Britney Spears:

Fra offentlig sammenbrudd til Europaturné

Sangstjernen har hatt en rekke opp- og nedturer i løpet av sin over 20 år lange karriere.

ÅRELANG KARRIERE: Britney Spears har vært i rampelyset i over 20 år - en karriere som har vært preget av en rekke opp- og nedturer. Foto: NTB scanpix
ÅRELANG KARRIERE: Britney Spears har vært i rampelyset i over 20 år - en karriere som har vært preget av en rekke opp- og nedturer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I februar 2007 tok popsensasjonen Britney Spears (36) frem barbermaskinen på en frisørsalong i Los Angeles og gikk løs på sine lange lokker.

Resultatet ble en snauklipt Spears - en stor kontrast til slik vi hadde sett henne de foregående årene, da karrieren var på topp og hun ble omtalt som hele verdens popdronning.

Om lag ti år tidligere, i 1998, ble nemlig en låt som forandret popbransjen og 16 år gamle Britney Jean Spears for alltid, sluppet.

« … Baby One More Time» ble sluppet som singel et halvt år før albumet - med samme navn - kom ut, og en halv million kopier ble solgt allerede den første dagen.

Låten nådde førsteplass på hitlistene i 25 land, og med det startet popeventyret til den unge tenåringen.

KONTRAST: Da Britney Spears i 2007 barberte av seg sine lange lokker, var hele verdens øyne på henne. Foto: NTB Scanpix
KONTRAST: Da Britney Spears i 2007 barberte av seg sine lange lokker, var hele verdens øyne på henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Musikkinteressert barn

At Britney Spears skulle bli en av verdens bestselgende og mest kommersielle popstjerner lå i utgangspunktet ikke i kortene for henne.

Sammen med foreldrene Lynne Irene (63) og James Parnell (66), samt søsknene Bryan James (41) og Jamie Lynn (27), hadde hun en relativt normal oppvekst.

Etter å ha flyttet fra Mississippi til Louisiana som barn, begynte hun tidlig å vise interesse for musikk og underholdning.

Hun var også en aktiv danser, en hobby hun begynte å dyrke som treåring.

Den famøse barneklubben

Som åtteåring dro Britney på audition for å være med i tv-serien «The All-New Micky Mouse Club», et kjent konsept som ble produsert av Disney.

På grunn av sin unge alder fikk hun ikke rollen den gang, men det satte ingen stopper for drømmene hennes. Hun fikk blant annet være med i konkurransen «Star Search» i 1992, som sørget for lokal berømmelse.

Som elleveåring prøvde hun seg med Disney igjen. Denne gangen gikk det, og hun fikk en rolle i serien.

KLUBB: Britney Spears var en del av den berømte barneklubben til Disney, sammen med blant andre Christina Aguilera, Justin Timberlake og Ryan Gosling. Foto: NTB Scanpix
KLUBB: Britney Spears var en del av den berømte barneklubben til Disney, sammen med blant andre Christina Aguilera, Justin Timberlake og Ryan Gosling. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun var derimot ikke alene. Serien, eller klubben, er blant annet kjent for å ha fostret kjendiser som Justin Timberlake (37), Ryan Gosling (37) og Christina Aguilera (37).

Britney var med i tv-serien frem til de la opp i 1996. Etter dette valgte hun å fokusere på sin egen solokarriere, noe som skulle vise seg å bli svært lønnsomt for artisten - som i dag er verdt nærmere 1,6 milliarder kroner.

Ifølge Forbes hadde hun i 2017 en inntekt på 265 millioner alene.

Gjennombruddet

I 1997 skrev Britney Spears kontrakt med Jive Records, og hun ble fløyet til Stockholm for å jobbe med blant andre hitmaskinen Max Martin.

I den svenske hovedstaden tok halve debutalbumet form, før hun returnerte til USA og spilte inn resten.

STJERNE: Britney Spears ble stjerne over natten etter at hun slapp debutlåten « … Baby One More Time». Her avbildet i 1999. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Britney Spears ble stjerne over natten etter at hun slapp debutlåten « … Baby One More Time». Her avbildet i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Resultatet ble en umiddelbar suksess. Med singelen på markedet et halvt år før utgivelsen og en populær musikkvideo, solgte debutalbumet « … Baby One More Time» til fjorten ganger platina i USA, med hele 12 millioner solgte utgaver.

Hun ble nominert til Grammy, vant flere MTV-priser og fikk oppmerksomhet - på godt og vondt.

Imaget ble stadig mer sexy for den unge jenta, som håvet inn millioner av dollar til seg selv og plateselskapet.

I 2000 kom oppfølgerplata «Oops! … I Did It Again», som også ble solgt millioner av ganger. Albumet resulterte også i en verdensomspennende turné, som blant annet tok henne til Norge den 8. november samme år.

TENÅRINGSSTJERNE: Britney Spears slo gjennom i en ung alder, og ble raskt en sensasjon etter at hun slapp sin første låt. Her er hun avbildet i 2000. Foto: NTB Scanpix
TENÅRINGSSTJERNE: Britney Spears slo gjennom i en ung alder, og ble raskt en sensasjon etter at hun slapp sin første låt. Her er hun avbildet i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den ungdommelige, skolebok-popen hun hadde gitt ut sine første år som aktiv artist møtte stor kontrast i albumet «Britney» fra 2001.

Her hadde hun blant annet med singelen «I'm A Slave 4 U», som hadde en seksuell undertone og bar preg av Prince-inspirasjon.

- Jeg ble lei av å synge det samme gamle hele tida, selv om jeg elsker mine gamle låter. Man må utvikle seg og vokse, har hun uttalt overfor Entertainment Weekly.

Turbulent kjærlighetsliv

Som for verdensstjerner flest, var ikke folket bare interessert i musikken hennes. Hennes privatliv, og spesielt romantiske interesser, lot mange begeistre seg av.

Hun ble blant annet kjent med Justin Timberlake som barn, og de to utviklet et forhold i 1999.

De var sammen fram til 2002, og var et av verdens heiteste kjendispar i sin tid. Mange husker kanskje spesielt godt American Music Awards i 2001, da paret dukket opp i matchende denim-antrekk.

DENIM: Britney Spears og Justin Timberlake fikk mye oppmerksomhet for sine matchende denim-antrekk i 2001. Foto: NTB Scanpix
DENIM: Britney Spears og Justin Timberlake fikk mye oppmerksomhet for sine matchende denim-antrekk i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at de to gikk hver til sitt, skrev Timberlake låten «Cry Me A River», som handlet om bruddet mellom de to popsensasjonene.

Ryktene ville den gang ha det til at grunnen bak bruddet var at Spears hadde vært utro med Timberlakes koreograf.

Da Timberlake i 2013 skulle introdusere den populære låta under en konsert i New Orleans, skal han ha kommet med følgende stikk til eksen:

- Noen ganger i livet tror man at man har funnet den rette personen. Men plutselig en dag finner man ut at hun bare er en «bitch», sa han til publikum.

I 2004 forlovet hun og giftet seg med den tidligere danseren Kevin Federline. De to ble fort et av verdens mest omtalte par, og fikk to barn sammen.

TURBULENT: Forholdet til Kevin Federline varte ikke lenge, og paret hadde flere nedturer. Sammen fikk de to barn. Foto: NTB Scanpix
TURBULENT: Forholdet til Kevin Federline varte ikke lenge, og paret hadde flere nedturer. Sammen fikk de to barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Seint i 2006 søkte hun om å skille seg fra Federline, noe som preget internasjonale medier i månedsvis.

Nådde bunnen

I januar 2007 døde Britneys tante av livmorhalskreft. Sjokket var stort for familien, og en knapp måned etterpå var popstjernen innlagt på rehabilitering.

Oppholdet varte ikke lenge, og etter å ha skrevet seg ut, fjernet hun håret. Få dager etter det, angrep hun en fotograf med en paraply, ifølge Huffington Post.

Presset var stort, og privatliv var det lite av. Hun bestemte seg igjen for å sjekke inn på en ny klinikk, i håp om å komme tilbake til livet.

Hun mistet senere omsorgsretten for sine to sønner, men den offisielle grunnen ble aldri offentliggjort. Da beskjeden kom, låste hun seg inne på et rom med barna. Dette sørget i etterkant for at hun ble lagt inn på en psykiatrisk avdeling.

NEDTUR: 2007 var et lavmål i Britney Spears' liv. Hun var flere ganger på rehab, og slapp aldri unna paparazziene. Foto: NTB Scanpis
NEDTUR: 2007 var et lavmål i Britney Spears' liv. Hun var flere ganger på rehab, og slapp aldri unna paparazziene. Foto: NTB Scanpis Vis mer

I 2008 tok hun bladet fra munnen om problemene som hadde fulgt henne det foregående året. Ikke bare ble hun fratatt barna, men hennes far tok over økonomien hennes.

- Jeg gikk gjennom så mye med barna mine og Kevin på tidspunktet. Han bare forlot meg og jeg var knust, sa hun i et intervju med MTV i 2008.

- Folk trodde at jeg hadde blitt gal, men folk barberer hodene sine hele tiden. Jeg gikk gjennom mye, men det var egentlig bare jeg som hadde en rebelsk periode, eller at jeg følte meg fri, sa hun videre i intervjuet.

TILBAKE: Popdronningens Vegas-show er nå på turné. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Popdronningens Vegas-show er nå på turné. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klatret tilbake til topps

Elleve år etter skandaleåret og fem album etterpå er det ingen tvil om at Britney har klart å klore seg tilbake til poptronen hun en gang satt på. Med singler som «Piece Of Me» og «Hold It Against Me» har hun klart å toppe lister verden over.

Hun har de siste fire åra hatt kontrakt i Las Vegas, der showet «Britney: Piece of Me» har blitt framført jevnlig. Hun har siden 2013 solgt nesten én million billetter i kasinobyen.

Det siste «Piece of Me»-showet i Vegas fant sted nyttårsaften, og det er nå dette showet hun er på turné med.

I kveld spiller hun i Oslo.

LES OGSÅ: Nekter å svare på spørsmål om forlovelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer