Victor Sotberg:

- Forsto ikke hva jeg var

«Forræder»-aktuelle Sotberg skulle ønske han kunne lest «Edelmot» i ungdomstiden. - Det ville gjort oppveksten min mye lettere.

FORBILDE: Gjennom flere år har YouTuber og TV-profil Victor Sotberg jobbet for å formidle viktigheten av å akseptere seg selv for den man er. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet
FORBILDE: Gjennom flere år har YouTuber og TV-profil Victor Sotberg jobbet for å formidle viktigheten av å akseptere seg selv for den man er. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet Vis mer
Publisert

Åttendeklassingen Victor blir mobbet på skolen og er helt alene. Men det finnes et sted der han kan kjenne seg trygg - i det populære spillet «Edelmot». Der kan man leve akkurat som man vil.

I den virtuelle fantasiverdenen har Victor bestevennene Odin og Ingeborg. Trekløverets mål er å bli de sterkeste spillerne noensinne.

MOBBEOFFER: I tegneserieromanen «Edelmot» møter vi Victor. På skolen blir han mobbet og er helt alene. Illustrasjon: Odin Helgheim
MOBBEOFFER: I tegneserieromanen «Edelmot» møter vi Victor. På skolen blir han mobbet og er helt alene. Illustrasjon: Odin Helgheim Vis mer

Men først må de vinne over skolemobberne.

- Helt fra jeg var ung, lot jeg alltid som at dataspillene var virkelige. Det var der jeg følte tilhørighet. Det var der jeg følte meg som en helt når jeg var en taper på skolen, forteller Victor Sotberg (31).

TUNG TID: Victor Sotberg hadde det ikke lett på skolen. Det åpnet han seg om hos «Lindmo». Video: NRK Vis mer

Mobbing og ensomhet

Youtuberen er et kjent ansikt for både unge og gamle. I tillegg til flere programlederjobber for NRK og TV 2, har Sotberg blant annet vært å se i «Skal vi danse», «Maskorama», «Alle mot 1» og «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

For tiden kan vi se TV-profilen i sesong to av «Forræder».

Sammen med serieskaper Odin Helgheim (27), er Sotberg aktuell med første bok i tegneserietrilogien «Edelmot». Boken ble lansert 20. mai, og Sotberg mener mange vil kjenne seg igjen i den.

Victor Sotberg og Robin Hofset fikk kjørt seg i TV 2-programmet «I fyr og flamme» da duoen skulle prøve å sitte i en jacuzzi i 24 timer. Video: Celina Morken / TV 2 PLAY. Reporter: Jonas Hammer. Vis mer

- Alle har gått på ungdomsskolen. Alle har kjent på sårheten ved det å vokse opp og prøve å finne seg selv.

TEGNESERIEAKTUELLE: «Edelmot» er den første av tre tegneseriebøker om bestevennene Victor og Odin, skapt av Victor Sotberg og Odin Helgheim. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet
TEGNESERIEAKTUELLE: «Edelmot» er den første av tre tegneseriebøker om bestevennene Victor og Odin, skapt av Victor Sotberg og Odin Helgheim. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet Vis mer

Inspirert av egen oppvekst

Historien som fortelles, er inspirert av Sotbergs egen ungdomstid.

- Jeg har tenkt og fundert på denne historien siden jeg gikk på videregående. Men så har den liksom aldri kommet til liv. Ikke før jeg møtte han her, sier Sotberg strålende og tar et godt grep rundt skuldrene på Odin Helgheim.

VOND HVERDAG: Historien er inspirert av Victors egen ungdomstid. Illustrasjon: Odin Helgheim
VOND HVERDAG: Historien er inspirert av Victors egen ungdomstid. Illustrasjon: Odin Helgheim Vis mer

Helgheim tar automatisk over stafettpinnen.

- Vi møttes første gang i oktober for halvannet år siden og begynte å snakke sammen om dette konseptet. Jeg synes det var kjempespennende. Og mens Victor fortalte meg om alle ideene og konseptene sine, så begynte jeg allerede å få bilder i hodet mitt.

FIKK HAT: Victor Sotberg har vært stor på YouTube siden 2015, men populariteten har også sine baksider. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Vikinger og skoleungdom

I 2020 debuterte Helgheim med tegneserieromanen «Ragnarok: Fenrisulven», som ble tildelt ARKs barnebokpris. Siden er det kommet to bøker til i den populære serien.

Nå har han selv måttet se tilbake på egen ungdomstid.

- I «Edelmot» har du mange fantastiske elementer, samtidig som det foregår i den virkelige verden. Jeg synes det har vært utrolig gøy å bli testet i å gå fra den ene kontrasten til den andre.

SERIESKAPER: Odin Helgheim bodde som liten et par år i USA. Der fattet han en brennende interesse for tegneserier. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet
SERIESKAPER: Odin Helgheim bodde som liten et par år i USA. Der fattet han en brennende interesse for tegneserier. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet Vis mer

De to tegneserieskaperne bobler entusiastisk underveis i intervjuet og fullfører ofte den andres påbegynte poenger. Det spares heller ikke på kameratslige kjærlighetserklæringer underveis.

- Sluttresultatet er blitt noe helt annet enn det jeg opprinnelig hadde tenkt mens jeg holdt på med historien for meg selv. Boken har blitt mye rikere og mye bedre som følge av samarbeidet vårt, erklærer Sotberg stolt.

Det psykologiske spillet startet allerede i første episode av «Forræder», som førte til at en av deltakerne tok til tårene. Reporter: Kine Falch. Video: Jenny Emilie Aas / TV 2 Play Vis mer

Fikk «homo» i ansiktet

Karakteren Victor er skeiv, noe som ifølge forfatteren kommer til å bli utforsket mer inngående i de kommende bøkene.

Sotberg selv legger ikke skjul på at det ville betydd mye om han i ungdomstiden hadde kunnet lese om en jevnaldrende som forelsker seg i noen av eget kjønn - og at det var helt normalt.

FANTASIVERDEN: Er man sterk i Edelmot, så er man populær i den virkelige verden. «Edelmot» lanseres 20. mai. Illustrasjon: Odin Helgheim
FANTASIVERDEN: Er man sterk i Edelmot, så er man populær i den virkelige verden. «Edelmot» lanseres 20. mai. Illustrasjon: Odin Helgheim Vis mer

- Det tror jeg hadde gjort oppveksten min mye lettere. Jeg forsto liksom ikke hva jeg var, forteller han til Dagbladet.

- Det første møtet mitt med ordet «homo», var at jeg fikk det slengt i trynet som et skjellsord. Derfor er jeg glad for at vi kan vise det som noe fint.

Linni Meister gjestet Motepolitiet Live med Jan Thomas og svarte kryptisk på romanseryktene med den internasjonale superstjernen. Video: Jenny Emilie Aas/Håvard Bjørnerem/Dennis Appelong/Se og Hør. Vis mer

Gaming viktig for unge

I «Edelmot» tas vi med til en virtuell fantasiverden der man kan leve ut drømmene sine. Sotberg mener de tar gaming på alvor, som en verden som er like virkelig som virkeligheten.

- Gaming er en veldig stor del av spesielt mange unges liv i dag. Selv vokste jeg opp med gaming som et sted jeg på en måte rømte litt til når jeg hadde behov for å kunne være meg selv eller føle at jeg var god i noe, sier han før han fortsetter:

FLERE PÅ VEI: Det er planlagt tre bøker i den nye serien. Victor forteller, Odin tegner. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet
FLERE PÅ VEI: Det er planlagt tre bøker i den nye serien. Victor forteller, Odin tegner. Foto: Roger Grosvold/Dagbladet Vis mer

- Gaming har også vært et sted hvor jeg har opprettholdt kontakt med venner, spilt spill og vært sosial. Og det vet jeg mange gjør i dag også.

Sotberg trekker frem at bokens Victor ikke har noen venner på skolen.

- Han har bestevennene sine i spillet, men han har ikke møtt dem ansikt til ansikt. I spillet er de likevel hans nærmeste venner, og det er legitimt for ganske mange der ute.

Martin Ødegaard er på plass i Oslo. Video: Andreas Fadum Vis mer

Må ta barnas spilling på alvor

I løpet av årene har digitale mediers påvirkningskraft på barn og ungdom vært gjenstand for diskusjoner. Særlig gaming har vært et stadig tilbakevendende tema der mange foreldre har ytret sin bekymring for poden.

I 2022 konkluderte imidlertid en ny studie med at barn som brukte mest tid på dataspill, scoret høyere på intelligens.

VENNER: Victor Sotberg og Odin Helgheim har brukt seg selv som hovedpersoner. Illustrasjon: Odin Helgheim
VENNER: Victor Sotberg og Odin Helgheim har brukt seg selv som hovedpersoner. Illustrasjon: Odin Helgheim Vis mer

Som erfaren gamer selv, mener Sotberg det er viktig at foreldrene tar barnas spillinteresse på alvor og selv setter seg inn i det.

- På samme måte som de ville ha blitt med og sett på fotballkampen til ungen, så ville jeg ha satt meg ned og invitert til å spille litt sammen. Da skjønner man at det er et stort sosialt liv i gamingen.

I første episode av Dagbladet TV og Se og hør sin TV-serie «Reality-legendene» avslører Vida Lill Gausemel Berge en rekke ukjente historier fra sin sesong av «Paradise Hotel» i 2012. Vis mer

Ser ikke forskjellen

Helgheim er etter eget utsagn ikke like rutinert spiller som sin tegneseriekompanjong. Samtidig ser han hva spilling kan gi og bety.

- Fra en følelse av tilhørighet og samhold, til inspirasjon og ideer. Selv vokste jeg opp med Gameboy og Pokémon. Det var med på å nøre opp under min interesse for historiefortelling og illustrering.

Sotberg sliter samtidig med å forstå hvor stigmaet mot gaming kommer fra.

- Gaming må man slutte med, mens det går helt fint å sitte og «binge» episode etter episode på Netflix. Hvor er forskjellen, spør Sotberg oppgitt før han utdyper:

I 2019 deltok Frank og Eunike Aniksdal på «Farmen»-sidekonkurransen «Torpet» sammen, og en god stund etterpå avslørte de at de var et par. I den nye TV-serien «Reality-legendene» avslører de at den romantiske relasjonen startet allerede under «Torpet»-innspillingen. Reporter: Kine Falch. Video: Madeleine Liereng Vis mer

- I spillverdenen er du aktivt med i historiefortellinger. Du må aktivt jobbe og ofte bruke mye hjernetrim for å løse oppgaver og finne ut hvordan du skal gjøre ting. Jeg ser bare ikke forskjellen på hvorfor det ene er verre enn det andre.

LES OGSÅ: - Det er ikke dødt her

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer