«Når julefreden senker seg»

Full forvirring

Et halvt år etter at Truls Svendsen og Charlotte Smith gikk til topps i «Norges nye megahit» med låten «Når julefreden senker seg», er låten nå fjernet fra strømmetjenestene.

VANT: Truls Svendsen og Charlotte Smith fremførte låten «Når julefreden senker seg» på TV 2-programmet «Norges nye megahit» i fjor. Nå er låten borte fra strømmetjenestene. Foto: Thomas Andersen / TV 2
VANT: Truls Svendsen og Charlotte Smith fremførte låten «Når julefreden senker seg» på TV 2-programmet «Norges nye megahit» i fjor. Nå er låten borte fra strømmetjenestene. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Truls Svendsen (49) og kjæresten Charlotte Smith tok Norge med storm da de opptrådte i TV 2-programmet «Norges nye megahit» med låten «Når julefreden senker seg».

Låta sikret dem seieren i programmet, og den gikk også til topps på Spotify uken etter den ble sluppet.

Under et halvt år etter suksessen er låten borte fra Spotify og andre strømmetjenester, og det hersker full forvirring om hvorfor den er fjernet.

BORTE: Låten er synlig på Spotify, men det er ikke mulig å spille den av. Foto: Skjermdump / Spotify
BORTE: Låten er synlig på Spotify, men det er ikke mulig å spille den av. Foto: Skjermdump / Spotify Vis mer

– Ikke kjent med grunnlaget

I desember avslørte Dagbladet at låtskriver Sandra Lyng (35) og Preben Sælid Andersen (32) ikke var rettmessig kreditert som låtskriver på låten da den ble lansert. Det ble først gjort tre dager etter låten ble utgitt.

Før Svendsen skulle fremføre låten i programmet ble han satt til å samarbeide med artist Daniel Kvammen (34) som hadde vært med å skrive låten.

TIL TOPPS: Truls Svendsen og Charlotte Smith stakk av med seieren i «Norges nye megahit». Her med låtskriver Daniel Kvammen. Foto: Espen Solli / TV 2
TIL TOPPS: Truls Svendsen og Charlotte Smith stakk av med seieren i «Norges nye megahit». Her med låtskriver Daniel Kvammen. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Dagbladet har kontaktet Sony Music, som distribuerer låten. I en e-post til Dagbladet skriver presseansvarlig Elisabeth Riksen at låten er gitt ut med en distribusjonsavtale, og at ingen i Sony Music kan uttale seg om saken.

Ikke engang låtskriver Daniel Kvammen vet hva som har skjedd. Dagbladet har også vært i kontakt med Kvammens presseansvarlig, Magni Sørløkk, som skriver følgende i en e-post:

TOPPET LISTEN: Truls Svendsen og kjæresten Charlotte Smith gikk rett til topps på Spotify Norge med denne låten fra «Norges nye megahit». Video: TV 2 Vis mer

– Vi registrerer at låten er tatt ned, det synes vi er synd. Vi er ikke kjent med grunnlaget for denne avgjørelsen, skriver Sørløkk i en e-post til Dagbladet. Hun henviser videre til plateselskapet All in & GG Music.

Stian «Staysman» Thorbjørnsen (40) og Petter «Katastrofe» Kristiansen (33) er begge eiere i plateselskapet All in & GG Music. De har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Dagbladet har også forsøkt å kontakte Truls Svendsen med spørsmål om han vet grunnen til at låten nå er borte fra strømmetjenestene. Han har ikke besvart våre henvendelser. Dagbladet har også forsøkt produsent Anders Nilsen, men ikke fått svar.

MARIA MARIA: Magnus Devold var veldig stolt av hva kjæresten Maria Stavang fikk til i «Norges nye megahit». Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Låtskriver Preben Sælid Andersen har heller ikke besvart Dagbladets spørsmål.

Dagbladet har også vært i kontakt med manager til låtskriver Sandra Lyng, Karianne Fjeldheim i Max Social, som henviser videre til daglig leder i Max Social, Cecilie Sørum Eriksrud. Dagbladet har ikke lykkes i å få svar fra Eriksrud.

Konflikt

Da låten ble jobbet frem i forkant av at den ble sluppet på «Norges nye Megahit» i desember skal låtskriverprosessen i studio ikke gått som håpet. Da skulle Daniel Kvammen ifølge Dagbladets opplysninger ha introdusert en demolåt han hadde vært med på å skrive et år tidligere.

Dette skal ha blitt gjort uten å opplyse Truls Svendsen, Charlotte Smith eller produsenten Anders Nilsen – som alle bidro til den ferdige låten slik TV-seerne kjenner den – om at demoversjonen var skrevet sammen med to andre: Sandra Lyng og Preben Sælid Andersen.

GAMMEL KJENNING: For den observante seer, la man merke til en tidligere kjenning blant publikum da Abu Hussain sang sin låt under premieren av «Norges nye megahit». Video: Rød Løper Vis mer

Da sa Kvammen til Dagbladet at den raske arbeidsprosessen førte til at Lyng ikke ble kreditert.

– Det var en veldig rask prosess rundt innspillingen av låten, som førte til noen misforståelser. Jeg har selvsagt tatt ansvar for å rydde opp i disse, og vi løste det raskt. Det har bare være veldig stas å få dele denne opplevelsen med Sandra, og selvsagt Preben, som er min aller nærmeste skrivepartner, sa Kvammen til Dagbladet.

Truls Svendsen fortalte da til Dagbladet at han ikke visste noe om situasjonen før etter at han hadde fremført låten.

– At det var misforståelser rundt hvem som hadde skrevet låten, fikk jeg først vite søndagen etter vi hadde sunget den første gang. Og så vidt jeg forsto, ordnet de heldigvis opp i det med en gang, sa Svendsen til Dagbladet.

KRITIKK: Oskar Westerlin er tydelig misfornøyd med terningkastet han fikk av Dagbladets anmelder under «Norges nye Megahit». Video: TV2 Vis mer

LES OGSÅ: Rørende melding:- Forelsket i noen andre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer