Kenza Zouiten Subosic:

Fryktet at hun ikke kunne få egne barn

Den svenske toppbloggeren har gått en lang vei for å endelig kunne bli mamma.

UFRIVILLIG BARNLØS: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic kunne nylig ønske sitt første barn til verden. Det har vært en lang og krevende prosess. Foto: NTB Scanpix
UFRIVILLIG BARNLØS: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic kunne nylig ønske sitt første barn til verden. Det har vært en lang og krevende prosess. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nylig ble den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic (28) mamma for første gang. Det avslørte hun på sin egen Instagram-profil.

«14. juni klokka 05.06, kom denne store gutten til verden og endret livene våre for alltid. Alt gikk fint, og vi er så forelsket i ham», skrev hun under bildet av seg selv med den lille gutten på brystet.

Onsdag valgte hun dessuten å avsløre hva sønnen skal hete, i nok et Instagram-innlegg.

«Min Nikola, bare fem dager gammel, men har allerede stjålet hele hjertet mitt».

Det har vært en lang vei frem til at Kenza nå endelig ble mamma, og 28-åringen har delt åpenhjertig om den tunge prosessen og behandlingene hun har gjennomgått før hun endelig ble gravid.

At hun skulle få oppleve å bli mamma, har hun nemlig ikke kunnet ta for gitt.

- Mistet aldri håpet

Kenza regnes som en av Sveriges største bloggere, etter å ha drevet bloggen sin i over ti år med over én million lesere i uken og 1,8 millioner følgere på sin Instagram-profil. Hun har også vunnet priser for sitt arbeid. Men veien mot å bli gravid har vært en krevende prosess for bloggeren og ektemannen Aleks Subosic, som giftet seg sommeren 2017.

Nyheten om at paret ventet barn delte hun på Instagram i januar. Den gang la hun ut et bilde av seg selv og ektemannen, der de holdt på den voksende magen.

«Aleks og jeg er så lykkelige og ikke minst takknemlige for å endelig kunne fortelle dere at vi venter en liten mirakelbaby i begynnelsen av sommeren, hvis alt går bra (...) For å være ærlig, var vi ikke helt sikre på om dette noen gang ville skje oss, men vi ga aldri opp, vi mistet aldri håpet og vi sluttet aldri å kjempe for drømmen vår», skrev hun blant annet den gang.

Nær overgangsalder

Rett etter at paret kunngjorde graviditeten på Instagram, la bloggeren ut en video der hun fortalte om den lange kampen de har vært gjennom det siste året før hun ble gravid.

Der kom det frem at paret etter mange måneders forsøk på å bli gravide, valgte å få hjelp hos hele fire forskjellige gynekologer og fertilitetseksperter. Det var blant annet etter at hun merket at hun hadde problemer med menstruasjonen.

Den siste gynekologen kunne fortelle at bloggerens eggstokker var i ferd med å stenge seg ned ved å slutte å produsere hormoner omtrent 20 år for tidlig. Allerede som 26-åring hadde hun svært få egg igjen, og som følge av dette vil hun komme i overgangsalderen om kort tid.

Bloggeren ble derfor forberedt på at eggdonasjon fra en annen kvinne ville være et sannsynlig alternativ, dersom hun ønsket å bære frem sitt eget barn. Eggdonasjon er forbudt i Norge, men tillates i flere europeiske land, deriblant Sverige.

Kunstig befruktning

I videoen forklarte Kenza at hun var fast bestemt på å skulle bli mor, uavhengig av om det var hennes eget biologiske barn eller ikke.

Før paret ga opp kampen, valgte de likevel å se på de ulike alternativene for kunstig befruktning, i håp om at dette kunne lykkes - mot alle odds.

Paret ende opp med IVF (in vitro fertilisering), noe som innebærer at eggene hentes ut fra eggstokken og befruktes med mannens sæd i en glasskål. De blir deretter ført opp i kvinnens livmor slik at de kan feste seg og utvikle seg som ved en naturlig befruktning, ifølge organisasjonen Ønskebarn. Ettersom det også gjorde det mulig å fryse ned de få eggene hun hadde igjen, mente de at dette ville være deres beste alternativ på daværende tidspunkt, forklarer bloggeren.

Den vanligste årsaken til at man tilbyr IVF ved ufrivillig barnløshet, er ifølge Ønskebarn at kvinnen mangler eggledere, eller at hennes eggledere er skadet ved sykdom og/eller ved svangerskap utenfor livmoren.

ENORM GLEDE: Kenza Zouiten Subosic (27) og ektemannen Aleks Subosic har lenge slitt med å få barn. Da de skulle i gang med sitt tredje IVF-forsøk, fant de ut at de hadde blitt gravide. Foto: NTB Scanpix
ENORM GLEDE: Kenza Zouiten Subosic (27) og ektemannen Aleks Subosic har lenge slitt med å få barn. Da de skulle i gang med sitt tredje IVF-forsøk, fant de ut at de hadde blitt gravide. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det viste seg likevel at bloggerens egg ikke bare var få, men også av dårlig kvalitet, tross hennes unge alder. Det ble også understreket at tilstanden ikke var selvforskyldt på noe vis, eller at det lå i familiens gener. Med sine følgere delte hun åpent og gråtkvalt om behandlingen og om den store skuffelsen hver gang det viste seg at verken IVF eller naturlig unnfangelse hadde lyktes for paret.

- Skambelagt

Da 28-åringen var i ferd med å begynne på sin tredje IVF-behandling, som også innebærer hormonbehandlinger, ble hun gravid på naturlig vis.

- For et år siden visste vi ikke om dette noen gang kom til å skje med oss, sier hun i videoen.

Hun mener ufrivillig barnløshet er viktig å snakke om. Dette fordi det ikke er uvanlig, men at det likevel er skambelagt og at mange føler seg svært ensomme i en slik prosess.

Tross utfordringene har paret nå altså likevel ønsket sin lille sønn velkommen til verden. I et nylig innlegg på bloggen, skriver Kenza om følelsene hun satt med etter å ha fått den nyfødte gutten i armene sine.

«Jeg var i sjokk rett etter fødselen, ettersom arbeidet med å presse ut barnet var ekstremt langvarig og smertefullt, så det tok meg noen minutter å forstå hva som nettopp hadde hendt. Men da vi hadde flyttet oss fra fødselssengen og over i sengen vår, så kom tårene. Han er helt perfekt. Jeg kan ikke forstå at han er vår».

Etter at hun kom hjem fra sykehuset har hun også delt innlegg hvor hun snakker åpent om de kroppslige følgene av fødselen.

«Vondt å gå, vondt å sitte, vondt å gå på toalettet. Det har vært, og er fortsatt, skikkelig tøft. Det er så klart verdt det, men fy søren for en «kred» vi kvinner skal ha som går gjennom dette. Fy faen så sterke vi er», skrev hun blant annet i innlegget.

LES OGSÅ: Hollywood-fruen fikk barn med ukjent mann

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer