Terroren i Sri Lanka

Fra tragedie til lykke: Slik har det gått

Anders Holch Povlsen mistet tre barn under terroraksjonene i Sri Lanka i 2019. Årene etter har vært preget av både sorg og lykke.

I SORG: Anders Holch Povlsen, kona Anne Storm Holch Povlsen og datteren Astrid under bisettelsen i 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB
I SORG: Anders Holch Povlsen, kona Anne Storm Holch Povlsen og datteren Astrid under bisettelsen i 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tre små hvite kister stikker ut av hver sin svarte bil. Hver kiste er dekket av store blomsteroppsatser: én rosa, én blå og én lilla. Bildene fra 4. mai 2019 har festet seg i manges minner, og er vanskelig å glemme.

BISETTELSE: Dette bildet har nok brent seg fast hos mange. Bisettelsen av de tre drepte barna 4. mai i 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP/NTB
BISETTELSE: Dette bildet har nok brent seg fast hos mange. Bisettelsen av de tre drepte barna 4. mai i 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP/NTB Vis mer

I kistene lå tre av barna til Anders Holch Povlsen (49) og kona Anne (44). De var på tidspunktet Danmarks rikeste familie, og i anledning påskeferien hadde familien på seks dratt til solrike Sri Lanka.

Men bare halve familien returnerte hjem.

Brutalt drept

Alfred (5), Agnes (12) og Alma (15) var alle barn av den danske forretningsmannen og milliardæren Anders Holch Povlsen. Han er eier av familieselskapet Bestseller, som blant annet eier Vero Moda og Jack & Jones.

Første påskedag, 21. april i 2019, ble de tre barna brått revet vekk fra livene til Holch Povlsen-familien. De ble brutalt drept under en av nyere tids mest brutale terroraksjoner.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Over 250 mennesker mistet livet og nesten 500 ble såret i angrepet, som besto av flere eksplosjoner og selvmordsangrep mot luksushoteller og kirker på det sør-asiatiske øyparadiset.

Familien Holch Povlsen var kanskje rike på penger, men ble tre barnehjerter fattigere etter angrepet. Den da ti år gamle Astrid var den eneste av parets barn som overlevde.

Ubegripelig tap

«Vi sender de kjærligste hilsener, kjærligste tanker og er dypt takknemlige over all den varmen vi har mottatt de seneste dagene. Tapet av våre elskede barn Alma, Agnes og Alfred er helt ubegripelig».

Ordene stammer fra en SMS fra Anders og Anne, som ble lest høyt av prest Arne Holst-Larsen foran oppmøtte på en minneseremoni etter terrorangrepet.

TOG: Innbyggere i Stavrup, Holch Povlsens hjemby, gikk i tog for å minnes de avdøde barna. Foto: Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via Reuters / NTB
TOG: Innbyggere i Stavrup, Holch Povlsens hjemby, gikk i tog for å minnes de avdøde barna. Foto: Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via Reuters / NTB Vis mer

En uke senere ble de tre barna stedt til hvile. Bisettelsen fant sted i Aashus domkirke. Det er her bildene av de tre barnekistene kommer fra.

Til en av kistene var det festet fargerike ballonger. Etter flere minutters stillhet, klipte den gjenværende datteren ballongsnoren. En symbolrik handling, som ble etterfulgt av salmen «Det dufter lysegrønt av græs».

Første påskedag blir aldri den samme for paret. Årene etter har imidlertid fått flere lysglimt - og nedturer.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Lykke midt i sorgen

11. mars 2020, rundt elleve måneder etter at tragedien traff familien, kunne danske B.T avsløre at et aldri så lite familiemirakel hadde skjedd.

Anders Holch Povlsen og kona hadde blitt foreldre til tvillinger.

- Familien gleder seg ubeskrivelig over å kunne ønske de to små miraklene velkommen. Både til å lære å kjenne dem, og til de blir livsbejaende og en gledelig del av familien, lyder en uttalelse fra Holch Povlsens privatsekretær Kristine Mønster til den danske avisen.

Familien holder normalt lav profil, og graviditeten var derfor ikke kjent for offentligheten før fødselen var et faktum. Men det stoppet ikke med tvillingene.

Faren til Birk Ruud døde for nesten ett år siden, da Birk vant OL-gull i Kina følte han at faren var med han. Video: NRK Vis mer

Halvannet år senere kunne paret ønske en liten gutt velkommen til verden.

- Jeg kan bekrefte at Anne og Anders har vært under lykkelige omstendigheter, og onsdag 29. september ble de foreldre til en velskapt sønn. Familien ønsker sin lille sønn hjertelig velkommen og er umåtelig takknemmelige for at han har kommet til verden, sa Anders Holch Povlsens privatsekretær Sanne Møller til danske BT.

Økonomisk fall

Holch Povlsen er god for milliarder, og har lenge blitt omtalt som Danmarks rikeste mann. Med coronapandemien kom imidlertid utfordringene på løpende bånd.

Flere klesbutikker begynte å slite, noe som endte i at Holch Povlsen og Bestseller tok grep. De kunngjorde at de ville si opp 750 av sine ansatte.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble siste sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nå er eldstedattera funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

- På bare noen uker har vi gått fra utsikten til det sterkeste regnskapsåret noensinne til å havne i en dyp krise, sa administrerende direktør og eier Povlsen i pressemeldingen, ifølge danske TV 2.

Bedriften mottok riktignok raskt sterk kritikk for valget, og flere mente Holch Povlsen selv burde åpne lommeboka, fremfor å sparke folk som ikke har så mye å leve av.

Det gjorde han.

- Jeg har kommet med alt jeg har, også har jeg spurt noen banker om de kan hjelpe oss i en periode. Det vil de gjerne. Det er ikke noe vi har for vane å gjøre, men det her er en uvanlig situasjon, fortalte han til Berlingske, ifølge Finans.dk.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Den røde pila snudde imidlertid raskt - året etter meldte selskapet i en pressemelding at de hadde sikret seg det beste resultatet i Bestsellers historie.

- Vi har klart å tilpasse oss utfordringene vi har møtt og gjort det beste ut av situasjonen. Resultatet er bedre enn vi hadde ventet og turt å håpe på, sa Holch Povlsen i en uttalelse, ifølge Finansavisen.

Bidrar til Ukraina

Til tross for kritikken som haglet grunnet manglende evne til å bidra for et par år tilbake, ser det ut til at Holch Povlsen og Bestseller reagerte noe bedre da krigen i Ukraina brøt ut i februar.

Selskapet var nemlig rask med å gi sin støtte til Ukraina. Via en kunngjøring på LinkedIn ble det kjent at selskapet gir alle sine ansatte som trenger eller ønsker å bistå i å hjelpe Ukraina, betalt fri.

MUMIFISERT: En kvinnelig sektleder ble funnet død og mumifisert i Colorado i slutten av april. Bilder: SAGUACHE COUNTY / YOUTUBE / KUSA / DR. PHIL Vis mer

Selskapet tilbyr også jobber og husly til ukrainske flyktninger, ifølge innlegget på LinkedIn.

LES OGSÅ: Hertuinne Meghan er i sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer