kim», skrev en annen.

Hun har ikke kommentert kritikken direkte, men som bildetekst under et av bildene hun har lagt ut, insinuerer hun at hun gir «zero fucks».

Flere titalls andre har omtalt Kardashians begrepsbruk rundt frisyren. Det er derimot ikke bare fra ukjent hold at kritikken hagler. Tidligere barnestjerne Lindsay Lohan har blant andre gått hardt til verks.

Kjendisblogger Perez Hilton la ut den nye sveisen til Kardashian på sin Instagram-profil. Her følges han av godt over 700 000, blant andre Lohan. Den siste tiden har barnestjernen trukket seg delvis tilbake fra rampelyset, og hun har tilbrakt mye tid i Tyrkia - der hun har jobbet med islam og syriske flyktninger.

Hun tok seg likevel tid til å kommentere Hiltons bilde, med følgende kommentar: «Jeg er forvirret».

I en storm av kommentarer, likerklikk og notifications, skulle man kanskje ikke tro at realitydronninga hadde fått med seg kommentaren. Det hadde hun derimot. I et svar til Lohan, i kommentarfeltet, slo hun hardt tilbake.

«Vet du hva som er forvirrende? Din plutselige utenlandske aksent», skrev hun og refererte til den merkelige aksenten skuespilleren pratet med under et intervju i 2016.

«Foreldrefellen»-stjernen har tidligere uttalt at hennes nye aksent kommer som en konsekvens av at hun den siste tida har studert flere språk, og at det derfor har gått litt i ball.

SEX OG FISING: Kim Kardashian gjestet Jimmy Kimmels talkshow, men skuespiller Jennifer Lawrence stilte spørsmålene, - og det var ikke helt normale spørsmål. Video: CNN Vis mer

Halloween-storm

Dette er langt fra første gang et av medlemmene i Kardashian-dynastiet kritiseres for kulturell appropriasjon eller rasisme. For Kim Kardashians del var 2017 preget av flere hendelser. På halloween rant det over for enkelte.

37-åringen måtte tåle krass kritikk for at hun kledde seg ut som den avdøde R&B-stjerna Aaliyah, ettersom de to ikke har samme etniske opphav. Flere mente at Kardashian West derfor benyttet seg av afroamerikansk kultur på en kritikkverdig måte.

Tv-stjernen valgte etter en tid å besvart kritikken. Det gjorde hun i et innlegg på sin egen hjemmeside.

- Aaliyah var en så fantastisk sanger, og hun vil alltid være en musikalsk legende. Jeg så på nettet at noen syntes kostymet mitt var usmakelig, og jeg er virkelig lei meg hvis det fornærmet noen, skrev hun.

I innlegget forklarte Kim Kardashian West at hun «ikke kledde seg ut som en rase eller en kultur», men som en kvinne hun alltid kommer til å beundre.

- For min del handler det alltid om kjærlighet og respekt. Jeg elsket at Kourtney (Kardashian, eldre søster, journ.anm.) kledde seg ut som Michael Jackson til et av kostymene sine, og at sønnen min var Axl Rose. Vi ser ikke [hud]farge i mitt hjem. Vi hedret folk og artister vi elsker og respekterer - det er så enkelt!

Også i august havnet Kardashian i en debatt som følge av hva som er greit og ikke når det kommer til etnisitet og rase. Hun forsvarte Youtube-stjernen Jeffree Star i noe rasistisk han hadde sagt tidligere. Da fikk hun såpass mye hets at hun måtte legge seg flat.

- Jeg vil virkelig si beklager til dere for at jeg forsvarte en situasjon i går, som jeg egentlig ikke visste nok om. Jeg føler meg litt naiv, og jeg ønsker virkelig å beklage, fortalte hun og fortsatte:

- Jeg hadde ikke rett til å be noen komme seg over det når det var en situasjon som handlet om rasisme. Jeg føler ikke at jeg har rett til å uttale meg om det, og jeg ønsker bare å utstråle positivitet.

Kardashian sa at det var all kritikken på Instagram og Twitter som fikk henne til å ta Star i forsvar i utgangspunktet, men at hun burde gjort det på en annen måte. Hun ønsket i ettertid å legge episoden død. ​

GRÅTKVALT: Det blå tårevått da Kim Kardashian West åpnet seg opp om hvordan hun taklet Paris-ranet og hvordan det har endret livet hennes. Hun gjestet TV-showet The Ellen Show. Video: EllenTube via TV3 Vis mer

LES OGSÅ: - Hun er bekymret og gruer seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer