Amanda Bynes:

Forsvant brått fra rampelyset. Nå bryter hun tausheten om skandalene

- Det startet med at jeg begynte å røyke marihuana.

FORSVANT BRÅTT: I et nytt intervju forteller den tidligere skuepspillerstjernen Amanda Bynes om hva som egentlig skjedde da hun la skuespillerkarrieren på hylla. De siste årene har hun skapt mange overskrifter i kjendispressen. Foto: NTB Scanpix
FORSVANT BRÅTT: I et nytt intervju forteller den tidligere skuepspillerstjernen Amanda Bynes om hva som egentlig skjedde da hun la skuespillerkarrieren på hylla. De siste årene har hun skapt mange overskrifter i kjendispressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Allerede som 12-åring startet den tidligere Hollywood-stjernen Amanda Bynes (32), kanskje mest kjent fra filmer som «Alt ei jente kan ønske seg», «She's the Man» og «Hairspray», det som så ut til å bli en lysende skuespillerkarriere.

I et drøyt tiår gjorde hun stor suksess, og sikret flere utmerkelser for forskjellige filmer og serier. Så ble det plutselig stille fra det unge talentet.

I de senere årene har 32-åringen heller skapt overskrifter for sin utsvevende livsstil, inkludert fyllekjøring, påkjørsler og narkoarrestasjoner. Etter å ha holdt seg borte fra rampelyset over en lengre periode, bryter Bynes tausheten i et større intervju med Paper Magazine - der hun kommer med flere avsløringer om hvorfor det gikk så galt.

Flink pike

Bynes forteller at hun som liten ble oppfattet som «en typisk flink pike», en som aldri gjorde noe galt. Hun dro sjelden ut, startet ikke å drikke alkohol før hun var 25 år, og var en generelt pliktoppfyllende jente.

Likevel var det andre ting som gjorde at hun, allerede i en alder av 16 år, begynte å teste ut ulike ting som hun senere i livet skulle få svi for.

- Det startet med at jeg begynte å røyke marihuana. Jeg ble ikke avhengig på det tidspunktet, og jeg misbrukte det heller ikke. Jeg dro ikke ut på byen eller gjorde meg selv til skamme ... ennå, sier hun til magasinet.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

I RETTEN: 32-åringen har møtt i retten flere ganger, ofte ikledd parykk og store solbriller. Her er hun i mai 2013, tiltalt for besittelse av marihuana. Foto: REUTERS/Reuters-TV, NTB Scanpix
I RETTEN: 32-åringen har møtt i retten flere ganger, ofte ikledd parykk og store solbriller. Her er hun i mai 2013, tiltalt for besittelse av marihuana. Foto: REUTERS/Reuters-TV, NTB Scanpix Vis mer

I takt med tiden ble imidlertid bruken av marihuana en døråpner til andre, tyngre rusmidler. Bynes forteller at hun etter hvert gikk over til blant annet ecstasy. Hun testet også kokain, men det likte hun ikke. Det nervestimulerende rusmiddelet adderall ble derimot en favoritt, og ble et stoff hun begynte å ta regelmessig.

Ble avhengig

Ifølge Bynes var det under innspillingen av filmen «Hairspray» i 2007, der hun spilte hovedrollen som Penny Pingleton, at ting begynte å rakne.

Hun hadde sett en artikkel som omtalte adderall som «den nye slankepillen», og ble raskt avhengig. Avhengigheten varte over flere år.

I 2011, under innspillingen av komediefilmen «Hall Pass», sa alt stopp.

- Under innspillingen av «Hall Pass» pleide jeg å tygge adderall-tabletter. Jeg husker jeg spiste en hel haug av dem, og jeg ble rett og slett helt ufokusert. Jeg klarte ikke å fokusere på replikkene mine eller huske dem, minnes 32-åringen i dag.

RØD LØPER: Amanda Bynes på premieren av filmen «Hairspray» der hun spilte hovedrollen som Penny Pingleton. Foto: NTB Scanpix
RØD LØPER: Amanda Bynes på premieren av filmen «Hairspray» der hun spilte hovedrollen som Penny Pingleton. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tung depresjon

Problemene hang trolig sammen med det som hadde skjedd året før, da hun havnet i en tung depresjon.

I 2006 spilte Bynes i filmen «She's the Man», der hun spilte en tenåringsjente som helst ville se ut som broren sin. Da filmen kom ut, havnet Bynes i en tung depresjon som varte i flere måneder. Ifølge henne selv likte hun ikke hvordan hun så ut som gutt. Hun beskriver det som en «ut av seg selv»-opplevelse som satte henne helt ut av spill.

Selv om depresjonen gikk over, slet hun fremdeles med et dårlig selvbilde. Hun husker at hun så seg selv på skjermen etter hun hadde spilt inn scenene i «Hall Pass», og mislikte det hun så.

Både jobben hun gjorde, og hvordan hun så ut. Det endte med at hun stormet av settet og aldri kom tilbake.

Filmen ble lansert uten henne.

UNG STJERNE: Amanda Bynes på rød løper i 2005, før problemene hennes begynte å ta overhånd. Foto: NTB scanpix
UNG STJERNE: Amanda Bynes på rød løper i 2005, før problemene hennes begynte å ta overhånd. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dårlig selvbilde

I 2010 var hun tilbake i rampelyset med sin nye film «Easy A». Til magasinet forteller hun at hun heller ikke denne gangen taklet å se seg selv på skjermen. Hun ble dermed helt overbevist om at hun aldri kunne være foran kameraet igjen.

- Jeg var høy på marihuana da jeg så den, og av en eller annen grunn påvirket det meg. Jeg vet ikke om jeg var i en psykose eller hva, men det påvirket hjernen min på en eller annen måte, som det vanligvis ikke gjør. Det forandret min oppfatning av ting, forteller hun.

«Easy A» ble Bynes aller siste spillerfilm. Hun bestemte seg for å legge skuespillerkarrieren på hylla.

POPULÆR: Med sine mange filmer og serier ble Amanda Bynes svært populær, før hun la opp i 2010. Her tar hun bilder sammen med fans i 2008. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Med sine mange filmer og serier ble Amanda Bynes svært populær, før hun la opp i 2010. Her tar hun bilder sammen med fans i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Angret

Beslutningen valgte Bynes å dele over Twitter. Noe hun angrer bittert på i dag. I intervjuet med Paper Magazine forteller hun at hun heller skulle ønske at hun gjorde det via en pressemelding.

Twitter-meldingen skapte store overskrifter den gang. I dag forteller hun at hun skammer seg over måten hun håndterte det på.

- Jeg var rusa, og jeg tenkte på det tidspunktet at jeg var så ferdig med dette, og at jeg bare måtte gjøre det. Det var utrolig dumt av meg, jeg ser det nå. Jeg var ung og dum, sier hun.

Twitter-meldingene fra Bynes stoppet imidlertid ikke der. I tida som fulgte ble Twitter-kontoen hennes et forum der hun liret av seg det aller meste.

Hun skapte blant annet overskrifter verden over da hun skrev at hun ville at Drake skulle «myrde vaginaen» hennes.

Gikk nedover

Deretter gikk alt nedover for den tidligere skuespillerstjernen.

I mars 2012 fikk hun bot for å snakke i telefonen mens hun kjørte bil, og en måned senere ble hun arrestert for fyllekjøring.

Bynes ble så tiltalt for å ha krasjet i en annen bil og forlatt stedet, en sak som ifølge Los Angeles Times senere ble løst privat utenfor retten.

Bynes var også innblandet i flere lignende hendelser, noe som førte til at hun ble fratatt førerkortet. I september 2012 ble bilen hennes inndratt som en følge av dette, ifølge People.

Overskriftene har imidlertid ikke gitt seg her. Skuespilleren ble nemlig arrestert i sitt eget hjem i 2013 etter at hun ble tatt for besittelse av marihuana.

Da politiet dukket opp på døra, forsøkte stjernen å tukle med bevisene, og ifølge aktor i saken kastet hun en bong ut av vinduet sitt i New York, skrev NY Daily News den gang.

I PARYKK: Amanda Bynes på vei inn til rettssalen i New York sommeren 2013. Foto: NTB scanpix
I PARYKK: Amanda Bynes på vei inn til rettssalen i New York sommeren 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Blitt edru

I dag ser Amanda Bynes tilbake på fortiden sin som en vanskelig periode i livet, og uttrykker overfor Paper Magazine at hun skammer seg over tingene hun har sagt og gjort.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Se dette innlegget på Instagram

2009 #tbt

Et innlegg delt av Amanda Bynes (@rlamandabynes)

I snart fire år har 32-åringen holdt seg unna både rusmidler og alkohol, noe hun takker foreldrene sine for. Det er nemlig dem som skal ha hjulpet Bynes tilbake på rett kjøl i livet.

I juni i fjor var første gang Bynes tok bladet fra munnen om skandaleoverskriftene som har herjet de seneste årene.

Den gang fortalte hun til YouTube-kanalen Hollyscopp, gjengitt av Vanity Fair, at hun ønsket å finne sin vei tilbake til skuespillerkarrieren. Men først var planen å fullføre skolegangen.

- Jeg har faktisk begynt på skolen siden sist, moteskolen F.I.D.M, og jeg elsker det, uttalte hun den gang.

LES OGSÅ: - La henne være i fred, din psykopat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer