Val Kilmer:

Forsvant - slik går det nå

Skuespilleren har ikke vist seg offentlig siden 2019.

2019: Val Kilmer har holdt seg unna rampelyset de to siste årene. Her avbildet i 2019. På halsen har han et apparat som hjelper han med både pust og stemme. Foto: Suzanne Cordeiro / Shutterstock / NTB
2019: Val Kilmer har holdt seg unna rampelyset de to siste årene. Her avbildet i 2019. På halsen har han et apparat som hjelper han med både pust og stemme. Foto: Suzanne Cordeiro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at den amerikanske skuespilleren Val Kilmer (61), kjent fra storfilmer som «Top Gun», «Batman Forever» og «Snømannen», har vært gjennom mye de seneste årene.

I 2017 ble det kjent at skuespilleren hadde blitt diagnostisert med strupekreft. Det var imidlertid to år etter at han faktisk hadde fått diagnosen.

I de to årene avkreftet han flere ganger at han var alvorlig syk, og kalte det blant annet «feilinformasjon» når historier om sykdommen ble lekket. Samtidig forsikret han fansen om at alt var i skjønneste orden.

BORTE: Skuespiller Val Kilmer har ikke vist seg offentlig siden 2019. Nå røper barna hans hvordan han har det. Foto: Lev Radin / M10s / MEGA / NTB
BORTE: Skuespiller Val Kilmer har ikke vist seg offentlig siden 2019. Nå røper barna hans hvordan han har det. Foto: Lev Radin / M10s / MEGA / NTB Vis mer

Som følge av den alvorlige sykdommen måtte han gjennom en rekke aggressive behandlinger, blant annet en prosedyre i luftrøret. Prosedyren har redusert stemmen hans, og har påvirket pusten slik at han lettere blir andpusten.

Siden 2019 har stjernen holdt seg unna rampelyset. Nå, i forbindelse med premieren av dokumentarserien «Val», har imidlertid barna hans gitt en helseoppdatering om faren.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Skulle ønske han var her

Denne uken har nemlig dokumentaren, som tar for seg skuespillerens karriere og privatliv, premiere. Han var ikke selv til stede på den røde løperen i forkant av premieren, men hadde sendt barna Mercedes (29) og Jack (26) Kilmer.

Dermed kunne de også røpe hvordan det står til med faren, som altså ikke har vært å se offentlig på over to år.

DELTE OPPDATERING: Val Kilmers barn dukket opp på premieren til den nye dokumentarfilmen om faren. Foto: Todd Williamson / January Images / Shutterstock / NTB
DELTE OPPDATERING: Val Kilmers barn dukket opp på premieren til den nye dokumentarfilmen om faren. Foto: Todd Williamson / January Images / Shutterstock / NTB Vis mer

- Han har det veldig bra. Han har sett denne filmen trolig tusen ganger, så vi kan ikke kontrollere hva han gjør, sier datteren Mercedes til Entertainment Tonight, før sønnen Jack legger til:

- Det er veldig emosjonelt for ham å se den, og vi skulle ønske han var her, men han er her i ånden og han er stolt av dette og at folk får se en side av ham de aldri har sett før.

Må ha hjelp til å snakke

Mercedes og Jack er mye å se i dokumentaren, som viser alt fra intime hjemmevideoer til klipp fra bak kulissene på ulike filminnspillinger gjennom 61-åringens karriere.

Da traileren ble sluppet tidligere denne sommeren, ble det kjent at skuespilleren fremdeles prøver å komme seg på beina igjen etter kreftsykdommen.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Blant annet har han forsøkt i flere år å finne tilbake til stemmen sin - som han altså har mistet.

- Jeg ble nylig diagnostisert med strupekreft. Jeg prøver fremdeles å bli frisk, og det er vanskelig å snakke og å bli forstått, sier en fortellerstemme i dokumentaren, ifølge CNN.

I dag kan han kun snakke med hjelp av et medisinsk apparat.

LANG KARRIERE: Mange husker trolig Val Kilmer godt fra hans rolle som Iceman i filmen «Top Gun» fra 1986. Foto: Paramount / Kobal / REX / NTB
LANG KARRIERE: Mange husker trolig Val Kilmer godt fra hans rolle som Iceman i filmen «Top Gun» fra 1986. Foto: Paramount / Kobal / REX / NTB Vis mer

«Ba» bort kreften

I et intervju med New York Times i fjor benektet for øvrig skuespilleren igjen at han har hatt kreft, men mente i stedet at det dreide seg om «et forslag om strupekreft» fra legen.

Han tilhører nemlig trosretningen «kristen vitenskap», som avviser tradisjonell medisinsk behandling. I stedet legger den vekt på helbredelse gjennom bønn.

KLUMP: Programlederen ble bedt om å sjekke en kul på halsen. Foto/video: Victoria Price / AP / Instagram Vis mer

I intervjuet forklarte han at kreftkuren for ham var å jobbe med en spirituell veileder for å «be frykten vekk». Ifølge Kilmer var kreften nemlig frykt som manifesterte seg utenpå kroppen, og som derfor ble diagnostisert som en sykdom.

- Jeg ba, og det var min form for behandling, sa han.

Det ble imidlertid familien som sørget for at han til slutt valgte å gå gjennom medisinsk kreftbehandling.

«Feilinformasjon»

Som nevnt var det i 2015 at 61-åringen først fikk diagnosen, men valgte å holde det skjult for offentligheten. Blant annet i 2016, etter at skuespillerkollega Michael Douglas (76) «ba for kompisen» i et intervju og uttalte at: «Ting ikke så bra ut for ham».

Kilmer avkreftet påstandene om kreftsykdom på Facebook like etterpå, der han kalte Douglas' uttalelser for «feilinformasjon».

Nesten et halvt år etter gjorde «Top Gun»-stjernen helomvending. Ifølge ukebladet People var det under en spørsmålsrunde for nettstedet Reddit at Kilmer erkjente at han var diagnostisert med strupekreft.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

61-åringen fikk spørsmål om nettopp Douglas' påstander, og hvorfor han hevdet at Kilmer var syk, da han svarte følgende:

- Han prøvde antakeligvis å hjelpe meg, fordi pressen sikkert lurte på hvor jeg hadde blitt av. Jeg gjennomgikk behandling for kreft. Tungen mi er fortsatt hoven, men blir bedre for hver dag. Jeg høres fremdeles ikke helt ut som meg selv, og derfor tror visst folk at jeg fortsatt er syk, svarte Kilmer den gang.

Hvorfor skuespilleren valgte å holde hele sykdomsforløpet hemmelig fra offentligheten, sa han ingenting om.

LES OGSÅ: Denne stjerneeksen liker han best

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer