KUL KVARTETT: Bjørn, Agnetha, Anni-Frid og Benny i matchende antrekk fra sine glansdager. Foto: All Over Press
KUL KVARTETT: Bjørn, Agnetha, Anni-Frid og Benny i matchende antrekk fra sine glansdager. Foto: All Over PressVis mer

- Fridas liv til scenen

- Hun har hatt det mest dramatiske livet av oss alle, sier tidligere ABBA-kollega.

ABBA-stjernen Bjørn Ulvaeus vil at det begivenhetsrike livet til tidligere bandkollega Anni-Frid Lyngstad skal bli teater eller musikal. Det skriver The Daily Mail.


- Livet hennes er en klassisk askeladdhistorie, forteller den 61 år gamle låtskriveren som for tiden høster suksess verden rundt med ABBA-musikalen "Mamma Mia!".


Frida, som brunetten fra ABBA populært blir kalt, ble født i 1945 og vokste opp som foreldreløs. Hun var resultat av sin norske mors forhold til en gift, tysk nazi-offiser og et produkt av Heinrich Himmlers Lebensborn-program, som oppfordret tyske offiserer til å få barn med skandinaver av "passende rase" under okkupasjonen.


Da Fridas mor døde av nyresvikt, ble hun smuglet til sin bestemor i Sverige, og unngikk med nød og neppe å bli sendt til en institusjon for "tyskerunger", hvor mange ble grusomt behandlet.


Tre tiår senere, i 1977, kom sannheten om Fridas bakgrunn frem i et tysk ukeblad. Det førte til en litt ubehagelig gjenforening med faren, som Frida trodde var død, og ABBA-stjernen slet i etterkant med depresjoner.


I 1992 giftet Frida seg for tredje gang - denne gangen med den tyske prinsen Ruzzo Reuss von Plauen.


- Fra foreldreløs til prinsesse. Jeg har aldri tenkt på det slik før, men jeg kan se for meg scenene, forteller Bjørn, som selv har vært gift med "hun blonde i ABBA" - Agnetha Fältskog.


Men om Hennes Høyhet, som Frida nå kan kalle seg, er særlig lysten på å se sitt til tider svært urolige liv på scenen er vel heller tvilsomt...