Christine Dancke:

- Fryktet jeg ville ende livet mitt på mentalsykehus

Christine Dancke åpenhjertig om angsten som nesten ødela forholdet.

VAR REDD: Radioprogramleder Christine Dancke forteller åpenhjertig til Dagbladet Magasinet at det ikke var bare bare å stå frem med angsten. Hun var på et tidspunkt redd for at forholdet skulle ryke. Foto: Andreas Fadum
VAR REDD: Radioprogramleder Christine Dancke forteller åpenhjertig til Dagbladet Magasinet at det ikke var bare bare å stå frem med angsten. Hun var på et tidspunkt redd for at forholdet skulle ryke. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Høsten 2016 sto P3-programleder og DJ Christine Dancke (33) frem med panikkangsten sin. Hun skrev et åpenhjertig innlegg på Facebook, der hun fortalte om angsten hun hadde gått og følt på det siste halve året.

Innlegget ble omtalt av samtlige medier, og ble i etterkant hyllet fra flere hold. Artister som OnklP og Marit Larsen var blant dem som skrøt av Danckes åpenhet.

Den gang da ønsket ikke radioprogramlederen å utdype innlegget overfor Dagbladet. Nå snakker hun derimot ut om hvordan angsten i en periode var så vanskelig å håndtere at det nesten ødela forholdet hennes.

- Følt meg alene

Det er i et intervju med Dagbladet Magasinet at Dancke, som for øvrig også er sosiolog og musikkanmelder, letter på sløret om den vanskelige perioden. Hun hadde tenkt seg om både to og tre ganger før innlegget ble publisert.

- Her hadde jeg gått rundt og følt meg helt alene og fryktet at jeg ville ende livet mitt på mentalsykehus – og så viste det seg at minst ti prosent av vennelista mi på Facebook sliter med det samme, sier hun til avisen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er panikkangst anfall som kommer uventet og oppleves som en intens frykt. Det finnes flere teorier om årsaken til anfallene. Tjenesten påpeker at det er forbundet med flere psykiatriske tilstander som depresjon og andre angstlidelser.

JOBBER SOM DJ: I tillegg til radiojobben, har Christine Dancke vært en del av DJ-duoen Hoetell siden 2009, og har spilt på en rekke utesteder, festivaler og arrangementer landet rundt. Foto: Andreas Fadum
JOBBER SOM DJ: I tillegg til radiojobben, har Christine Dancke vært en del av DJ-duoen Hoetell siden 2009, og har spilt på en rekke utesteder, festivaler og arrangementer landet rundt. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hyppigheten mellom anfallene varierer, og man kan bli redd for å dø eller miste kontroll over seg selv.

Omtrent en prosent av befolkningen får slike anfall. Kvinner er mer utsatt enn menn. Anfallene behandles ofte med kognitiv atferdsterapi.

Ødela nesten forholdet

«Panikkangsten, og enda verre - den evige redselen for å være redd, har i større grad enn jeg kunne forestille meg diktert hvordan jeg har levd og lever livet mitt», var noe av det som sto i det åpenhjertige innlegget.

Angsten oppsto for første gang like før en spillejobb i Trondheim, og det ble fort vanskelig for 33-åringen å puste, høre og se. Hun valgte tidlig å fortelle det til kjæresten Simon (24), men det sørget likevel ikke for at problemene forduftet.

Det ble vanskelig å gjøre normale ting i hverdagen. Jobb, det å kjøre bil og det å gå på trening ble plutselig nærmest umulig. Angsten ble så altoppslukende at hun ble redd for at den skulle ødelegge forholdet.

- Jeg holdt på å ødelegge forholdet til Simon, som jeg da hadde vært sammen med i over to år. Jeg var så glad for at jeg i det minste hadde ham, men da også han ble en del av det, tenkte jeg at nå, «nå tåler jeg ikke mer!», sier hun.

- Jeg måtte trene på å være sammen med kjæresten min. Dette er så skamfullt, forklarer hun til avisen.

Paret der i dag samboere, og hjelper til når katastrofetankene kommer. Han ber henne eksempelvis ringe psykolog eller ta en tur i dusjen. Det holder henne unna depresjonen.

Den populære programlederen er i disse dager aktuell med podkasten «Noia», som i en rekke episoder fremover skal ta for seg angst. Gjester som Fabian Stang og MGP-vinner Agnete Johnsen tar blant andre turen innom for å fortelle om sine opplevelser.

Vil ikke ha barn

Det er ikke bare angst programlederen har fått oppmerksomhet de siste årene. De siste månedene har det blant annet versert en debatt om P3 og hennes program favoriserer enkelte artister.

I fjor vinter var det derimot noe annet hun skapte overskrifter med. I en utgave av bladet Stella fortalte Dancke at hun fremdeles opplever opp- og nedturer i hverdagen.

- Da jeg møtte denne livskrisen, kjente jeg veldig på at jeg trenger å definere hva som er meningen med livet for meg, sa hun.

Hun var raskt ute med å understreke at dette handler om noe annet enn en fremtid med innkjøp av sparkebukser og bleier.

- Ikke barn. Jeg har ikke lyst til å bringe barn inn i verden. Selv om jeg forstår at det er givende, og at alt forandrer seg etter at du har fått det. Jeg tror at du får en mer naturlig balanse i tilværelsen, og slutter å stresse med alle de unødvendige greiene, sa hun og fortsatte:

- Det er jo noen som har sagt at: «øh, det er kanskje ikke fullt så svart-hvitt, Christine.» Uansett, jeg har aldri hatt noe eller noen som har stoppet meg, bortsett fra meg selv.

LES OGSÅ: Røper historien bak surrogativalget

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer