«Sister Wives»:

Fra fire til én kone: - Ikke fremtiden jeg ønsket

Kody Browns eneste gjenværende kone er utilfreds i sin nye hverdag.

I TUSEN KNAS: Kody Brown og hans fire koner har gjort suksess på TLC. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB
I TUSEN KNAS: Kody Brown og hans fire koner har gjort suksess på TLC. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB Vis mer
Publisert

TLC er kanalen som har gitt oss mye god og episk underholdning, med sine uendelige realityserier. Blant dem finner vi «1000-lb Sisters», «90 Day Fiancé» og «Hoarding: Buried Alive».

Et program som den siste tiden har fått ekstra mye oppmerksomhet er «Sister Wives» - som på norsk heter «En mann - fire koner». I serien følger man livene til Kody Brown (54), hans fire koner Meri, Janelle, Christine og Robyn, og deres til sammen 18 barn.

De har levd i et polyamorøst ekteskap, men i løpet av kort tid har familieidyllen brast. Her er historien om familien Brown.

KRISE: Alt er ikke som det skal med familien i «Sister Wives». Her er promoen for sesong 16. Video: TLC Vis mer

Ekteskap i fleng

Den populære TV-serien hadde premiere helt tilbake i 2010, men historien starter lenge før den tid.

Kody og Meri møttes for første gang i 1989, og giftet seg året etter. Meri var selv en del av en polygamistisk familie som barn, og vokste opp med hele 25 søsken. I 1995 fikk paret sitt første og eneste barn sammen, sønnen Leon (27) - som kom ut som transkjønnet og skeiv i juni i fjor.

Tre år etter Kodys første bryllup møtte han det som skulle bli hans andre kone - Janelle. De inngikk et spirituelt ekteskap i 1993, og Brown-familien ble dermed polygamistisk. I 1994 fikk de også sitt første barn sammen, Logan (28). I tillegg har de Madison (27), Hunter (25), Garrison (24), Gabriel (21) og Savanah (18) sammen.

Til tross for at Kody møtte sin tredje kone Christine allerede i 1990, dro de ikke på sin første date før fire år senere. Måneden etter inngikk også de et spirituelt ekteskap. Året var 1994 og Kody var «gift» med tre kvinner.

STOR FAMILIE: Christine, Kody, Meri og Janelle i 2010. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB
STOR FAMILIE: Christine, Kody, Meri og Janelle i 2010. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB Vis mer

Likt som Meri, hadde også Christine vokst opp i en polygamistisk familie. I serien har hun, ifølge People, tidligere uttalt at hun også hadde sett for seg det for seg selv.

- Jeg ønsket å bli den tredje kona. Jeg har aldri hatt noe ønske om å bli en «første» kone i det hele tatt … jeg ville være den tredje fordi det hørtes lettest ut, skal hun ha sagt.

Paret fikk totalt seks barn sammen: døtrene Aspyn (27), Mykelti (26), Gwendlyn (21), Ysabel (19), Truely (12) og sønnen Paedon (24).

Skilte seg for adopsjon

I 15 år levde Kody, hans tre koner og barna et lykkelig polygamistisk familieliv. Men i 2009 møtte han en kvinne ved navn Robyn under et kirkebesøk. De giftet seg spirituelt året etter og Kody adopterte hennes tre barn fra et tidligere ekteskap: Dayton (22), Aurora (20) og Breanna (19). De har også fått sønnen Solomon (11) og datteren Ariella (6) sammen.

I 2014 kom imidlertid vendepunktet. Frem til da hadde Kody vært lovlig gift med Meri, og spirituelt gift med de tre andre. Det året valgte Kody derimot å skille seg fra Meri slik at han og Robyn kunne inngå et lovlig ekteskap. Kody og Meri forble et par, og inngikk heller et spirituelt ekteskap.

GIFTET SEG: Kody Brown og kona Robyn ble offisielt gift 2014. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB
GIFTET SEG: Kody Brown og kona Robyn ble offisielt gift 2014. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB Vis mer

På dette tidspunktet var realityserien godt i gang og hadde rullet over TV-skjermene i flere år allerede. Den store familien, med Kody og hans fire koner i front, bodde opprinnelig i Utah - men så seg nødt til flytte til Las Vegas for å unnslippe delstatens trange antipolygami-lov. Senere bar det videre til Flagstaff, Arizona, i fire midlertidige, separate hjem.

Men det skulle vise seg at det lå flere hindringer foran dem enn regelverket.

Endte i parterapi

Skilsmissen mellom Meri og Kody skal angivelig ha vært for å gjøre det lettere for Kody å adoptere Robyns barn. Den første kona skal imidlertid ha tatt ektemannens avgjørelse noe tyngre enn først antatt.

FORLOVER SEG: I TV-serien «Extreme Sisters» forlover tvillingene Anna og Lucy DeCinque seg med samme mann. Video: TLC Vis mer

Det skal ha ført til at Meri i 2016 befant seg midt i det som omtales som en «catfishing-skandale», etter at hun inngikk et forhold over internett. Personen, som hun trodde var en mann, viste seg senere å være en kvinne. Situasjonen førte Kody og Meri inn i parterapi, for å få hjelp til å håndtere affæren.

Til tross for det skal forholdet deres ha utviklet seg til å bli mer platonisk enn romantisk, og etter hvert som tiden gikk ble stemningen mer og mer anspent.

- Jeg er lei

I 2021 var det Kody og Janelles forhold som skapte overskriftene, etter at sistnevnte kunne fortelle at hun bodde i en bobil parkert utenfor Kodys eiendom. Senere uttalte hun også at hun var i tvil om hvorvidt det polygame fortsatt var noe for henne, skrev People.

Janelle ytret i serien at hun hadde slitt helt siden familien hadde flyttet til Flagstaff, og at hun følte at ektemannen ikke støttet henne.

DRAMA: Se bildene fra nye «Sister Wives», her blir det drama! Video: TLC Vis mer

- Jeg er lei av å ikke ha støtten hans når jeg virkelig trenger det. Jeg er bare lei. Jeg trenger en partner. Jeg trenger noe annerledes enn dette, sa hun.

Likevel var det Christine som valgte å forlate Brown-familien først. Det ble starten på slutten for mannen med fire koner.

Brudd, brudd og atter brudd

I november 2021 brøt Christine med Kody, og i ettertid har hun fortalt at bruddet delvis var et resultat av hans forhold til deres felles barn - eller rettere sagt: manglende forhold.

I desember gjestet hun «Reality Life with Kate Casey»-podkasten og sa at barna hadde vært skuffet over faren i årevis og mente at han ikke prioriterte å tilbringe tid med dem.

I SAMME EKTESKAP: Meri Brown, Christine Brown, Janelle Brown og Robyn Brown. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB
I SAMME EKTESKAP: Meri Brown, Christine Brown, Janelle Brown og Robyn Brown. Foto: Puddle Monkey Prods/Kobal/REX/NTB Vis mer

- Jeg så det i øynene deres at de følte at de egentlig ikke hadde et nært forhold ham. Det var vondt for dem å se hvordan han var så god med de andre barna, og ikke med dem.

Christine og Kody var spirituelt gift i 26 år.

Ryktene var sanne

Nestemann ut var Janelle.

I motsetning til Meri, som så på Christines brudd med Kody som et stort svik, var Janelle mer forståelsesfull og støttende.

VEKTNEDGANG: Tammy og Amy Slaton har delt åpent om deres slankeprosess i programmet «1000 lb sisters», hvorpå førstnevnte har gjennomgått en stor forvandling. Video: TLC/Rød Løper. Vis mer

- Janelle og jeg har vært tett gjennom hele greia. Hun er fantastisk, sa Christine den gang om Janelle.

Det tok ikke lang tid før spekulasjonene begynte om at Janelles reaksjon var en forvarsel om at også hun ville ende forholdet til Kody. I desember kom bekreftelsen.

- Jeg og Janelle er skilt, innrømmet Kody i serien.

Fra fire til én kone

Til tross for at Meris reaksjon til Christines brudd med Kody i 2021 ikke var av det positive slaget, skulle det vise seg at heller ikke Meris forhold til Kody var holdbart.

INTIMT: En nakenseanse mellom mor og datter i det nye realityprogrammet «sMothered» skaper reaksjoner. Video: TLC / Rød Løper. Vis mer

Etter 32 år ble det i desember kjent at Kodys aller første kone ikke lenger er en del av flerkoneriet - og Kody står derfor igjen med kun én av fire koner, Robyn.

Bruddet ble kjent gjennom «Sister Wives: One on One», der Meri forteller at Kody bestemte at de ikke lenger skulle være gift, og at han ikke anså seg selv som gift med henne lenger, skriver People.

I episoden gir hun uttrykk for at forholdet til Kody ble bedre etter at de flyttet til Flagstaff.

- Han fikk meg til å tro at han prøvde. Du vet, første jubileet vi hadde her i Flagstaff skålte vi «til en ny start», i motsetning til vårt siste jubileum der han sa «Jeg vet ikke hvorfor du ringte meg, Meri. Vi er ikke gift. Vi oppfører oss ikke som gift», skal hun ha sagt.

Sliter etter bruddene

Så da er det bare Kody og Robyn igjen i ekteskapet, som tidligere besto av fem mennesker. Selv har Robyn sagt i «Sister Wives: One on One» at ektemannen har sagt nei til å ta inn flere koner, noe hun personlig ikke er helt fornøyd med.

I episoden, gjengitt av People, forteller hun at hun virkelig har slitt med tanken på å fortsette i et monogamt ekteskap med Kody, da hun fortsatt ser for seg å leve polygamt.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det roter med identiteten min. Det er ikke fremtiden jeg ønsket, har hun sagt.

Det er i skrivende stund ikke sikkert når eller om det kommer en sesong 18 av det populære TLC-programmet.

LES OGSÅ: Boligdrømmen er satt på vent

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer