Sacha Baron Cohen:

Forsøkte å få O.J. Simpson til å «tilstå» drap med skjult kamera

- Problematisk, mener etikkekspert.

PÅ SKJULT KAMERA: Komiker og skuespiller Sacha Baron Cohen ville ha O.J. Simpson til å tilstå drap, som han tidligere er blitt frikjent i retten for. Stuntet skal ha blitt gjennomført ved bruk av falsk identitet og skjult kamera. Foto: NTB Scanpix
PÅ SKJULT KAMERA: Komiker og skuespiller Sacha Baron Cohen ville ha O.J. Simpson til å tilstå drap, som han tidligere er blitt frikjent i retten for. Stuntet skal ha blitt gjennomført ved bruk av falsk identitet og skjult kamera. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den britiske komikeren og skuespilleren Sacha Baron Cohen (46), kjent for karakterer som «Ali G», «Borat» og «Bruno», er i disse dager aktuell med serien «Who Is America?».

Konseptet går helt enkelt ut på at 46-åringen i kjent stil harselerer med blant andre høytstående amerikanske politikere og lobbyister. Dette gjør han naturligvis i full forkledning.

Foruten å ha rundlurt tidligere guvernør Sarah Palin, har også en kjent matkritiker gått i baret da Cohen lurte ham til å bli «kannibal».

Viser møte på tre minutter

Ifølge Deadline er det den tidligere fotballstjernen O.J. Simpson (71) som får gjennomgå i den aller siste episoden av 46-åringens tv-eksperiment.

I forkledning som «Gio Monaldo», en styrtrik italiensk fotograf, tilbrakte komikeren om lag tre minutter med Simpson i et forsøk på å få ham til å innrømme at han i 1994 tok livet av ekskona Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman.

OFRENE: Nicole Brown og hennes venn Ron Goldman ble funnet brutalt drept i hennes hjem i Los Angeles 12. juni 1994. Simpson ble frikjent for begge drapene. Foto: AP / NTB Scanpix
OFRENE: Nicole Brown og hennes venn Ron Goldman ble funnet brutalt drept i hennes hjem i Los Angeles 12. juni 1994. Simpson ble frikjent for begge drapene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Simpson ble som kjent frifunnet for begge drapene, men fortsatt ytres det tvil om 71-åringens uskyld.

Til tross for at han ble frikjent av juryen - etter et enestående mediesirkus av en rettssak - tapte han et sivilt søksmål fra familiene til Goldman og Nicole Brown i 1997. O.J. ble erklært ansvarlig for de to drapene, og måtte betale 33,5 millioner dollar i erstatning - penger som de etterlatte hevder å aldri ha sett snurten av.

- Lyst å drepe henne

Ifølge Deadline er sekvensen med O.J. Simpson en av de ytterst få gangene produksjonen besluttet å bruke skjult kamera. Med tanke på motivet for møtet, kan man kanskje forstå bruken av denne metoden.

LETTET: Her får O.J. Simpson beskjed om at han blir prøveløslatt i oktober. Video: CNN Vis mer

Det skal ha blitt lagt ned omfattende forarbeid for å i det hele tatt gjøre avtalen mulig. Angivelig skal Baron Cohen og hans team ha fått et gjennombrudd i forhandlingene ved personlig kontakt med en av Simpsons advokater.

I tv-sekvensen blir den tidligere idrettsstjernen omtalt som «Amerikansk helt og kvinneforkjemper». People skriver at Baron Cohen blant annet hadde med seg en kvinne som var forkledd som «kjæresten» til den italienske rollefiguren hans.

- Hun er vakker, men noen ganger har jeg lyst å drepe henne, skjønner du?, sier Baron Cohen, ifølge People.

- Hei, hei, hei, hei, hei, svarer Simpson, som videre ber ham om «å stoppe» mellom latterutbruddene sine.

- Ikke kona mi

Baron Cohens italienske karakter forklarer videre at han har en rik forretningspartner som vil gi store summer for å høre sannheten om «den kvelden med kona».

- Hvilken kone?, spør Simpson.

- Hun som du skjøt.

- Vel, for det første, hun var ikke kona mi. Vi var skilt. Og for det andre, jeg gjorde det ikke ... Jeg «slapp ikke unna» med noe, forteller Simpson.

SKILTE SEG i 1992: O.J. Simpson og Nicole Brown Simpson fotografert sammen i 1993. Knapt et år senere ble hun drept. Foto. AP / NTB scanpix
SKILTE SEG i 1992: O.J. Simpson og Nicole Brown Simpson fotografert sammen i 1993. Knapt et år senere ble hun drept. Foto. AP / NTB scanpix Vis mer

Baron Cohen lykkes altså ikke i forsøket på å få 71-åringen til å tilstå ugjerningen. Selv om flere har gjort lignende forsøk, har Simpson alltid fastholdt sin uskyld.

- Bør finnes grenser

Overfor Se og Hør forklarer ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, at bruken av skjult kamera eller falsk identitet som metode er noe som bare skal brukes i unntakstilfeller.

- I norsk presseetikk er forutsetningen at dette er den eneste måten å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning, sier han.

Baron Cohen er komiker og skuespiller, men er kjent for å bruke intervjuformen når han møter intetanende personer som tar nettopp intervjuet alvorlig. Bodahl-Johansen mener at det i slike settinger også bør settes krav til komikere om å opptre anstendig.

- Nå tar jeg utgangspunkt i journalistikken. Hvis man imidlertid fjerner seg fra dette og går over på komikerens banehalvdel, mener jeg at det bør finnes grenser for hvordan man opptrer også her.

- Dersom O.J. Simpson hadde tilstått i en slik setting, ville konsekvensene blitt store. Jeg mener denne type opptreden og metode er problematisk nettopp med tanke på menneskers rettssikkerhet, sier Bodahl-Johansen, som videre viser til at Simpson faktisk ble frifunnet i retten for de to drapene.

HENGER UT «BESTEVENNEN» : Rett før O.J. Simpson skulle få svar på om han ville bli prøveløslatt, ble en tilsynelatende privat samtale sendt på direkten på CNN. Video: CNN Les mer her: http://www.dagbladet.no/kjendis/mikrofonen-var-pa-da-oj-simpson-hengte-ut-sin-beste-venn-i-fire-minutter---han-er-en-bedrager/68530182 Vis mer

Nekter å stille til intervju

Simpson har i skrivende stund ikke kommentert Baron Cohens opptrinn offentlig. Ifølge Deadline ble møtet arrangert på et hotellrom i Las Vegas, hvor O.J. i disse dager holder til.

Etter å ha sonet ni år i Lovelock-fengselet i Nevada ble han prøveløslatt 1. oktober i fjor.

71-åringen ble i 2008 dømt for væpnet ran, overfall og kidnapping i Las Vegas, noe som fant sted året i forveien.

Simpson har tidligere forklart at han fikk flere tilbud om å stille opp i intervjuer i løpet av sin tid i fengselet, men at han valgte å takke nei til dette. I forbindelse med løslatelsen uttalte den tidligere fotballstjernen at han heller ikke nå «hadde interesse av å involveres med pressen».

Foruten noen få paparazzibilder, der Simpson forlater sin egen bil i et parkeringshus, har observasjonene av ham vært særdeles få.

LES OGSÅ: - O.J. Simpson drømmer om å date Kris Jenner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer