Fra øy til øy - i Italia!

Trodde du Hellas var eneste mulighet for øyhopping i Europa? Da tar du feil #2013 Italia venter.

HOPP I HAVET: Like utenfor Lipari by ligger La Spiaggia Bianca, dit både lokalbefolkning og turister drar for å kjøle seg ned.
HOPP I HAVET: Like utenfor Lipari by ligger La Spiaggia Bianca, dit både lokalbefolkning og turister drar for å kjøle seg ned. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du villig til å pakke med deg en stor porsjon tålmodighet, venter et fantastisk øyparadis på deg utenfor Sicilias kyst.
- Om båten går?


– Tja kanskje, kanskje ikke. Det er umulig å si, smiler mannen bak skranken og slår ut med armene.


Vi befinner oss på Lipari, knutepunktet for båttrafikken mellom De lipariske øyer, og forsøker å kjøpe båtbilletter videre. Vi har vært her noen dager allerede, og blir ikke overrasket. Her går livet i et bedagelig tempo.


Det har vært en lang reise fra Norge, men når vi først ankommer den lille øygruppen, er det lett å bli sjarmert. Fra nordkysten av Sicilia kan du så vidt skimte omrisset av noen vulkaner som stiger opp fra havet.


Stadig flere stjerner tar også sjøveien til de idylliske øyene. Rod Stewart og hans Penny er blant dem som har kost seg utenfor Italias kyst.


 De lipariske øyer byr på gode bademuligheter, men ikke alle egner seg for barnefamilier. På øyene Volcano og Stromboli finner du kullsvart, finkornet lavasand, mens Panarea og Salina har hvite klipper som går bratt ned i havet. Der er vannet krystallklart og perfekt for snorkling. Ved hjelp av de mange fergene og hydrofoilbåtene er det lett å komme seg fra en øy til den neste, selv om rutetabellen ikke alltid overholdes like strengt…

Lipari

DET LIVLIGE KNUTEPUNKTET


Den største øya er Lipari, med en bosetning på ca. 10 000. Alle båtene legger til her, og det er greit å bruke øya som base for å utforske de andre øyene. Mange firmaer tilbyr skreddersydde dagsturer til disse. Hvis du vil på stranden, er et godt tips La Spiaggia Bianca (den hvite stranden), dit både lokalbefolkning og turister drar. Stranden ligger tre kilometer fra Lipari sentrum, rett ved det lille tettstedet Canetto, og man kan enten gå eller ta bussen. Om kvelden er det muligheter for både shopping (butikkene er åpne til kl. 21 eller lenger) og uteliv. Her finner man mange restauranter og puber, ikke sjelden med live-band.


 Volcano


GJØRME FRA TOPP TIL TÅ


På Volcano, øya nærmest Lipari, kan du skjemme bort kroppen med ekte gjørmebad. Det hviler en eim av råtne egg og svovel i luften, men klarer du å leve med stanken, venter en uforglemmelig opplevelse. – Huden din blir som den rene baby-hud etterpå, skryter Roberto, en ung mann vi treffer ute i vannet. Han har smurt inn kroppen i lysebrun leire. Italienere i alle former og fasonger ligger spredt i vannet, og noen lar sola tørke leiren på kroppen i strandkanten. Etterpå kan du hoppe ut i havet, der varme kilder pipler opp fra bunnen (kun for voksne – barn har ikke adgang).


Ønsker du et renere alternativ finnes et badeanlegg like ved, Piscine Geotermiche, med tre bassenger fylt med helsebringende geysirvann.


Stromboli


VULKANUTBRUDD OM NATTEN


Den mest særegne av alle øyene er Stromboli. Hele øya er en stor vulkan som stikker opp av havet. Her finnes ingen vanlige biler, bare minivarebiler på tre hjul og elektriske golfbiler som frakter turister. Vulkanen er fremdeles aktiv, og hvert 20. minutt kan man høre tordenaktig drønn. Først når mørket faller på, blir lavautbruddene synlige. Hver kveld arrangeres hikingturer opp til toppen av øya, der man har førsteklasses utsikt ned til kratrene. Det er påbudt med guide, og alle får utdelt hjelm og hodelykt. Turen tar cirka fem timer, og man bør være i normalt god form for å klare stigningen. Vel oppe venter en uforglemmelig opplevelse: Fantastisk utsikt til solnedgangen og rødglødende lava som spruter flere titalls meter opp i været!

Har du lyst til å se lavaspruten stå, uten å måtte klatre i timevis, er et godt alternativ å bli med på båttur. Turen foregår om kvelden og tar cirka tre timer.


Salina


DEN GRØNNE ØYA


Salina er en ganske stillferdig øy, der en stor del av lokalbefolkningen livnærer seg som bønder. Her dyrker de vindruer og kapers, to spesialiteter det er vanskelig å komme utenom på besøk til de lipariske øyer. Båtene legger til i havnebyen Santa Maria di Salina, og derfra kan man ta bussen tvers over øya til idylliske Pollara, der "Postmannen" ble filmet i 1994.


Panarea


VIP-ØYA FOR DE FÅ


Panarea er den minste av øyene hvor båtene stopper, den måler bare 1,5 x 3 kilometer. Den ser nesten gresk ut, med hvitmalte murhus som klamrer seg fast langs fjellskråningene. Stedet er et yndet tilholdssted for celebriteter og italienere med mye penger. Hvis du blir lei av badelivet, kan du bestille ekskursjoner med helikopter (www.airpanarea.com).


Mekka for fiskeelskere


Er du glad i sjømat, har du kommet til et mekka – på restaurantene får du fersk sverdfisk, tunfisk, skjell og blekksprut. På flere restauranter kan du velge ut din egen fisk, som ligger på is og frister. Til desserten kan man be om den tradisjonelle Malvasia-vinen, som har honninggul farge og smaker søtt. 


Før man går ut og spiser middag i åtte-ni-ti-tiden, er det et godt tips å gjøre som italienerne, og ta en aperitivo på en uteservering før middag. Da får du gjerne et brett med småretter på kjøpet, som appetittvekker før maten. Frukten er et kapittel for seg, den smaker utrolig saftig og godt. For ikke å snakke om hjemmelaget italiensk iskrem i alle mulige smaksvarianter!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer