Elisa Lam:

Forsvinningen på Cecil Hotel

Den 21 år gamle studenten forsvant plutselig fra det myteomspunne hotellet i 2013.

MYTISK: Cecil Hotel har vært gjenstant for flere grusomheter. Foto: Robyn Beck/AFP/NTB
MYTISK: Cecil Hotel har vært gjenstant for flere grusomheter. Foto: Robyn Beck/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cecil Hotel i Los Angeles har siden det ble åpnet i 1924 tiltrukket seg alvorlig kriminalitet og mystiske hendelser. Flere selvmord, drap og dødsfall har gitt hotellet et dårlig rykte.

Det har heller ikke hjulpet på de mørke mytene at flere kjente drapssaker har en tilknytning til det.

Drapsofferet Elizabeth Short, som ble døpt «Black Daliah» ble funnet like ved i 1947 - delt i to, og med en oppskåret munn som strakte seg fra øre til øre.

Den hensynsløse seriemorderen Richard «The Night Stalker» Ramirez skal noen tiår senere ha hatt et opphold der.

Selv med en uendelig liste av uhyggelige hendelser siden bygget ble reist, er det kanskje 2013 som har satt sitt største preg på Cecils historie.

Går viralt

Den første uken i februar forsvinner den kanadiske høyskolestudenten Elisa Lam (21) fra hotellet. Hun sjekket inn kort tid tidligere, 28. januar. Det er imidlertid ikke selve forsvinningen som skulle gjøre saken berømt.

FORSVANT: Kanadiske Elisa Lam ble borte på ferie til Los Angeles. FOto: AFP/NTB
FORSVANT: Kanadiske Elisa Lam ble borte på ferie til Los Angeles. FOto: AFP/NTB Vis mer

I politiets etterforskning kommer de over et overvåkningskamera fra en av heisene på hotellet.

Elisas bisarre oppførsel fanger raskt oppmerksomheten. Hun går kjapt inn i heisen og trykker tilsynelatende på flere knapper.

Dørene lukker seg imidlertid ikke, og studenten kikker kjapt ut av heisen som om hun er redd for noen. Hun går inn og ut av heisen et par ganger, trykker på knappene igjen, før hun stiller seg utenfor heisen.

Her lager hun flere merkelige håndbevegelser, og det ser ut til at hun kommuniserer med noen foran seg. Så blir hun borte - og det var det siste man så av den unge jenta i live.

TRAILER: «Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel». Video: Netflix Vis mer

Videoen blir publisert offentlig, og internettet kaster seg straks over mysteriet. Hvor blir Elisa Lam av, hva var hun redd for og hvor er hun nå?

To uker etter at 21-åringen forsvinner begynner beboere på hotellet å klage på dårlig vanntrykk. En vaktmester drar til taket på den 14 etasjer høye bygningen for å undersøke vanntankene. Der får han ikke bare svar på hvorfor vanntrykket er lavt - men også hvor Elisa Lam er.

Hun ligger død i tanken, naken.

Politiet uttalte under etterforskningen at lokket på vanntanken var igjen, og Elisa Lams dødsfall ble heretter offer for en rekke ville konspirasjonsteorier på internett. Hun kunne ikke ha skjøvet på plass lokket innenfra tanken.

FUNNET PÅ TAKET: Elisa Lams kropp ble funnet i en av vanntankene på taket. Foto: Robyn Beck/AFP/NTB
FUNNET PÅ TAKET: Elisa Lams kropp ble funnet i en av vanntankene på taket. Foto: Robyn Beck/AFP/NTB Vis mer

Bisarre teorier

En av dem som ble utpekt som hennes drapsmann var artisten Morbid. Han hadde besøkt hotellet og postet en video derfra året før Elisas forsvinning. Låten «Died of Pain» spilte over videoen av en jente som ble jaget og drept.

De såkalt internettdetektivene satte i gang det som kan beskrives som en heksejakt, og gjorde alt i sin makt for å «ta» ham.

Politiet mistenkte imidlertid aldri Morbid, som ikke var i USA på forsvinningstidspunktet. Likevel får han fortsatt dødstrusler den dag i dag, sier han til LoudWire.

- Jeg forsøker å komme meg vekk fra det, å fullstendig snu ryggen til det, men det var etter selvmordsforsøket mitt. På et punkt føles det som om det ikke er noen vei ut, sa han tidligere i år, 8 år etter forsvinningen.

Det var imidlertid bare én av de mange teoriene rundt Lams forsvinning. En annen var at Lams forsvinning hadde en tilknytning til skrekkfilmen «Dark Water», som kom ut i 2005.

FIKK LIVET ØDELAGT: Pablo Vergara, kjent som Morbid, ble offer for internettrollene som trodde han hadde drept Elisa Lam. Foto: Netflix
FIKK LIVET ØDELAGT: Pablo Vergara, kjent som Morbid, ble offer for internettrollene som trodde han hadde drept Elisa Lam. Foto: Netflix Vis mer

I filmen finner mor og datter (Dahlia og Cecilia, som muligens er inspirert av «Black Dahlia»-drapet ved Cecil Hotel) mørkt vann som lekker fra taket på soverommet. De oppdager at leiligheten over er oversvømt og at familien som bodde der har forsvunnet under mistenkelige omstendigheter.

Dahlia finner liket til nabojenta i leiligheten, og det viser seg at hun har blitt forlatt av foreldrene og druknet etter å ha falt i bygningens vanntank.

I filmen er det også noe galt med heisknappene i bygningen, noe som er nok en bisarr likhet med Elisa Lams historie.

Det var flere som bet seg merke i den spesielle heis-videoen av Lam, og flere trakk paralleller til det såkalte «koreanske heisspillet».

Det går ut på at spilleren besøker ulike etasjer fra heisen, for å komme til en «annen dimensjon». Spillet går ut på å føre heisen i ulike etasjer, før det skal komme inn en mystisk kvinne man ikke kan ha kontakt med. Så skal spilleren ta heisen ned til første etasje.

To ting kan deretter skje - heisen kan gå ned til første etasje, og spilleren må da forlate bygningen uten å se seg tilbake. Hvis heisen derimot skulle ta spilleren til tiende etasje vil spilleren gå inn i en ny dimensjon.

TRAILER: Den offisielle traileren for «Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer». Video: Netflix Vis mer

Den kanskje mest forskrudde teorien er imidlertid at Elisa Lam hadde tuberkulose, og at hun var rammet av et utbrudd i Los Angeles samme år. Ifølge teorien var hun syk, og den merkelige oppførselen hennes skyldtes en ny medisin mot sykdommen.

Noen dro den til og med så langt at de hevdet at den 21 år gamle studenten var et menneskelig, biologisk våpen som var sendt for å spre sykdommen i Los Angeles, og at hun ble drept fordi hun visste for mye. Internettdetektivene hengte seg blant annet opp i at en tuberkulose-test hadde navnet LAM-ELISA, noe som virkelig ga vann på mølla for teorien.

Obduksjonsrapporten satte imidlertid strek over denne hypotesen, da den viste at hun hadde dødd av drukning.

Tragisk dødsårsak

For den egentlige forklaringen bak Elisa Lams bortgang er verken mystisk eller spennende, den er bare sørgelig.

Det viste seg at takluken på vanntanken ikke var lukket da Lam ble funnet, det var vaktmesteren som hadde skjøvet det over tanken etter at han fant henne. En enkel kommunikasjonsfeil var kanskje det som gjorde at saken blåste ut av proporsjoner.

Den 21 år gamle jenta gikk på flere medikamenter for å behandle bipolar lidelse og depresjon. Da hun reiste ut i verden sluttet hun sannsynligvis å ta medisinene, noe hun hintet til i dagboken sin.

LIKFUNN: Brannmannskapet er på plass etter likfunn i en av vanntankene. Foto. Jonathan Alcorn/Reuters/NTB
LIKFUNN: Brannmannskapet er på plass etter likfunn i en av vanntankene. Foto. Jonathan Alcorn/Reuters/NTB Vis mer

Også toksikologirapporten viste svært lave mengder av medikamentene hun skulle tatt.

- Når man stopper å ta medisinene blir sjansen for en humørepisode mye større, sier nevropsykolog Judy Ho i Netflix-serien.

Da hun først kom til Cecil hotell bodde hun sammen med noen andre unge jenter, men disse klaget over hennes merkelige oppførsel, og hun fikk deretter rom alene. Oppførselen hennes i heisen kan skyldes en psykose, ifølge etterforskerne.

HOVEDETTERFORSKER: Tim Marcia fant til slutt svaret på gåten. Foto: Netflix
HOVEDETTERFORSKER: Tim Marcia fant til slutt svaret på gåten. Foto: Netflix Vis mer

Deres teori er at hun dro opp på taket til den tietasjes bygningen for å gjemme seg fra en imaginær fare i en av vanntankene.

Hun skal så ikke ha kommet seg ut av tanken, men druknet ved et uhell.

- I denne saken fant vi ut hva som skjedde. Men svaret sårer. Det er uheldig at noen tror det er en konspirasjon, men det er det ikke, sier politietterforsker i Los Angeles-politiet, Tim Marcia, i Netflix-serien.

LES OGSÅ: Får ikke fred før morderen er tatt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer