Per Heimly:

- Fortsatt uvirkelig

Per Heimly minnes sin avdøde venn Ari Behn.

SAVN: Per Heimly forteller at Aris dødsfall har preget ham i ettertid. Foto: Vidar Ruud
SAVN: Per Heimly forteller at Aris dødsfall har preget ham i ettertid. Foto: Vidar Ruud Vis mer
Publisert

I dag er det ett år siden forfatteren og kunstneren Ari Behns bortgang. 1. juledag etterlot multikunstneren seg familie, venner, kongehuset og en hel nasjon i sorg.

Ari ble 47 år gammel.

Flere har gjennom året satt ord på savnet og sorgen.

De fleste husker nok Aris eldstedatter, Maud Angelica (17), som holdt en rørende tale under bisettelsen i Oslo domkirke i januar.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver kanskje også litt på hendene. Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Jeg jobbet på den i minst ti timer. Og mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sa hun blant annet i talen til sin far.

- Fortsatt uvirkelig

Blant dem som tok 47-åringens bortgang svært tungt, var Per Heimly (48) - en nær venn og kollega av den avdøde kunstneren.

Til Dagbladet forteller Heimly om hvordan Aris dødsfall har preget ham.

- Det er fortsatt uvirkelig. Tanken på hans død gir meg fremdeles iskalde gufs. Men livet går videre. Men for meg er det viktig å holdet minnet om Ari levende. Jeg snakker ofte om ham med Unni (Askeland) og andre felles venner av Ari, forteller han.

NÆRE VENNER: Per Heimly og avdøde Ari Behn var gode venner i flere år. Foto: Roger Fosaas
NÆRE VENNER: Per Heimly og avdøde Ari Behn var gode venner i flere år. Foto: Roger Fosaas Vis mer

Heimly forteller videre til avisen at han forsøkte å hjelpe Ari. Det var ingen som trodde at han kom til å forlate verden.

- Jeg er fremdeles forbannet på meg selv at jeg ikke skjønte hvor syk og langt nede Ari var. Men jeg kunne jo ikke kidnappe ham, sperre ham inne og passe på ham, sier fotografen.

Heimly vet heller ikke hva han kunne gjort annerledes.

Lettet på sløret

Aris foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, har fra starten vært åpne om dødsårsaken. Gjennom året har de stilt opp i flere intervjuer, og har fått ros for å være åpne om noe som gjør så vondt.

- Ari var er en kjent person. Vi valgte å si det som det var for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, fortalte Marianne Behn til Se og Hør kort tid etter dødsfallet.

MOR OG SØNN: Ari med moren Marianne Behn på en boklansering. Foto: Andreas Fadum
MOR OG SØNN: Ari med moren Marianne Behn på en boklansering. Foto: Andreas Fadum Vis mer

I et åpenhjertig intervju med Se og Hør, i bladets store juleutgave, fortalte ekteparet om året som har gått.

Her snakket de blant annet om den siste julefeiringen med sønnen, og hva som skjedde første juledag. Ari og faren hadde hatt en rolig og fredelig julaften sammen, selv om førstnevnte knapt spiste noe. Dagen etter skulle de i juleselskap hjemme hos foreldrene, sammen med resten av familien.

Da Ari skulle gjøre seg klar, ble han imidlertid borte for faren, som måtte lete etter sønnen. Han forklarer at han la merke til at ytterdøren sto på gløtt, og satte derfor mot atelieret.

Etter å ha banket på døren, svarte Ari at han trengte litt tid for å slappe av. Etter en prat gikk faren inn i huset igjen for å vente, og etter en tid dro han tilbake til atelieret. Da fikk han ikke svar.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

– Jeg brukte litt tid på å komme meg inn, for døren var låst. Jeg hadde ikke i tankene at han hadde tatt sitt liv. Jeg er fortsatt så forundret over det, sa han.

LES OGSÅ: Åpner seg om tapet av pappa

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer