Fredrik Solvang

- Fryktelig fortvilet over situasjonen

NRK-profilen har mistet tilgangen til egen konto, som fredag morgen er deaktivert. Nå ber han om hjelp.

HACKET: NRK-profil Fredrik Solvangs Instagram-profil er deaktivert. Han får ikke tilgang til egen bruker. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
HACKET: NRK-profil Fredrik Solvangs Instagram-profil er deaktivert. Han får ikke tilgang til egen bruker. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert

Instagram-kontoen til «Debatten»-programleder Fredrik Solvang skal være hacket. Fredag morgen er kontoen deaktivert, og innholdet utilgjengelig.

Solvang bekrefter overfor Se og Hør at han mistet tilgang på kontoen sin natt til fredag.

Han forteller at hackerne skal ha startet en direktesending rundt klokka halv 2 fredag morgen.

- Det var to eller tre stykker som snakket et språk som liknet tyrkisk eller farsi. Det så ut som de hadde det moro, sier Solvang.

Ville ha penger

NRK har vært i løpende dialog med hackeren eller hackerne siden i natt. De ansvarlige skal ha forsøkt å presse Solvang for 800 euro for ikke å slette kontoen.

- Jeg er fryktelig fortvilet over situasjonen. Kontoen hadde nesten 100 000 følgere og var en kanal jeg primært brukte til å kommunisere med seerne, sier han.

Når økonomiekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen gjennomgår pengebruken deres, får både John-Inge og Charlotte sjokk. Fra «Luksusfellen» på TV3 Vis mer

NRK-profilen tror at han kan ha klikket på en lenke han ikke burde ha klikket på, og at den eller de som nå sitter med kontoen, har fått tak i passordet på den måten.

Da Facebook- og Instagram-kontoene hans har vært sammenkoblet, fryktet han at vedkommende kan ha kommet seg inn også der. Videre tikket det inn varsler om at noen hadde forsøkt å logge seg inn i e-postene hans.

Den eller de ansvarlige skal ha brukt kontoen til å sende ut den samme lenka han selv klikket på, til andre brukere. Han ber innstendig om at folk ikke klikker på denne lenka.

- Jeg er fryktelig lei meg for at noen har misbrukt kontoen og forsøkt å svindle folk gjennom meg. Det kunne selvfølgelig være så mye verre, men la dette være en advarsel. Jeg har i hvert fall fått meg en lærepenge. Fra nå av gjelder enda større skepsis, vanskelige og ulike passord og to-trinnspålogging der det er mulig.

Solvang bekrefter at forholdet vil bli politianmeldt.

Bruker «urimelig mye tid på kommentarfelt»

Fredrik Solvang har de siste åra opparbeidet seg en solid følgerskare i sosiale medier. Han har brukt kanalene aktivt for å promotere «Debatten», og er kjent for å ta del i diskusjoner i etterkant av sendingene.

Overfor Journalisten har han innrømmet at han bruker «urimelig mye tid på å scrolle kommentarfelt».

For en drøy måned siden tok han imidlertid en beslutning om å innskrenke den offentlige tilgangen til sin egen Facebook-side.

«Jeg har ingen til å administrere denne kontoen for meg, jeg må gjøre alt selv, og nå har jeg innsett at jeg ikke har kapasitet til å styre denne side-sjappa i tillegg til jobben min», skrev han på Facebook.

AVSLØRER: Fredrik Solvang er alltid beinhard når han leder «Debatten» på NRK, men nå forteller han hva han frykter skal skje under sending og hva som gjør han nervøs. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

Rammer mange

- Det er dessverre ikke noen overraskelse at hacking skjer. Det er en stor industri der ute med kriminelle. De er innovative og leter stadig etter nye måter å svindle folk. Dette kommer vi til å se mer av, har Torgeir Waterhouse, IKT-ekspert og partner i Otte, tidligere uttalt til Dagbladet.

Han mener det er viktig at befolkningen blir mer bevisst og tilegner seg mer kunnskap om hacking.

- Det kan sammenliknes med bilbelter. Det skjer noen skifter i samfunnet teknologisk, og det drar med seg nye utfordringer.

Å tenke at «det skjer ikke meg», er ikke særlig nyttig. Med mindre de er ute etter en spesifikk person, så rammer det mange av gangen.

- Hackerne lager programmer som jobber på egen hånd og skal gå viralt. De bruker veldig ofte menneskers tillit til hverandre, forklarte Waterhouse.

For å sikre sosiale medier burde man også være bevisst på hva man faktisk klikker på. Meldingene man blir lurt av, blir stadig mer sofistikerte.

- Vær bevisst. Spør deg selv: «Hva er denne meldingen?» Tenk deg om.

LES OGSÅ: Dette gjør Fredrik Solvang nervøs

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer