Julen 2020:

Forsvarer svindyr julekalender

Se og Hør har snakket med en rekke kjendiser om presset rundt jula. Dette mener de.

GAVEPRESSET: Flere kjendiser Se og Hør har snakket med deler sine meninger rundt det mye omtalte gavepresset. Julianne Nygård er blant dem. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GAVEPRESSET: Flere kjendiser Se og Hør har snakket med deler sine meninger rundt det mye omtalte gavepresset. Julianne Nygård er blant dem. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er halvveis i desember og beveger oss sakte, men sikkert, mot jul. En høytid som er full av forventninger og familiehygge, men også for enkelte preget av det årlige kjøpe- og gavepresset.

Noen har nok årets julegaver ferdiginnpakket og klare allerede, mens andre er i tenkeboksen over hva i alle dager de skal kjøpe i år - og ikke minst gruer seg til å måtte punge ut store summer.

Én ting er i alle fall sikkert: Nordmenn er mer enn gjerne villig til å betale både det ene og det andre for julefeiringen.

For fristende juletilbud, Black Week, julekalendre og halv skatt på november- eller desemberlønningen, hjelper ikke akkurat på det store kjøpe- og gavepresset flere kjenner på før jul.

Gå for hjemmelagde gaver

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl (42) mener man bør unngå kjøpepress i forbindelse med jula, med åpenhet og noen kjøreregler. I mange år har hun kjempet for økonomisk åpenhet, både gjennom podkasten «Pengetabu» og tv-suksessen «I lomma på Silje».

- Åpenhet fører med seg forståelse. I tillegg anbefaler jeg å lage noen kjøreregler når det kommer til julegaver, sier Sandmæl, som forteller at i en fersk undersøkelse gjennomført av Ipos for DNB, er det hele tre av fem som føler at kjøpepresset i forbindelse med jula er for stort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer