Åttendeklassingen Victor blir mobbet på skolen og er helt alene. Men det finnes et sted der han kan kjenne seg trygg - i det populære spillet «Edelmot». Der kan man leve akkurat som man vil.
I den virtuelle fantasiverdenen har Victor bestevennene Odin og Ingeborg. Trekløverets mål er å bli de sterkeste spillerne noensinne.

Men først må de vinne over skolemobberne.
- Helt fra jeg var ung, lot jeg alltid som at dataspillene var virkelige. Det var der jeg følte tilhørighet. Det var der jeg følte meg som en helt når jeg var en taper på skolen, forteller Victor Sotberg (31).
Mobbing og ensomhet
Youtuberen er et kjent ansikt for både unge og gamle. I tillegg til flere programlederjobber for NRK og TV 2, har Sotberg blant annet vært å se i «Skal vi danse», «Maskorama», «Alle mot 1» og «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

- Jeg fikk alle mot meg
For tiden kan vi se TV-profilen i sesong to av «Forræder».
Sammen med serieskaper Odin Helgheim (27), er Sotberg aktuell med første bok i tegneserietrilogien «Edelmot». Boken ble lansert 20. mai, og Sotberg mener mange vil kjenne seg igjen i den.
- Alle har gått på ungdomsskolen. Alle har kjent på sårheten ved det å vokse opp og prøve å finne seg selv.

Inspirert av egen oppvekst
Historien som fortelles, er inspirert av Sotbergs egen ungdomstid.
- Jeg har tenkt og fundert på denne historien siden jeg gikk på videregående. Men så har den liksom aldri kommet til liv. Ikke før jeg møtte han her, sier Sotberg strålende og tar et godt grep rundt skuldrene på Odin Helgheim.

Helgheim tar automatisk over stafettpinnen.
- Vi møttes første gang i oktober for halvannet år siden og begynte å snakke sammen om dette konseptet. Jeg synes det var kjempespennende. Og mens Victor fortalte meg om alle ideene og konseptene sine, så begynte jeg allerede å få bilder i hodet mitt.
Vikinger og skoleungdom
I 2020 debuterte Helgheim med tegneserieromanen «Ragnarok: Fenrisulven», som ble tildelt ARKs barnebokpris. Siden er det kommet to bøker til i den populære serien.

- Var kjærlighet ved første blikk
Nå har han selv måttet se tilbake på egen ungdomstid.
- I «Edelmot» har du mange fantastiske elementer, samtidig som det foregår i den virkelige verden. Jeg synes det har vært utrolig gøy å bli testet i å gå fra den ene kontrasten til den andre.

De to tegneserieskaperne bobler entusiastisk underveis i intervjuet og fullfører ofte den andres påbegynte poenger. Det spares heller ikke på kameratslige kjærlighetserklæringer underveis.
- Sluttresultatet er blitt noe helt annet enn det jeg opprinnelig hadde tenkt mens jeg holdt på med historien for meg selv. Boken har blitt mye rikere og mye bedre som følge av samarbeidet vårt, erklærer Sotberg stolt.
Fikk «homo» i ansiktet
Karakteren Victor er skeiv, noe som ifølge forfatteren kommer til å bli utforsket mer inngående i de kommende bøkene.
Sotberg selv legger ikke skjul på at det ville betydd mye om han i ungdomstiden hadde kunnet lese om en jevnaldrende som forelsker seg i noen av eget kjønn - og at det var helt normalt.

- Det tror jeg hadde gjort oppveksten min mye lettere. Jeg forsto liksom ikke hva jeg var, forteller han til Dagbladet.
- Det første møtet mitt med ordet «homo», var at jeg fikk det slengt i trynet som et skjellsord. Derfor er jeg glad for at vi kan vise det som noe fint.
Gaming viktig for unge
I «Edelmot» tas vi med til en virtuell fantasiverden der man kan leve ut drømmene sine. Sotberg mener de tar gaming på alvor, som en verden som er like virkelig som virkeligheten.

- Opplevde det som veldig brutalt
- Gaming er en veldig stor del av spesielt mange unges liv i dag. Selv vokste jeg opp med gaming som et sted jeg på en måte rømte litt til når jeg hadde behov for å kunne være meg selv eller føle at jeg var god i noe, sier han før han fortsetter:

- Gaming har også vært et sted hvor jeg har opprettholdt kontakt med venner, spilt spill og vært sosial. Og det vet jeg mange gjør i dag også.
Sotberg trekker frem at bokens Victor ikke har noen venner på skolen.

Svarer på romanseryktene
- Han har bestevennene sine i spillet, men han har ikke møtt dem ansikt til ansikt. I spillet er de likevel hans nærmeste venner, og det er legitimt for ganske mange der ute.
Må ta barnas spilling på alvor
I løpet av årene har digitale mediers påvirkningskraft på barn og ungdom vært gjenstand for diskusjoner. Særlig gaming har vært et stadig tilbakevendende tema der mange foreldre har ytret sin bekymring for poden.
I 2022 konkluderte imidlertid en ny studie med at barn som brukte mest tid på dataspill, scoret høyere på intelligens.

Som erfaren gamer selv, mener Sotberg det er viktig at foreldrene tar barnas spillinteresse på alvor og selv setter seg inn i det.
- På samme måte som de ville ha blitt med og sett på fotballkampen til ungen, så ville jeg ha satt meg ned og invitert til å spille litt sammen. Da skjønner man at det er et stort sosialt liv i gamingen.
Ser ikke forskjellen
Helgheim er etter eget utsagn ikke like rutinert spiller som sin tegneseriekompanjong. Samtidig ser han hva spilling kan gi og bety.
- Fra en følelse av tilhørighet og samhold, til inspirasjon og ideer. Selv vokste jeg opp med Gameboy og Pokémon. Det var med på å nøre opp under min interesse for historiefortelling og illustrering.

- Levde en løgn i 20 år
Sotberg sliter samtidig med å forstå hvor stigmaet mot gaming kommer fra.
- Gaming må man slutte med, mens det går helt fint å sitte og «binge» episode etter episode på Netflix. Hvor er forskjellen, spør Sotberg oppgitt før han utdyper:
- I spillverdenen er du aktivt med i historiefortellinger. Du må aktivt jobbe og ofte bruke mye hjernetrim for å løse oppgaver og finne ut hvordan du skal gjøre ting. Jeg ser bare ikke forskjellen på hvorfor det ene er verre enn det andre.
LES OGSÅ: - Det er ikke dødt her