Julen 2020:

Forsvarer svindyr julekalender

Se og Hør har snakket med en rekke kjendiser om presset rundt jula. Dette mener de.

GAVEPRESSET: Flere kjendiser Se og Hør har snakket med deler sine meninger rundt det mye omtalte gavepresset. Julianne Nygård er blant dem. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GAVEPRESSET: Flere kjendiser Se og Hør har snakket med deler sine meninger rundt det mye omtalte gavepresset. Julianne Nygård er blant dem. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er halvveis i desember og beveger oss sakte, men sikkert, mot jul. En høytid som er full av forventninger og familiehygge, men også for enkelte preget av det årlige kjøpe- og gavepresset.

Noen har nok årets julegaver ferdiginnpakket og klare allerede, mens andre er i tenkeboksen over hva i alle dager de skal kjøpe i år - og ikke minst gruer seg til å måtte punge ut store summer.

Én ting er i alle fall sikkert: Nordmenn er mer enn gjerne villig til å betale både det ene og det andre for julefeiringen.

For fristende juletilbud, Black Week, julekalendre og halv skatt på november- eller desemberlønningen, hjelper ikke akkurat på det store kjøpe- og gavepresset flere kjenner på før jul.

Gå for hjemmelagde gaver

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl (42) mener man bør unngå kjøpepress i forbindelse med jula, med åpenhet og noen kjøreregler. I mange år har hun kjempet for økonomisk åpenhet, både gjennom podkasten «Pengetabu» og tv-suksessen «I lomma på Silje».

- Åpenhet fører med seg forståelse. I tillegg anbefaler jeg å lage noen kjøreregler når det kommer til julegaver, sier Sandmæl, som forteller at i en fersk undersøkelse gjennomført av Ipos for DNB, er det hele tre av fem som føler at kjøpepresset i forbindelse med jula er for stort.

KLAR OPPFORDRING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har rimelig god kontroll når det kommer til økonomi. Nå har hun noen klare kjøreregler før julehandelen setter i gang for fullt. Foto: Tore Skaar
KLAR OPPFORDRING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har rimelig god kontroll når det kommer til økonomi. Nå har hun noen klare kjøreregler før julehandelen setter i gang for fullt. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Det er synd at så mange føler på et kjøpepress, spesielt når julegaver kommer langt ned på lista på hva folk synes er viktig med jula, påpeker hun.

Ifølge tv-profilen svarer det norske folk i undersøkelsen at det aller viktigste med jula er å være sammen med familien. Både god mat, avslapping, julepynt, julefilm, familieselskap og julesanger er viktigere enn julegaver.

Hun forteller også at det kommer frem at det faktisk er tanken bak gaven som teller, ikke prisen, og at sju av ti heller ønsker seg hjemmelagde julegaver.

- Så det er bare å sette i gang å bake, strikke, male eller lage noe du tenker vil falle i smak. Det er flere som kan forvente å få dekorerte syltetøyglass med brente mandler fra oss i år. Pluss at dattera mi har dekorert noen putetrekk, som vi selvsagt ikke kan røpe hvem er til, avslører hun.

ARTIG AVSLØRING: Silje Sandmæl deler om ei tid hun ikke hadde like mye i lommeboka, noe som førte til valg hun den dag i dag ikke er like stolt av. Foto/video: Tore Meek / NTB / TV 2 Vis mer

Vi har tatt en prat med flere av landets kjendiser for å høre hva de tenker om nettopp dette presset, som vokser frem rundt høytiden hvert år.

Influenser og kommende tobarnsmor Julianne «Pilotfrue» Nygård (30) mener at julegaver fint bare kunne vært til barna, og ikke de voksne.

- Men så har jeg en mann som er veldig glad i å pakke opp ting, og derfor fortsetter vi med julegavetradisjonene her i huset, legger hun til.

Julekalendre er jo som nevnt også noe som flere nordmenn går til innkjøp av før jul, og det kan være alt fra en sjokoladekalender med en prislapp på ti kroner til en velværekalender til over tusenlappen.

- Kjøpt oss litt fri

Hos Nygård-familien har de imidlertid innført «rampenissen» som en julekalender til den to og et halvt år gamle sønnen Severin. Poenget med «rampenissen» er at den skal gjøre nissestreker mens barna sover, hver dag frem til jul.

- Egentlig er det slik at «rampenissen» bare skal ha med seg gaver noen ganger, men siden vi startet med å gi gaver så tror Severin at han får gaver hver dag. Så da har det blitt til at det er en rampestrek og at «rampenissen» har med seg noe, forklarer hun.

FIKK REAKSJONER: Julianne Nygård, kjent som «Pilotfrue», er gravid med barn nummer to. Da hun valgte å dele en video hvor hun gikk på vekta skapte det reaksjoner. Vis mer

Kalenderen har dermed ikke blitt billig, og Nygård innrømmer at det har vært gaver som har kostet over tusenlappen.

- Det har vært noen av kalendergavene hvor vi har kjøpt oss litt fri. Når det er dyrt er det fordi fantasien vår har dabbet litt av. Det er enklere å gi noe dyrt enn å finne på noe kreativt, mener hun.

På Instagram har følgerne fått tatt del i Severins julekalender, da influenseren hver dag har delt en ny video av hva slags rampestrek «rampenissen» har funnet på, og hva slags gave sønnen får.

Nygård innrømmer overfor Se og Hør at hun har fått delte tilbakemeldinger på sønnens julekalender.

- Jeg får veldig mye positivt hver eneste dag om at folk gleder seg til å se reaksjonen til Severin, men jeg har også fått noen negative hvor folk synes det er litt for mye gavefokus og lurer på hva vi skal gi han til jul når han får så mange fine gaver nå. Det kan jeg selvfølgelig forstå, fortsetter hun.

Misliker kjøpepresset

Influenser og tidligere blogger Emilie Nereng (25) er en av dem som ikke synes noe om kjøpe- og gavepresset i jula.

- Jeg misliker egentlig kjøpepresset. Det at det er mye forventninger knyttet til hvor mye penger man skal bruke på hverandre, forklarer hun.

KRITISK: Emilie Nereng sier det hun mener om regjeringens forslag til å kutte avgiftene på lettbrus i sin Youtube-video. Foto: Emilie Nereng / Youtube. Vis mer

Dette er et tema hun og samboeren Torgeir Glomnes Johansen også har snakket om hjemme.

- Vi savner den tiden hvor man bare gikk på Platekompaniet og kjøpte en DVD til 200 kr. Det finnes jo nesten ingen gaver til under 200 kroner i dag, legger hun til.

Nereng innrømmer at hun selv bruker mer enn hun har lyst til på julegaver til nære og kjære.

- Men heldigvis har jeg god nok råd til å gjøre det. Jeg har et budsjett som jeg prøver å holde meg til hvert år, og det går som regel bra.

- Tanken som teller

Tv-profil Linni Meister (35) mener på sin side at man har flere måneder på å spare opp til å kunne kjøpe gaver til sine nære og kjære.

Ifølge Meister handler det om riktig planlegging og sparing for å unngå og kjenne på kjøpe- og gavepresset.

- Selv elsker jeg å gi, og uansett hva så er det viktig å huske på at det er tanken som teller og den fineste gaven man kan gi til noen er kjærlighet, og det er gratis, legger hun til.

VIL HJELPE: Linni Meister forteller at hun elsker å gi gaver, men påpeker at det er tanken som teller. Samtidig ønsker hun å hjelpe følgerne sine til å spare noen kroner på julegaver. Foto: Andreas Fadum
VIL HJELPE: Linni Meister forteller at hun elsker å gi gaver, men påpeker at det er tanken som teller. Samtidig ønsker hun å hjelpe følgerne sine til å spare noen kroner på julegaver. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Meister, som har 126 000 følgere på Instagram, er blant dem som deler ut rabattkoder til følgerne sine i førjulstiden.

- Jeg synes det er hyggelig at jeg kan hjelpe følgerne mine til å få rabatter og kunne spare noen ekstra kroner på rabattkodene jeg og samarbeidspartnerne mine gir ut, sier hun.

TAR TIL TÅRENE: Linni Meister bryter sammen i tårer i TV3-serien «Kjendismødre». Video: TV3 / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

Tidligere «Idol»-vinner Jorun Stiansen (36) slenger seg på Nereng, og er heller ingen fan av det mye omtalte presset. Hun forklarer overfor Se og Hør at hun synes det er synd og vondt å se at familier gruer seg til jul på grunn av forventningene om at alt skal være perfekt.

- For meg handler jula om tilstedeværelse, nærhet, varme og omtanke. Du skal være takknemlig for det du har og de du har rundt deg, og forhåpentligvis kan du se tilbake på året med mange gode minner, forklarer hun.

- Aldri følt meg dum

Stiansen føler det har blitt en norm i den vanlige klassen at barn kan få julegaver opp mot ti-tolv tusen hver. Det synes hun er helt sinnssykt, selv om hun mener det er opp til hver enkelt hva de ønsker å bruke penger på.

- Men det jeg snakker om er jo det presset som sniker seg frem når man kanskje ikke har lyst eller føler for å bruke så mye penger på de materialistiske tingene, forklarer hun.

- Det handler bare om det øyeblikket når familien eller ungene åpner gaven, og da skal det helst være dritdyrt og fett. Så er det ikke sikkert at det blir brukt engang. Det er et enormt forbruk i jula - som jeg synes er helt sykt, fortsetter hun.

RUNDLURT: Wanda Mashadi blir helt satt ut når Jorun Stiansen lurer henne til å tro hvem som er Joruns biologiske far... Lyd/video: P4. Vis mer

I familien til Stiansen gir de gave til dem de feirer julaften med, og det er nærmeste familie. Hun har heller aldri følt seg dum hvis hun har gitt en brukt gave eller laget noe selv.

- De ler seg i hjel og ser sjarmen og humoren i det. Jeg tenker man skal prøve å tenke at det er sin nærmeste familie, og jeg tror ikke de tenker mindre om deg hvis du ikke bruker enorme summer på gaver.

- Får vondt

Tv-profilen forteller i likhet med flere at man kan lage gaver selv og gi brukte leker som ungene kanskje ikke bruker lenger. Stiansen trekker også frem at en julegave kan være en opplevelse eller noe man kan gjøre sammen som ikke nødvendigvis koster noe.

- Jeg skjønner at presset er til stede og jeg skjønner at folk kjenner på det. Det synes jeg er vondt. Heldigvis så blir den ideen og tanken om å kjøpe brukt stadig mer og mer populær, og folk blir mer bevisst på hva de kjøper.

ENDELIG: Snart er ventetiden over, for «Hjem til jul 2» har premiere 18. desember. Video: Rød Løper Vis mer

Hun får også vondt av ungene som gruer seg til å begynne på skolen, fordi de ikke fikk gave til 10 000 kroner, og foreldrene som føler på presset om de svindyre gavene.

- Gaver er ikke viktigst

Influenser Kristin Gjelsvik (34) er ikke redd for å si det hun mener, og ofte gjør hun det høyt. Når det kommer til presset rundt julegaver forstår hun at folk kjenner på det, men har selv tatt et bevisst valg om å ikke la seg påvirke.

- Jeg synes det er så dumt. Det er litt klisjé, men jula handler om håp og glede og å være sammen med de man er glad i. Det er et privilegium i seg selv om man har noen å feire høytiden med, sier hun.

Gjelsvik synes det burde bli lagt mindre vekt på gaver, og mer på det som virkelig betyr noe - spesielt i år - hvor nesten hele året har blitt påvirket av coronapandemien.

- Det er mange som ikke får feire med dem de vanligvis feirer med. Vi har godt av å sette mer pris på de tingene vi har - noe som er tydeligere nå enn noen gang, mener hun.

34-åringen slår på sin side et slag for brukte julegaver, og vil helst erstatte gaver med opplevelser man kan gjøre sammen.

SVARER PÅ RYKTENE: Dennis Poppe la ut en uskyldig video av samboeren Kristin Gjelsvik som venter på isbilen. Det skapte fullstendig kaos. Video: Rød Løper / Instagram Vis mer

- Det er det man vil huske, det man gjorde sammen. Det trenger ikke å koste noe heller. Det er også en søt gave å heller gi tjenester. Tenk på foreldre som er litt presset på tid, som er slitne eller de som begynner å bli litt eldre. Gi de en hel dag med husvask, eller vær barnevakt for en venninne. Jeg vet jeg ville satt pris på en hel dag med barnefri, innrømmer hun.

- Jula er for barna

Gjelsvik mener også at man kan finne mange bruktskatter og kvalitetsprodukter til gode priser. Hun oppfordrer også til at man er litt oppmerksom gjennom hele året, og plukker opp tips fra de man er sammen med.

- Hvis du først skal gi noe, gi noe du vet de trenger eller ønsker seg i stede for å kjøpe for å kjøpe. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for å kjøpe gave til de man er glad i, men man kan begrense antallet litt.

34-åringen vil helst holde seg til et minimum når det kommer til pengebruk på julegaver, og mener at jula handler om å sitte og prate, den gode maten og juletreet - ikke å sitte oppe og åpne gaver til to om natta.

VINTAGE: Sandra Lyng skal ikke kjøpe én ny julegave i år. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Dette er også verdier hun ønsker å lære videre til sønnen Falk (1), som hun har sammen med Dennis Poppe Thorsen (29).

- Jula er først og fremst for barna, men der også tenker jeg det er viktig å gi de gode verdier og lære dem om at det handler om mer enn bare gavene.

LES OGSÅ: Dette har aldri skjedd før

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer