Michael Phelps:

Frykter for stjernens liv

Tidenes mestvinnende olympier, Michael Phelps (35), har vært åpen om at han lider av depresjon. Nå forteller kona, Nicole, om at hun frykter å miste ektemannen på grunn av problemene.

ÅPEN: Michael Phelps har i lengre tid vært åpen om depresjonen og selvmordstankene han har slitt med. Her med kona Nicole etter OL-gullet på 200 meter butterfly i OL i Rio. Foto: Matt Slocum/ AP Photo/ NTB
ÅPEN: Michael Phelps har i lengre tid vært åpen om depresjonen og selvmordstankene han har slitt med. Her med kona Nicole etter OL-gullet på 200 meter butterfly i OL i Rio. Foto: Matt Slocum/ AP Photo/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I svømmebassenget var han uovervinnelig og vant rekordmange 23 OL-gull og 27 VM-gull i løpet av karrieren. Men utenfor bassenget har ikke livet alltid vært enkelt for Michael Phelps (35).

Verdensstjernen har lenge slitt med depresjon og bølgedalene har vært dype og mørke.

På et punkt orket han nesten ikke mer.

- Det var en periode i livet der jeg ikke ønsket å leve mer, har han fortalt til CNN.

De siste årene har Phelps vært åpen som sine problemer med depresjon, og har jobbet for å øke forståelsen om hva depresjon og andre mentale lidelser er gjennom sin egen historie.

- Trenger å være alene

Selv om den tidligere svømmeren har det bedre nå, sliter han fortsatt med depresjon. I et intervju med USA Today forrige måned var han åpen om at coronapandemien har påvirket ham.

- Jeg har hatt noen skumle opp- og nedturer. Noen ganger ønsker jeg bare å krølle meg sammen i en ball i et hjørne. Jeg trenger å være alene, eller jeg føler at jeg bør være alene, fortalte Phelps i desember.

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester ukens «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Sommeren 2020 var 35-åringen aktuell med dokumentaren «The Weight of Gold» på HBO. Dokumentaren tok opp mentale problemer i toppidretten og flere stjerner som Lolo Jones, Bode Miller og Phelps selv deltok.

- Kan jeg hjelpe deg?

Kona til Phelps, Nicole, har blitt vant til å leve med ektemannens problemer, men innrømmer i et nytt intervju med USA Today at hun lever med en frykt for at han skal dø.

Etter at en annen kjent amerikansk idrettsstjerne, Kobe Bryant, døde i fjor, fikk Nicole Phelps en vekker.

- Jeg så på Michael og sa «kan vi hjelpe deg?» For om jeg mister deg vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, forteller hun i intervjuet.

Hun forteller at det vanskeligste har vært å akseptere at det er lite hun kan gjøre for å fjerne Michaels smerter.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

- Jeg pleide alltid å tenke: «Det her kan jeg fikse. Jeg kan være hans terapeut, den som hjelper ham». Men nå har jeg innsett at det ikke går å kontrollere hvordan andre personer har det, uansett hvor mye du vil, sier fru Phelps.

- Vet det er vanskelig

Herr Phelps setter pris på at familien prøver å hjelpe ham.

- Nicole elsker meg og ønsker å hjelpe, men hun sliter selv. Hun trenger også støtte og jeg vet det er vanskelig for henne, har Michael Phelps sagt.

Til tross for sine egne problemer har Phelps viet livet sitt til å redde andre fra de mørke tankene.

- Jeg ønsker å utgjøre en forskjell. Jeg vil redde liv, om jeg kan. Det er viktigere for meg enn å vinne en gullmedalje. Det jeg gjør nå er spennende, hardt og utfordrende, men det er også moro. Det er det som får meg ut av senga hver morgen, har 35-åringen tidligere fortalt.

Hvis du eller noen du kjenner sliter med dyp depresjon eller selvmordstanker kan du få hjelp hos Mental Helses Hjelpetelefon på 116 123 (hele døgnet).

LES OGSÅ: Kate Hudson: - Vi har fire søsken vi aldri ser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer