Anders Holch Povlsen:

Fra tragedie til økonomisk fall

Ett år har gått siden Anders Holch Povlsen mistet tre av sine fire barn i terrorangrepet på Sri Lanka. Nå står han overfor andre utfordringer.

GRAVLA BARNA: Anne og Anders Holch Povlsen mistet tre av barna sine i Sri Lanka-terroren. 4. mai 2019 ble de stedt til hvile fra domkirken i Aarhus. Her med datteren Astrid, som overlevde terroren. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix
GRAVLA BARNA: Anne og Anders Holch Povlsen mistet tre av barna sine i Sri Lanka-terroren. 4. mai 2019 ble de stedt til hvile fra domkirken i Aarhus. Her med datteren Astrid, som overlevde terroren. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden i dag, 21. april, døde over 250 mennesker på Sri Lanka, da en serie eksplosjoner og selvmordsangrep mot luksushoteller og kirker fant sted rundt om i landet.

På et av luksushotellene som ble angrepet bodde den danske milliardæren Anders Holch Povlsen (47) og kona Anne (40) med sine fire barn. Familien var på påskeferie, som brått skulle ende svært tragisk.

Det er ingen tvil om at det siste året har vært tøft for ekteparet Holch Povlsen, men 2020 har også hatt noen oppturer - inntil coronakrisen slo inn for fullt. Foto: NTB scanpix
Det er ingen tvil om at det siste året har vært tøft for ekteparet Holch Povlsen, men 2020 har også hatt noen oppturer - inntil coronakrisen slo inn for fullt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alfred, Agnes og Alma var blant de mange som mistet livet denne dagen. De var henholdsvis fem, tolv og femten år gamle da de gikk bort.

Siden tragedien har det skjedd mye for familien Holch-Povlsen.

Fra sorg til glede

Etter terrorangrepet satt det danske ekteparet og deres ti år gamle datter, Astrid, igjen i sorg. Å begrave et barn er i utgangspunktet alle foreldres verste mareritt, og for Holch Povlsen ble dette marerittet ganget med tre.

I mars i år kunne familien derimot dele en langt hyggeligere nyhet, at de hadde blitt foreldre igjen. Til tross for at deres tre barn aldri vil komme tilbake, er familien nå utvidet med to.

Det danske ekteparet har nemlig blitt tvillingforeldre.

KOKER OVER: Delray Johnson klarer ikke å kontrollere sinnet når mannen som drepte hans gravide søster smiler til ham. Vis mer

- Familien gleder seg ubeskrivelig over å kunne ønske de to små miraklene velkommen. Både til å lære å kjenne dem, og til de blir livsbejaende og en gledelig del av familien, sa familiens privatsekretær, Kristine Mønster, til avisa BT i mars.

Tvillingene, to små jenter, kom til verden 11. mars, etter det som ble beskrevet som en fin graviditet og en fødsel uten noen komplikasjoner.

Krass kritikk

Men til tross for at 2020 hadde en god start for Holch Povlsen, har det også dukket opp enkelte utfordringer for den danske klesmilliardæren. I likhet med svært mange andre, lider også hans bedrift under coronakrisen.

KRITIKK: Anders Holch Povlsen havnet i hardt vær da bedriften hans sa opp 750 ansatte som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Anders Holch Povlsen havnet i hardt vær da bedriften hans sa opp 750 ansatte som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som 28-åring overtok Holch Povlsen 80 prosent av foreldrene Truls og Merete Povlsens livsverk, Bestseller.

Siden har han tatt over den danske og europeiske delen av klesimperiet, med stor suksess. Bestseller står bak flere godt etablerte merker, blant annet Jack & Jones, Vero Moda og Only, som nå sliter grunnet covid-19.

I slutten av mars sendte Bestseller ut en pressemelding som fikk Holch Povlsen til å havne i sentrum av en bølge av kritikk. Der sto det at de vil si opp 750 av sine ansatte.

- På bare noen uker har vi gått fra utsikten til det sterkeste regnskapsåret noensinne til å havne i en dyp krise, sa administrerende direktør og eier Povlsen i pressemeldingen, ifølge danske TV 2.

Danske Ekstra Bladet fulgte opp med kritikk mot den rike konserneieren.

- Det kan være spesielle omstendigheter, men det er viktig at bedrifter ikke bare sier opp ansatte og skaper unødvendig mange arbeidsledige, uttalte Peter Skaarup, gruppeleder i Dansk Folkeparti, til Ekstra Bladet, og beskrev det som «ergerlig» at de sier opp 750 ansatte.

Henning Vestbjerg Pedersen ved fagforeningen 3F i Midtjylland, hvor flere av de som har mistet jobben er medlem, syntes det var et merkelig valg å la så mange gå såpass tidlig.

- Det er merkelig at de sparker så mange mennesker på et så tidlig stadium av krisen. Med alle bistandspakkene som er lagt frem av politikerne, skulle det ikke være nødvendig å si opp så mange, sa Pedersen til avisen i slutten av mars.

Fra egen lomme

Mens eieren selv holdt seg relativt taus, mente mange han burde skyte inn fra egen lomme for å sikre bedriften. Det har han i ettertid gjort.

Overfor den danske avisen Berlingske, sa Holch Povlsen tidligere denne måneden at han hadde tatt av egen formue med mål om å redde familiebedriften han har hatt i 19 år.

- Jeg har kommet med alt jeg har, også har jeg spurt noen banker om de kan hjelpe oss i en periode. Det vil de gjerne. Det er ikke noe vi har for vane å gjøre, men det her er en uvanlig situasjon, forteller 46-åringen til avisen, ifølge Finans.dk.

I TRØBBEL: Anders Holch Povlsen tok over familiebedriften som 28-åring. Nå har han spyttet inn penger fra egen lomme for å få ting til å gå rundt. Foto: NTB Scanpix
I TRØBBEL: Anders Holch Povlsen tok over familiebedriften som 28-åring. Nå har han spyttet inn penger fra egen lomme for å få ting til å gå rundt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor Jyllands-Posten har Anders Holch Povlsen sagt at de i første omgang nå har nok kapital til å holde bedriften oppe gjennom sommeren.

Mars måned har kostet bedriften 2,5 milliarder danske kroner - som ifølge avisen er mer enn Bestseller tjente etter skatt i regnskapsåret 2018/19.

Nå håper han familiebedriften vil stå sterkt også etter pandemien.

Økonomisk fall

At coronakrisen har påvirket Holch Povlsen økonomisk, er det ingen tvil om. For bare noen uker siden var han nummer 392 på Bloombergs liste over verdens 500 rikeste, og nå er navnet hans nede på 450. plass.

For bare to uker siden hadde han en anslått formue på 35 milliarder danske kroner, mens han nå har om lag 27,4 milliarder danske kroner. At han fortsatt er rik er det ingen tvil om, men det er likevel et kraftig fall.

Årsaken skal blant annet være et massivt kursfall hos nettbutikkene Asos og Zalando, ifølge danske BT.

LES OGSÅ: Mister sønnens store dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer