Foto: All Over
Foto: All OverVis mer

Full fart på Mallorca

Selv om mange reiser til Mallorca for å slappe av, trenger du ikke bare ligge på stranda. Den spanske feriefavoritten er full av muligheter for en aktiv ferie!

SEOGHØR.NO: Mallorca passer perfekt for de stadig flere som blir bitt av sykkelbasillen. Rundt på øya finner du flere hundre kilometer med offroadstier og bakker. Her kan alle finne en rute som passer deres form og ferdigheter!

For terrengsyklister er Tramuntanafjellene nordvest på øya et eldorado, så vakre at de har fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Firmaet Tramuntana Tours i havnebyen Puerto Soller leier ikke bare ut sykler. De kan også kjøre deg og sykkelen til toppen av bakken, så du selv bare kan trille ned! Fra 330 kroner inkludert leie.

Kjent for sykkelterrenget

Mest kjent er likevel Mallorca for landeveissykling. Øya har hele 1250 kilometer med landevei, hvorav halvparten tilhører sideveinettet og dermed har lite trafikk!

Det tyske selskapet Max Hürzeler har spesialisert seg på landeveissykling. Ellers arrangerer flere norske selskaper sykkelreiser til Mallorca, blant annet Merlot Reiser og Oliven Reiser.
I hovedstaden Palma er det tilrettelagt en 16 kilometer lang sykkelrute langs bukta. Her er også bysykler til leie.

SYKKELLYKKE: Det er en storslått og dramatisk sykkeltur ut til Cap de Formentor. Foto: (c) Daniel Simon/Westend61/Corbi
SYKKELLYKKE: Det er en storslått og dramatisk sykkeltur ut til Cap de Formentor. Foto: (c) Daniel Simon/Westend61/Corbi Vis mer

Vandrernes paradis

De dramatiske Tramuntanafjellene er også fantastiske å utforske til fots. Her er flere topper på over 1000 meter – bare noen kilometer fra det blå Middelhavet! Mange av rutene tar utgangspunkt i byen Sollér, der du finner guider og organiserte fellesturer.

Men du trenger ikke å dra høyt til fjells for å finne flotte fotturer på Mallorca. Nordøst på øya ligger Serra Llevant, der fjellene er rundt 500 meter over havet, og du finner flere strender langs kysten. Her kan du også gå fra hytte til hytte.

GODT MERKET: Det er lett å finne frem på Mallorcas turstier, særlig med et godt kart for hånden. Foto: (c) Kate Mitchell/Corbis/All Ove
GODT MERKET: Det er lett å finne frem på Mallorcas turstier, særlig med et godt kart for hånden. Foto: (c) Kate Mitchell/Corbis/All Ove Vis mer

Enda mer kystnært – og flatt – er naturparken Mondrago sørøst på øya. Her kan du gå blant bratte kystklipper, før du tar et velfortjent bad på en av sandstrendene!

Ned i juvet

Er du klar for en skikkelig adrenalinopplevelse? Da skal du bli med på juving på Mallorca! Tramuntanafjellene har en rekke stupbratte kløfter – fra enkle og nybegynnervennlige til canyons der selv eksperter blir utfordret!

SVIMLENDE HØYT: Klatring og juving er nok ikke for alle, men for noen utsikter! Foto: All Over
SVIMLENDE HØYT: Klatring og juving er nok ikke for alle, men for noen utsikter! Foto: All Over Vis mer

Firmaet Experience Mallorca utstyrer deg med hjelm, tau og sele før du hopper eller firer deg nedover. Du kan også bli med på klatring, eller hva med huleutforskning? Turene koster fra ca. 600 kroner per person.

Hole in one

Mer enn 100 000 golfspillere finner veien til Mallorcas finklippede greener hvert år, og med hele 24 baner rundt på øya er det lett å forstå. Mange av dem er i virkelig toppklasse, og middelhavsklimaet gjør at du nesten er sikret fint vær mens du spiller. Alcanada, Arabella og Golf d’Andratx regnes som de beste.

TUNGA RETT I MUNNEN: Det er nydelige golfbaner på Mallorca. Foto: All Over
TUNGA RETT I MUNNEN: Det er nydelige golfbaner på Mallorca. Foto: All Over Vis mer

Grappa Golfreiser tilbyr pakker med hotell, fly og fem eller seks golfrunder fra ca. 8500 kroner for en uke.

Alt på ett seilbrett

Mallorca hevder å være Middelhavets mest vindsikre øy. Det som er en velsignet og forfriskende bris for solslikkerne på stranda, er enda bedre for dem som vil leke i vinden ute på havet. Her er det gode muligheter for både seilbrett og kitesurfing!

VIND I SEILENE: Kiting er populært på middelhavsøya. Foto: All Over
VIND I SEILENE: Kiting er populært på middelhavsøya. Foto: All Over Vis mer

Can Pastilla-stranden og Pollençabukten er gode øvingsområder, og du kan også delta på kurs. Watersports Mallorca i Alcúdiabukten både leier ut brett og tilbyr alt fra én times instruksjon til kurs på to til fem dager. Et todagers nybegynnerkurs koster ca. 1000 kroner.

Dra en sværing

Ikke alle nøyer seg med fersk sjømat på de mange restaurantene på Mallorca. Øya er også et glimrende utgangspunkt for havfiske! 20 nautiske mil utenfor kysten er det 1000 meters dyp, og gode sjanser til å lure en tunfisk på kroken. De kan bli svært store, eller for å si det på en annen måte, du må hive den ut igjen om den veier mindre enn 30 kilo!

Tramuntana Tours tilbyr både dette og kortere fisketurer. En hel dag langt til havs koster ca. 8000 kroner for hele båten.

HAL I OG DRA: Havfiske er dyrt, men for en opplevelse! Foto: Michael DeFreitas Central Americ
HAL I OG DRA: Havfiske er dyrt, men for en opplevelse! Foto: Michael DeFreitas Central Americ Vis mer

Mallorca

Slik kommer du hit: Norwegian flyr direkte til Palma-Mallorca fra Oslo, Bergen, Stavanger og Torp i sommersesongen. SAS flyr direkte fra Oslo. Ryanair flyr direkte fra Haugesund, Rygge og Torp. Fra kr 586,- t/r.

Pakketurer: Både Ving, Apollo og Star Tour selger charterturer til Mallorca. Star Tour Tema har også to fine turer, en organisert fottur og en tur «for sansene» som også inkluderer sykling.

Her bor du: Mallorca har alt fra billige, eldre hoteller til fantastiske boutiquehoteller. Et som virkelig skiller seg ut, er slottshotellet Castell Son Claret i landlige omgivelser utenfor Es Capdellà, med hotellrestaurant som har Michelin-stjerne og spa. Fra kr 3683 for en natt.
Ving tilbyr det elegante Meliá de Mar, omgitt av vakre hager rett ved havet i Illetas – med en privat strand mellom klippene. Kr. 18 390 for to personer en uke i mai.

 

LES OGSÅ: Charter til Mauritius