Boris Johnson og Carrie Symonds giftet seg:

Full forvirring etter bryllupet

Flere reagerer etter statsminister Boris Johnsons bryllup i helgen.

GIFT: Carrie Symonds og Boris Johnson giftet seg i helgen. Bryllupet får flere til å klø seg i hodet. Foto: Rebecca Fulton/AP/NTB
GIFT: Carrie Symonds og Boris Johnson giftet seg i helgen. Bryllupet får flere til å klø seg i hodet. Foto: Rebecca Fulton/AP/NTB Vis mer
Publisert

«Statsministeren og frøken Symonds giftet seg i går ettermiddag i en liten seremoni i Westminster Cathedral», het det i en pressemelding fra Downing Street i helgen.

Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson (56), fikk sin Carrie Symonds (33) et knapt halvannet år etter at de forlovet seg, men den store feiringen lar vente på seg.

Skilsmisse og ekteskap

Samtidig som nyheten om inngått ekteskap ble kjent, kom det nemlig også fram at det nygifte paret vil feire med venner og familie neste sommer på grunn av den pågående coronapandemien.

Paret giftet seg som nevnt i Westminster Cathedral, men i ettertid har bryllupet fått flere til å reagere, skriver The Guardian.

REAGERER: Flere stiller spørsmål ved hvordan Johnson og Symonds fikk giftet seg i en katolsk kirke. Foto: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/NTB
REAGERER: Flere stiller spørsmål ved hvordan Johnson og Symonds fikk giftet seg i en katolsk kirke. Foto: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer

Mens Symonds ved flere anledninger har snakket offentlig om sin katolske tro, valgte Johnson, som ble døpt katolsk, å konvertere til anglikanisme da han var yngre.

Han har også to tidligere ekteskap bak seg, men likevel valgte ekteparet altså å gifte seg i den katolske katedralen i helgen.

Nå stiller katolikker og medlemmer av menigheten i Wesminster Cathedral, spørsmål ved hvorfor statsministeren fikk lov til å gifte seg i en katolsk kirke.

BRYLLUP: Helene Olafsen snakker om bryllupsplanleggingen. Reporter: Sofe Losen/Video: Se og HØR Vis mer

- Hvordan?

Ifølge The Guardian tillater nemlig ikke katolsk tro at man gifter seg på nytt dersom tidligere ektefelle eller ektefeller fortsatt er i live.

Johnson ble skilt fra sin første kone Allegra Mostyn-Owen i 1993, og skilte seg så sent som i november i fjor fra sin andre kone, Marina Wheeler.

«Kan noen forklare meg hvordan Boris Johnson, som forlot den katolske kirke da han gikk på Eaton og er skilt to ganger, kan gifte seg i Westminster Cathedral, mens jeg må fortelle praktiserende katolikker som tror og vil gifte seg på nytt i kirken at det ikke går?», spør fader Mark Drew, assiterende prest i Warrington, på Twitter.

Fader Paul Butler mener på sin side at det alltid finnes en lov for de rike og en for de fattige.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag deler Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Christopher Lamb, Roma-korrespondent for det katolske bladet Tablet, mener at tillatelsen for statsministeren kan være med på å endre kirkens tankegang.

- Jeg tror kirken bør ta en titt på sine nåværende regler og finne en måte å være mer imøtekommende på. De har vært imøtekommende mot Boris Johnson, så hvorfor ikke andre?, sa han i et intervju med BBC Radio 5 ifølge avisen.

- Trengte ikke godkjennelse

Ifølge den pavelige biografen Austen Ivereigh, er det lite sannsynlig at Johnsons tidligere ekteskap ble utført etter katolsk lov ettersom hans tidligere koner ikke var katolske, ei heller bryllupseremoniene. Ivereigh hevder videre at statsministerens tidligere ekteskap derfor kan ha blitt erklært ugyldige.

På spørsmål om kardinal Vincent Nichols, erkebiskopen i Westminster, godkjente ekteskapet, forklarer en talsperson for kardinalen at det ikke var nødvendig med en godkjennelse da bryllupet fulgte kirkens normer uten unntak.

STORMFORELSKA: Henrik Elvejord Borg er lykkelig forlovet med den svenske influenceren Lisa Anckarman. Nå røper de detaljer om det kommende bryllupet. Video: Rød Løper Vis mer

- Alle formaliteter ble fullført før bryllupet, sier talspersonen blant annet.

Verken statsministeren eller hans ferske kone har foreløpig uttalt seg om reaksjonene.

To nyheter

Nyheten om at Johnson og Symonds hadde forlovet seg kom i februar i fjor. Ikke nok med det - de avslørte samtidig enda en gladnyhet. Paret kunngjorde nemlig at de ventet barn sammen.

I april i fjor kom barnet til verden. Den gang ble Johnson og Symonds foreldre til en liten gutt, som fikk navnet Wilfred Lawrie Nicholas Johnson.

Statsministeren har også fire barn fra forholdet med ekskona Marina Wheeler, som han var gift med i 25 år.

ULYKKESFUGL: Det gikk ikke helt som planlagt da Atle Pettersen skulle ta et bad i jacuzzien på bryllupsnatten sin. Vis mer

LES OGSÅ: Deler bilder fra hemmelig bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer