Met-gallaen:

Full forvirring: - Trodde vi skulle sove sammen

Årets tema har ikke vært like enkelt for alle å forstå.

TEMASURR: Tidligere Met-gallaer har ofte hatt selvforklarende temaer, men i år var det opp til alle og enhver å tolke selv. For Celine Dions del gikk det nesten galt. Foto: NTB scanpix
TEMASURR: Tidligere Met-gallaer har ofte hatt selvforklarende temaer, men i år var det opp til alle og enhver å tolke selv. For Celine Dions del gikk det nesten galt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Natt til mandag ble årets Met-galla arrangert i New York, og i kjent stil prøvde stjernene å utkonkurrere hverandre på rød løper. Hver galla har et tema, som passer til utstillingen gallaen arrangeres i forbindelse med.

I fjor var det katolisisme og mote, året før der ble den japanske designeren Rei Kawakubo hyllet - og i 2016 var temaet mote i teknologiens tidsalder. Ovennevnte temaer er nokså enkle å tolke, men i år har flere hatt trøbbel med å konkretisere invitasjonen de fikk.

Temaet er nemlig «Camp: Notes on Fashion». Ordet finnes ikke i det norske vokabularet, og kan på ingen måte oversettes til noe som har med camping å gjøre. Det handler nemlig om noe helt annet. Det fikk blant andre den kanadiske superstjernen Céline Dion (51) erfare, da hun forberedte seg til den røde løperen.

OVERDÅDIG: Hadde ikke Celine Dion fått hjelp av motefiffen hos Oscar de la Renta, er det ikke sikkert hun hadde klart å kle seg «ordentlig» til festen. Foto: NTB scanpix
OVERDÅDIG: Hadde ikke Celine Dion fått hjelp av motefiffen hos Oscar de la Renta, er det ikke sikkert hun hadde klart å kle seg «ordentlig» til festen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ble forvirret

I et intervju med E! News fortalte Dion på løperen at det fort kunne gått fryktelig galt.

- I kveld har jeg på meg Oscar de la Renta. Først ble jeg forvirret da jeg hørte temaet. Jeg var klar for å campe, og trodde vi skulle sove sammen. Så sa de til meg at «om jeg ikke visste hva camp betydde, så skulle Oscar de la Renta vise det til meg», fortalte hun, og lo.

- TIDLØST: Tankeprosessen til sangstjernen gikk fra campingutstyr til fjær. Foto: NTB scanpix
- TIDLØST: Tankeprosessen til sangstjernen gikk fra campingutstyr til fjær. Foto: NTB scanpix Vis mer

De klarte heldigvis å overbevise henne om hva temaet faktisk gikk ut på, og endte med en ekstravagant look som er tydelig inspirert av Las Vegas og flapper-jenter fra 1920-tallet. Paljetter og fjær er noe av essensen i uttrykksformen «camp», og Dion sier at de valgte å tolke temaet som noe luksuriøst, elegant og tidløst.

Hun var derimot ikke den eneste som hadde problemer. Vogue måtte publisere en forklarende artikkel da de kunngjorde temaet, slik at gjester og fans kunne lese seg opp.

Saken fortsetter under videoen.

MET-GALLA: I natt var det duket for den årlige MET-gallaen der det knyttes stor spenning rundt antrekkene. Og heller ikke i år skuffet kjendisene. Vis mer

Begrepet er vanskelig å oversette til norsk, men temaet tar i hovedsak utgangspunkt i Susan Sontags essay «Notes on "Camp"» fra 1964. Der tar hun punktvis for seg hva «camp» er, og ikke, er samtidig.

Enkelt forklart brukes begrepet om noe som er forseggjort, overdådig og ekstremt. Jo flere fjær og paljetter, jo mer «camp» er det. Fransk overklasse fra tida der Versailles ble bygget kan brukes som eksempel.

MANGE TOLKNINGER: Naomi Campbell, Miley Cyrus og Cara Delevigne tolket alle årets tema på forskjellige måter. I forkant av årets galla uttalte Vogue-sjef Anna Wintour at hun ikke ante hva folk skulle ha på seg. Foto: NTB scanpix
MANGE TOLKNINGER: Naomi Campbell, Miley Cyrus og Cara Delevigne tolket alle årets tema på forskjellige måter. I forkant av årets galla uttalte Vogue-sjef Anna Wintour at hun ikke ante hva folk skulle ha på seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Begrepet brukes i dag blant annet av dragdronninger, men kan også brukes til å beskrive noe som er «cheesy» eller «kitsch». Det skal være overdådig, kunstig og virkelighetsfjernt.

På et større plan handler «camp» om en blanding av høy- og lavkultur, satire og humor. Ingen dukket opp i campingutstyr, så det virker som om de aller fleste klarte å forstå begrepets natur.

Full pott

Flere stjerner har fått mye skryt for antrekkene sine, som ekspertene mener passet perfekt til temaet. Sangstjerne Janelle Monáe dukket blant annet opp i en popart-inspirert kjole, med intet mindre enn fire hatter på hodet. Humor ble med andre ord brukt som virkemiddel, og flere la sin elsk på antrekket.

Samtidig fikk stjerner som Jared Leto, Cardi B og Lady Gaga også skryt for sine tolkninger av hva «camp» kan bety i 2019.

PÅ EN PRIKK: Lady Gaga får skryt for sin tolkning av årets tema. Foto: NTB scanpix
PÅ EN PRIKK: Lady Gaga får skryt for sin tolkning av årets tema. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sistnevnte var, sammen med Serena Williams, Harry Styles og Allesandro Michele, med på å arrangere årets galla, og det var knyttet store forventninger til hva popstjerna ville ikle seg - da hun på mange måter er kjent for å være svært «campy». Fansen lot seg trolig ikke skuffe, for Gaga dukket opp i hele fire antrekk.

Antrekkene var designet av Brandon Maxwell, mens smykkene var fra Tiffany & Co. De ekstremt lange øyevippene i gull sørget for dramatisk effekt.

LES OGSÅ: Meghan og Harrys rørende gest

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer