FRISKMELDT: Andrea Sveinsdottir har slitt med vaginisme siden i sommer, og forteller nå at hun er på bedringens vei. Reisen dit har ikke vært helt uproblematisk. Foto: Ole Johannes Ferkingstad
FRISKMELDT: Andrea Sveinsdottir har slitt med vaginisme siden i sommer, og forteller nå at hun er på bedringens vei. Reisen dit har ikke vært helt uproblematisk. Foto: Ole Johannes Ferkingstad Vis mer

Andrea Sveinsdottir fra «Paradise Hotel» om vaginisme:

Friskmeldt fra sex­sykdommen

«Paradise»-Andrea har jobbet hardt for å komme tilbake til «normalen».

Publisert

(Se og Hør): De siste månedene har to tidligere «Paradise Hotel»-deltakere skapt overskrifter her til lands.

Ikke på grunn av hard festing, sexskandaler eller regelbrudd, slik mange av deres forgjengere har sørget for, men fordi de har valgt å være åpne om en sjelden sykdom. Sofie Nilsen (23) og Andrea Sveinsdottir (23) lider begge av såkalt vaginisme.

Lidelsen kjennetegnes av ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen, som lukker vagina. Samleie kan derfor oppleves svært ubehagelig, og i enkelte tilfeller er det ikke mulig å føre verken en finger eller bomullspinne inn i skjeden.

Det er derimot mulig å bli frisk. I et nytt innlegg på bloggen avslører Sveinsdottir at hun nå går bedre tider i møte.

Saken fortsetter nedenfor.

FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Andrea Sveinsdottir (t.v.) og Sofie Nilsen påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat
FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Andrea Sveinsdottir (t.v.) og Sofie Nilsen påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat Vis mer

Svært sjelden

Først og fremst - før vi går videre med Sveinsdottirs historie - er det greit å ha noen fakta på bordet. Ifølge NHI er det anslått at 0,5 til en prosent av befolkningen blir rammet av den sjeldne underlivssykdommen.

Overfor Se og Hør har gynekolog Jørn-Hugo Karlsen tidligere uttalt at sammentrekningene i underlivet fungerer som en beskyttelsesrefleks fra kroppens side. Årsaken til denne refleksen kan derimot være både fysisk og psykisk.

Vaginisme

  • Vedvarende eller tilbakevendende vansker med vaginal inntrengning med penis, finger eller andre objekter, tross kvinnens uttrykte ønske om sex.

Angis å forekomme hos 0,5-1 prosent av befolkningen.

Hvorfor noen kvinner utvikler vaginisme og andre ikke, er ikke kjent.

I noen tilfeller kan tilstanden oppstå etter en periode med smerter i skjeden - uansett årsak og inkludert alle årsaker til smertefulle samleier.

Kilde: NHI.no

- Dette kan føre til ufrivillige sammentrekninger i ytre del av vagina, og det vil da bli vanskelig å gjennomføre samleie. Det kan føles som om det er for trangt, eller at noe stenger for. Man forsøker å penetrere og man føler det blir for trangt og at man støter mot noe, sa han.

Diagnosen stilles ved en underlivsundersøkelse, og behandling som kan hjelpe er blant annet massasje, fysioterapi og samleiepauser.

Karlsen påpekte at nesten alle blir helt bra etter korrekt behandling, men at det er viktig å finne riktig årsak til tilstanden. Noen ganger kan det være vonde, psykiske opplevelser som ligger bak.

- Ofte er det snakk om yngre kvinner i sin tidligere seksuelle karriere. Man blir mer moden og mer trygg, og barnefødsel kan også endre hele bildet, sa han.

Saken fortsetter nedenfor.

STATSMINISTER FOR EN DAG: På premierefesten til «Paradise Hotel» måtte deltakerne svare på hva de ville gjort dersom dersom de var statsminister for en dag. Deltakerne hadde prioriteringene klare. Video: Nicolai Aagaard Vis mer

- Merket bedring

Det var hos osteopat at realityprofilen valgte å oppsøke behandling. I tillegg til å ha slitt med underlivet siden i fjor sommer, har hun også hatt problemer med smerter i korsryggen og hyppig vannlating.

Etter å ha oppsøkt behandling, ble situasjonen straks bedret for Sveinsdottir.

- Jeg merket bedring nesten allerede etter første behandling og det gikk framover ganske lenge. Så stoppet plutselig progresjonen opp og jeg fikk et tilbakefall. Etter det gikk det rett og slett bare oppover, forteller hun til Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

SMERTER: Andrea Sveinsdottir forteller at hun nesten er friskmeldt fra vaginismen. Foto: Privat
SMERTER: Andrea Sveinsdottir forteller at hun nesten er friskmeldt fra vaginismen. Foto: Privat Vis mer

I et blogginnlegg med tittelen «Et stort steg i riktig retning» forteller hun at hun nå er på bedringens vei. Det var etter innkjøp av et dilatorsett, en samling av flere dildoer i forskjellig størrelser, at hun innså at sykdommen nå hadde forduftet.

- Til slutt kom vi til et punkt hvor jeg måtte gjøre mesteparten av jobben selv, både i form av å bli trygg på at dette faktisk går bra, at samleie ikke kommer til å gjøre vondt så lenge jeg føler meg trygg - og å tøye innenfra ved bruk av en dildo, forteller hun.

Det var i høst at Sveinsdottir først valgte å åpne seg om lidelsen med leserne sine. Realityprofilen skrev da at hun ikke klarte å ha sex, fordi det gjorde «utrolig vondt». «Det har vært helt lukket der nede, totalt stengt», skrev hun.

- Det har vært mye vondt i hverdagen, og det er egentlig det verste. Jeg har slitt med mye kramper og en brennende følelse nederst i magen. Det er egentlig de hverdagslige plagene som har vært verst, forteller hun, og fortsetter:

- Samtidig har jeg blitt ganske usikker når det kommer til å skulle ha samleie. Jeg er ennå veldig redd for at det skal gjøre vondt, så jeg kommer ikke akkurat til å hoppe til køys med den første fyren jeg ser, ha-ha. Når jeg blir helt klar for det, så må jeg være veldig trygg på situasjonen, og mannen det skal skje med, hvis ikke vil det jo skjære seg helt, sier hun ærlig.

EMOJI-EKSPERTER: Deltakerne i «Paradise Hotel» vet hvilke emojis de vil bruke om de er ute etter å ha det litt ekstra hyggelig. Video: Kine Falch / Lise Rafaelsen Vis mer

Gode råd

Selv om det nå er blitt mye bedre for realityprofilen, erkjenner hun at det fortsatt ikke er hundre prosent bra. Etter et besøk hos gynekologen forrige uke, ble hun informert om at høyresiden hennes er nesten helt frisk.

- Det er et stort steg og kjempebra. Det er litt igjen på venstresiden, og det skal jeg fortsette å jobbe med hos osteopaten min fram til det også blir bra. Akkurat nå er jeg ikke redd for et tilbakefall, fordi det går såpass bra, men det kan jo skje, lyder det fra tv-profilen.

At hun og «Paradise»-kollega Sofie Nilsen begge har åpnet seg om problematikken, er blitt godt mottatt av fansen. Begge har fått henvendelser om hvilke råd de har for andre i samme situasjon. Sveinsdottir mener det viktigste en kan gjøre, er å ikke gi opp.

- Ha tro på behandlingen, selv om det tar tid. Det er også viktig å få riktig hjelp. Dessverre er ikke alt helsepersonell i Norge helt oppdatert, og jeg har hørt noen skrekkhistorier, forklarer hun.

Hun mener derfor at det er viktig å oppsøke profesjonelle med kompetanse på kvinnehelse. Likevel anbefaler hun å ikke presse seg selv for hardt:

- Ikke gi opp i dårlige perioder og ikke forhast noe som helst. Ikke press deg til å øke størrelsen på dilatoren eller presse gjennom et samleie. Det gjør det bare verre, forklarer hun.

LES OGSÅ: «Paradise»-profilen røper sannheten bak disse bildene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer