Lars Monsen fikk medhold:

- Fryktelig vanskelig

Flere reagerer på at Lars Monsen likevel får kjøre hundespann i Femundsmarka.

IRRITASJON: Monsen får ja. Representanter i Nasjonalparkstyret reagerer på svaret. Foto: Håvard Jenssen/NRK
IRRITASJON: Monsen får ja. Representanter i Nasjonalparkstyret reagerer på svaret. Foto: Håvard Jenssen/NRK Vis mer
Publisert

I starten av oktober ble det kjent at Lars Monsen (59) hadde fått medhold i sin klage, og nå får kjøre organiserte turer med hundespann i Femundsmarka.

Søknaden til Femund Lodge ved Lars Monsen ble tidligere i år enstemmig avslått av nasjonalparkstyrets arbeidsutvalg. Søknaden gjaldt dispensasjon til organiserte turer med hundespann i Femundslia landskapsvernområde og Femundsmarka nasjonalpark med maks seks hundespann i perioden 1. februar til 31. mars 2022.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpnet seg om alkoholforbruket på besøk hos «Lindmo». Video: NRK Vis mer

Monsen klagde på vedtaket, men klagen ble senere avslått av nasjonalparkstyret. Etter behandling hos Miljødirektoratet, besluttet de å oppheve vedtaket i nasjonalparkstyret, slik at Monsen fikk dispensasjonen han søkte om.

Da aktuelt tidsrom for søknaden i 2022 er over, valgte direktoratet å gi dispensasjon for en prøveordning for samme periode i 2023.

- Jeg fikk meg en knekk da jeg leste svaret fra direktoratet. Jeg er lovløs.

Det sa styremedlem i nasjonalparkstyret, Maths Mortensson, under styrets møte på fredag, skriver Arbeidets Rett.

KLIPPET BORT: Nå forteller komiker Jonis Josef om en scene som ble klippet bort da han var med i serien «Med Monsen på villspor». Vis mer

Mortensson er sammen med Eva Nordfjell oppnevnt som styremedlemmer i nasjonalparkstyret av Sametinget.

Under møtet betegnet sistnevnte vedtaket fra Miljødirektoratet for «fryktelig vanskelig».

Kan reindriften overleve?

Mortsensson og Nordfjell er begge sjokkerte over vedtaket til Miljødirektoratet, som samtidig er endelig.

- Departementet har stadfestet at reindriften skal forvaltes etter reindriftsloven i verneområdene. Da lurer jeg på hvorfor Maths og jeg sitter i nasjonalparkstyret? Vi er ikke valgt inn for å forvalte området etter reindriftsloven. Det er det statsforvalteren som gjør, sa Nordfjell i møtet, skriver avisen.

RASER: Eva Nordfjell, styremedlem i nasjonalparkstyret. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
RASER: Eva Nordfjell, styremedlem i nasjonalparkstyret. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

I tillegg til dispensasjon til hundekjøring i år, fikk Monsen samtidig dispensasjon for samme periode neste år.

Under møtet fortalte Nordfjell at de fleste nå opplever at trafikken er stor, og at denne er veldig negativ for samisk kulturutøvelse. Hun stiller seg spørsmålet om reindriften kan overleve med «den type verneforskrift og ferdsel som er i marka i dag», ifølge Arbeidets rett.

STIAN BARSNES-SIMONSEN: Ansiktet utad på barndommen til veldig mange er Stian Barsnes- Simonsen. Vi har rett og slett spurt han hva han har gjort i det siste. Video: NRK/TV2 Play/Rød løper. Reporter: Jenny Emilie Aas Vis mer

Derfor fikk Monsen medhold

Miljødirektoratet mente utøvelsen av reindrift ligger utenfor verneområdene det skal bidras til bevaring av.

«Hensynet til utøvelse av reindrift ligger utenfor målene som verneområder skal bidra til bevaring av, jf. naturmangfoldloven § 33, og hensynet til reindrifta bør fortrinnsvis ivaretas etter annet lovverk. Reindriftsloven kapittel 8 gir for eksempel egne regler om forholdet til annen bruk i reindriftsområder, herunder hjemmel til å regulere ferdsel av hensyn til reindriften.», heter det i vedtaket fra Miljødirektoratet, som Arbeidets rett gjengir.

ENGASJERT: Therese Johaug brøt plutselig ut av rollen som NRK-ekspert. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Direktoratet valgte på bakgrunn av dette å gi Monsen medhold i sin klage.

Styreleder i nasjonalparkstyret, Christian Elgaaen, sa under møtet at han reagerte på at det ble gitt tillatelse på noe søker ikke hadde søkt om.

- Femund lodge har fått tillatelse til å gjennomføre tiltaket han søkte på for mars 2022 i mars 2023 i stedet, sa Elgaaen i møtet, før han videre sa at han finner det svært spesielt rent forvaltningsmessig.

Sametinget har tatt initiativ til et møte med Klima- og miljødepartementet om forvaltning av verneområder, fortalte styrelederen under møtet, skriver avisen.

LES OGSÅ: Slik møttes de

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer