Lisa Anckarman:

- Første gang jeg viser det

Lisa Anckarman åpner seg om den sjeldne sykdommen.

FLEKKER: Svenske Lisa Anckarman ble diagnostisert med en hudsykdom etter å ha oppdaget flekker i pannen sin. Foto: Privat
FLEKKER: Svenske Lisa Anckarman ble diagnostisert med en hudsykdom etter å ha oppdaget flekker i pannen sin. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske influenseren Lisa Anckarman (31) har skapt en imponerende karriere i sosiale medier med over 200 000 følgere på Instagram og en blomstrende YouTube-kanal.

For ett år siden ble det kjent at 31-åringen hadde funnet lykken med influenser og tidligere «Ex on the beach»-deltaker, Henrik Elvejord Borg (27). Samme år kom også gladnyheten om at de hadde forlovet seg.

Det er imidlertid ikke forholdet som nå får oppmerksomhet.

På Instagram avslører Anckarman at hun lider av den sjeldne hudsykdom vitiligo, en sykdom hun har skjult fra offentligheten ved hjelp av sminke.

STORMFORELSKA: Henrik Elvejord Borg er lykkelig forlovet med den svenske influenceren Lisa Anckarman. Nå røper de detaljer om det kommende bryllupet. Video: Rød Løper Vis mer

- Slitsomt

Til Se og Hør forteller 31-åringen at hun nylig oppdaget den sjeldne sykdommen.

- Jeg begynte å få noen hvite flekker i pannen og i lysken for seks måneder siden. Jeg tenkte ikke så mye på det, og syntes ikke det var noe stort problem. Det er de siste tre til fire ukene det har eksplodert.

Anckarman forteller videre at hun er usikker på hvordan hudsykdommen vil utvikle seg. Hun legger imidlertid ikke skjul på at det kan være vanskelig og slitsomt å leve med hudsykdommen.

HUDSYKDOM: De hvite flekkene i ansiktet ble flere og tydeligere over tid. Anckarman er usikker på hvordan det vil utvikle seg. Foto: Privat.
HUDSYKDOM: De hvite flekkene i ansiktet ble flere og tydeligere over tid. Anckarman er usikker på hvordan det vil utvikle seg. Foto: Privat. Vis mer

- Det er første gang jeg viser det denne uken. Det føles bra, for man vil ikke skjule noe. Min første tanke var at jeg ville sminke over det. Man vil jo gjerne passe inn og det kan føles slitsomt at folk lurer på hva det er, eller at de synes det er ekkelt, forteller influenseren åpenhjertig, og legger til:

- Jeg bestemte meg fort for at det er noe jeg vil stå for og jeg vil vise at jeg ser sånn ut. Da jeg fikk diagnosen tenkte jeg at det er noe jeg kommer til å måtte leve med og da føles det viktig å stå for det og rocke det.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er vitiligo en hudsykdom som kjennetegnes ved flekkvis utvikling av velavgrensede, melkehvite områder i huden, tidvis med hvite hår i de angrepne områdene. Sykdommen er svært sjelden, og berører bare én til to prosent av befolkningen i Norge.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil være et forbilde

Det var i forbindelse med en photoshoot for en kampanje at den populære influenseren delte en rekke bilder av seg selv med hvite flekker i ansiktet. Her viser hun stolt frem det som hun tidligere har prøvd å skjule.

Under et av Instagram-innleggene, som viser en video av Anckarman, skriver hun:

«Jeg og Nathalie Berzelius valgte for første gang å ikke sminke over vitiligoen, og det føltes skummelt, men også veldig oppkvikkende. Å få flekker midt i ansiktet er ikke noe noen ønsker, men hvis det er én ting jeg har lært i livet, er det å ikke skjule skavankene sine. Livet er NÅ og her er jeg».

Overfor Se og Hør forteller Anckarman at hun har valgt å fremheve vitiligoen i forbindelse med kleskampanjen.

- Jeg og Henrik holder på med å spille inn en realityserie som slippes 31. oktober, der jeg faktisk fremhever vitiligoen. Det var spennende og jeg gjorde det i forbindelse med mitt andre klesslipp for Unlock7. Det fikk mye positiv oppmerksomhet fra andre som har vitiligo, og jeg er kjempeglad for at jeg kan være et forbilde. Det er jeg veldig gjerne, sier Anckarman.

PUNGET UT: Reality-profilen Henrik Elvejord Borg og hans svenske forlovede, Lisa Anckarman, har tatt forholdet nok et steg videre. Video: Rød Løper Vis mer

Fikk negative reaksjoner

Til tross for at vitiligoen har vært utfordrende for Anckarman, er hun ikke i tvil om at det har havnet i de rette hendene.

- Selv om jeg først følte at det var ubehagelig å få flekker i hele ansiktet tror jeg at det havnet på rett person. Jeg føler at jeg hele livet har øvd på å være annerledes fordi jeg har kledd meg annerledes helt siden jeg var ung. Jeg er vant til å få blikk på byen, og jeg kan tenke meg å gå lengst frem i flokken med hodet høyt hevet, og vise at man kan være veldig glad og selvsikker til tross for at man har flekker i hele fjeset.

I etterkant av de ærlige bildene på Instagram møtte likevel 31-åringen motstand.

- Ettersom jeg ikke hadde snakket noe om det tidligere var det ganske mange som reagerte negativt og trodde at jeg hadde malt på flekkene. Men jeg har brukt ganske mye filter på Instagram slik at man ikke har sett flekkene, forteller hun til Se og Hør, og fortsetter:

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

- Mange ble nok urolige for at jeg skulle spille på en sykdom som jeg ikke har, men når folk skjønte at det er noe som jeg nå går ut med og at jeg vil være et forbilde og vise det frem, har jeg fått overveldende mengder med mailer og meldinger fra foreldre og ungdom med vitiligo. Jeg har også fått meldinger fra folk med hudsykdommer som takker meg for at jeg tør å vise det frem. Så det er virkelig noe jeg vil fortsette med.

LES OGSÅ: Kjendisdatter nekter å skjule sykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer