Fra lady Gucci til svart enke

Den glitrende moteverdenen antok en mørkere nyanse da Patrizia Reggiani hyret en leiemorder for å drepe eksmannen Maurizio Gucci.

MOTEARVINGENS EKSKONE: Patrizia Reggiani satt 18 års i fengsel etter drapet på Maurizio Gucci. Foto: Mimmo Carrierio / IPA / REX / Shutterstock / NTB
MOTEARVINGENS EKSKONE: Patrizia Reggiani satt 18 års i fengsel etter drapet på Maurizio Gucci. Foto: Mimmo Carrierio / IPA / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Maurizio Gucci, milliardær og sønnesønn av den store moteskaperen Guccio Gucci, gikk ut av sitt 1700-tallspalass bare et steinkast fra motehusets hovedkontor i Milano.

Klokken var nesten ni om morgenen den 27. mars 1995, og Maurizio hadde mindre enn ti minutter igjen å leve.

Han var 46 år gammel og i fin form. Det trengtes for å møte de mange konfliktene i styrerommet, som var blitt mer eller mindre dagligdags siden et arabisk konsortium hadde kjøpt opp 50 prosent av aksjene i 1989.

DREPT: Maurizio Gucci var sønnesønn av den store moteskaperen Guccio Gucci, som grunnla firmaet i 1921. Foto: IPA / REX / NTB
DREPT: Maurizio Gucci var sønnesønn av den store moteskaperen Guccio Gucci, som grunnla firmaet i 1921. Foto: IPA / REX / NTB Vis mer

Maurizio var blitt værende som styreformann, men etter hvert som firmaet gikk med større og større tap, økte presset på ham til å overlate roret til noen andre og akseptere et sluttvederlag på nærmere 1,5 milliarder kroner.

Han nektet. Familieforetaket, som ble grunnlagt i 1921, betydde tross alt mye for ham.

HOUSE OF GUCCI: Store navn som Lady Gaga, Adam Driver og Jared Leto spiller i serien «House of Gucci». Video/«House of Gucci» Official Trailer. Vis mer

Slo til foran kontoret

Denne marsmorgenen tok Maurizio som vanlig trappene opp til kontoret med et par spenstige sprang. Portvakten Giuseppe Onorato åpnet døren for ham. Bak Maurizio var en velkledd mann i 40-årsalderen kommet smygende.

Mannen løsnet kjapt to skudd, og ­motesjefen falt fremover inn i entreen. Deretter gikk mannen rolig og behersket bort og skjøt Maurizio ytterligere to ganger i hodet på kloss hold.

Giuseppe Onorato kastet seg mot revolvermannen og forsøkte å ta pistolen fra ham. I kampens hete ble ytterligere to skudd avfyrt og traff portvakten i skulderen.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Mens Onorato falt om, løp drapsmannen ut, ned trappene og kjørte av gårde i en liten, grønn bil med en annen mann ved rattet.

Politiet satte i gang en massiv jakt etter den grønne bilen. De hadde også en god beskrivelse av gjerningsmannen. Portvakten Onorato beskrev ham som velbygget, med mørkt hår og rundt ansikt. Men da Onorato kikket gjennom politiets bildearkiv, fant han ham ikke.

Var godt likt

I første omgang klarte man ikke å finne noe motiv for udåden. Gucci hadde ingen åpenbare fiender, han var derimot svært godt likt av familien. Det samme gjaldt forretningsforbindelser og ansatte.

Etter 18 måneder klødde etterforskerne seg fremdeles i hodet og bestemte seg for å skifte retning. De begynte å granske Guccis privatliv for å finne et mulig motiv.

LYKKELIGE TIDER: Maurizio Gucci og Patrizia Reggiani giftet seg i 1972. Foto: NTB
LYKKELIGE TIDER: Maurizio Gucci og Patrizia Reggiani giftet seg i 1972. Foto: NTB Vis mer

Det viste seg at Maurizio hadde pantsatt en del av sine aksjer for å finansiere et forretningsprosjekt. Ved ett tilfelle trengte han å løse ut et par, tre hundre millioner kroner – kjapt – ellers risikerte han å miste makten over motehuset.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Daværende kone Patrizia Reggiani hadde gått inn og lånt ham pengene, mot et løfte om å bli hovedarving hvis noe hendte Maurizio.

Ifølge anklager skrev Maurizio på dette tidspunktet under på sin egen dødsdom. Etterforskerne fikk også vite at Patrizia bare noen timer etter drapet «hadde marsjert inn i sin eksmanns hjem, som om hun eide det».

Tømte huset

Guccis nye kjæreste, Paola Franchi, sto der sjokkert og så på mens Patrizias håndlangere tømte huset for eiendeler. De tilhørte Maurizios døtre, ­Alessandra og Allegra, hevdet ekskona.

Åtte lastebiler fylte de med verdifulle eiendeler, før de forsvant. Selv uttalte Patrizia Reggiani seg slik om eksmannens død:

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

«I et humant perspektiv er jeg lei meg for at han er død. På et personlig plan kan jeg dog ikke si det samme.»

I november 1996 startet spaningsleder Carlo Nocerino en hemmelig etterforskning, som innebar blant annet telefon­avlytting og en gjennomgang av ekskonas forretninger og økonomi. Et par måneder senere hadde han fått frem tilstrekkelig bevis for å pågripe Patrizia Reggiani og noen av hennes mistenkte medhjelpere.

Ifølge anklageren hadde Patrizia Reggiani fortalt venninnen Pina Auriemma at hun ville ha Gucci drept. Auriemma hadde da snakket med en av sine kontakter i underverdenen, som ga henne navn på to egnede gjerningsmenn: Benedetto Ceraulo og Orazio Cicila.

DRAP: Eva B. Ragde fikk sin egen TV-serie «Eva - bak sperringene». Video: Discovery+ Vis mer

For drapet skulle Patrizia betale tre millioner kroner, men bare halvparten ble betalt.

Auriemma, Ceraulo og Cicila forsøkte først å presse Patrizia til å betale pengene ved å true med å gjøre henne til en krøpling. En yrkesmorder ble engasjert til å gjøre jobben. Uheldigvis var yrkesmorderen en politimann i forkledning.

Lange dommer

Anklageren hevdet i retten at Patrizia hadde tre motiv for å drepe eksmannen sin: Hun hatet ham, hun ville ha pengene hans, og hun var sjalu på Paola Franchi.

– Denne kvinnen har planlagt drapet på eksmannen i flere år, sa anklageren og pekte på Patrizia. – Hun likte dårlig at han hadde funnet en ny kjæreste, men framfor alt var hun skamløst grådig!

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Patrizia hevdet på sin side at hun var utsatt for et komplott av Auriemma.

– Jeg ble innblandet i drapet mot min vilje. Jeg har kjent Pina i mange år og stolte på rådene hennes. Hun planla alt og truet siden med å gå til politiet og si at det var jeg som sto bak drapet.

Dommeren trodde ikke på Patrizias forklaring og dømte henne til 30 års fengsel. Ceraulo, som holdt drapsvåpenet, ble dømt til livstid, mens de øvrige ble dømt til 25 år hver.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Den svarte enken

Italiensk media gikk fra å kalle Patrizia for «Lady Gucci» til «Den svarte enken».

Hun ble satt fri i 2016, etter å ha sonet 18 år av straffen, og bor nå i Milano. I et intervju med The Guardian sa hun om sin tid i fengselet:

– Jeg sov mye. Jeg puslet med plantene mine og Bambi.

Bambi var en tam ilder som Patrizia hadde fått tillatelse til å ha i cellen. Ilderen gikk riktignok en tidlig død i møte, da en annen fange tilfeldigvis satte seg på den.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Patrizia skaffet seg snart et annet husdyr etter at hun ble satt fri, en papegøye som hun ble sett ute på tur med, i Milanos fornemme kvarter.

Ifølge artikkelen ble Patrizia også overrasket på jobben av et italiensk tv-team som lurte på hvorfor hun benyttet en torpedo. Kunne hun ikke skyte ektemannen sin selv? En irritert Patrizia svarte:

– Jeg ser ikke så godt. Jeg ville ikke risikere å bomme.

FILMATISERT: I «House of Gucci» fra 2021 blir Maurizio Gucci spilt av Adam Driver og Patrizia Reggiani av Lady Gaga. Foto: NTB
FILMATISERT: I «House of Gucci» fra 2021 blir Maurizio Gucci spilt av Adam Driver og Patrizia Reggiani av Lady Gaga. Foto: NTB Vis mer

Uttalelsen ble viftet bort av hennes kolleger som en spøk. Men Patrizia har strødd om seg med fargesterke sitater opp gjennom årene. Et som hun visstnok har sagt, er: «Jeg gråter heller i en Rolls-Royce enn å le på en sykkel.»

Portvakten Giuseppe Onorato, som ble skutt i armen da Maurizio Gucci ble skutt og drept, levde med minnene etter drapsdramaet resten av sitt liv. Erstatningen som Patrizia ble dømt til å betale ham, hadde han ikke sett snurten av da The Guardian snakket med ham i 2016.

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

– Jeg er ikke bitter, men hvis det hadde vært en rik person som ble skadet i stedet for meg, tror jeg nok at den personen ville ha blitt behandlet med mer respekt.

Giuseppe Onorato gikk bort i 2020.

LES OGSÅ: Knivstukket av sin egen far

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer