Gustav Magnar Witzøe:

Formuen krympet med ti milliarder

25-åringen mister tittelen som verdens tredje yngste dollarmilliardær.

FORMUEFALL: 25 år gamle Gustav M. Witzøe var lenge en av Norges desidert rikeste personer. Nå kan det derimot hende at han får en ekstremt mye lavere plassering på lista over dem med høyest formue her til lands. Her med Tone Damli på Se og Hørs kjendisgalla i vinter. Foto: Astrid Valler
FORMUEFALL: 25 år gamle Gustav M. Witzøe var lenge en av Norges desidert rikeste personer. Nå kan det derimot hende at han får en ekstremt mye lavere plassering på lista over dem med høyest formue her til lands. Her med Tone Damli på Se og Hørs kjendisgalla i vinter. Foto: Astrid Valler Vis mer

Det har vært et innholdsrikt år for den norske laksearvingen Gustav Magnar Witzøe (25). Han har for alvor kommet seg ut av farens skygge, selv om det er 12 år siden nesten hele familieimperiet ble overført til ham.

Han har begynt å gjøre intervjuer, blant annet i Dagbladet Magasinet, og stiller oftere enn noensinne opp på rød løper med ymse kjendiser. Eksempelvis er han blitt god venn med kjendisstylisten Jan Thomas (51), som han blant annet har vært i Paris med.

Da skattetallene ble kjent i fjor, tronet han høyt på lista over Norges rikeste mennesker med en formue på elleville elleve milliarder.

Hakk i hæl var Kjell Inge Røkke og Trond Mohn, men nå er det godt mulig at de har tatt igjen den unge arvingen.

Betydelig skatteendring

Dagens Næringsliv kunne onsdag melde at Salmar-arvingen har fått formuen sin barbert med spinnville ti milliarder kroner, som i praksis - basert på fjorårets tall - betyr at han «bare» sitter igjen med én milliard i formue.

DN har fått tall som tilsier at 25-åringens formue nå er redusert til 1,13 milliarder kroner. Basert på fjorårets likningstall plasserer det ham på rundt plass 50. over landets rikeste, mens Kapital 400 tidligere denne uka plasserte ham på en niendeplass.

Finansmagasinet Forbes har tidligere omtalt Witzøe som verdens tredje yngste dollarmilliardær, en tittel han nå mister. Det er ikke helt uten grunn at formuen har krympet med ti milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Finansavisa skriver at det hele skyldes en endring i selskapsstrukturen. Det er investeringsselskapet Kverva som eier rundt halvparten av lakseselskapet Salmar. Moderselskapet har nå bestemt seg for å dele seg i to, i Kverva Industrier og Kverva Finans. Uten å gå konkret inn på hvilke endringer som er gjort, betyr endringene at Witzøe nå får en betydelig skattereduksjon.

Reduksjonen av formuen sørger nemlig for at han må betale 84 millioner mindre i skatt, skriver avisa. Det betyr ikke at de store verdiene nå er solgt ut av familien. Gustav Witzøe senior, altså arvingens far, fortalte til Adresseavisen tidligere denne måneden at det bare handler om nye selskapsstrukturer.

- Reduksjonen er en følge av de reglene som gjelder ved denne type omorganisering. Som følge av de reglene som gjelder ved omorganisering brukes lavere verdier enn de likningsmessige verdiene, sier daglig leder Helge Moen i familiens investeringsselskap Kverva til DN.

Satser milliarder

Kverva, da fortsatt i én del, hadde i fjor et overskudd på drøyt en milliard kroner. For Salmars del har aksjene nesten doblet seg i verdi, og er i dag verdt rundt 22 milliarder kroner, skrev DN tidligere i år.

Lakseprisene i år har nemlig vært bedre enn ventet, og vil trolig øke, har analytiker i Handelsbanken Capital Markets, Kjetil Lye, tidligere uttalt til NA24.

Kverva eies igjen av familien Witzøes holdingselskap Kvarv. Totalt sett har familiens verdier nå passert hele 25 milliarder norske kroner. Witzøe jr. eier 97 prosent av aksjene til Kverva.

LUKSUSLIVET: Maria Høili er arvingen til Europris-gründer Terje Høili, og har allerede fått flere millioner av familien. I «Maria og Edvard» følger seerne henne og ektemannen Edvards luksusliv. Video: MTG Vis mer

De er blitt rike på fisk, men nå virker det som at de ønsker å ekspandere aksjeporteføljen sin. Helge K. Moen, som er sjef i Kverva, fortalte tidligere i år at de sikter seg inn mot teknologi knyttet til oppdrett og sjømat.

De siste årene har de investert godt i oppdrettsteknologi, og kjøpte blant annet denne våren aksjeposter i Mariculture - som skal utvikle merder (brukes til oppdrett av fisk, journ.anm.) som kan tåle 15 meter høye bølger.

Dette skal koste rundt 600 til 700 millioner kroner i nye investeringer. Sammenlagt har investeringene i teknologi gjennom Kverva og datterselskapene passert en milliard kroner. Witzøe senior og junior kan derfor utvilsomt le hele veien til banken.

25-åringen er derimot fortsatt ikke helt sikker på hva fremtiden bringer for hans del. Det fortalte han i et stort intervju med Dagbladet Magasinet tidligere i år, da han viste fram hjemstedet Frøya.

- Det var dette jeg gjerne ville vise dere (hjemstedet, journ.anm.). Det er dette som er viktig for meg. Jeg vet ikke hva jeg velger i fremtiden. Jeg vil prøve ulike ting. Det kan godt være at jeg flytter tilbake hit. Men ikke ennå, sa han.

Modellfremtid

Selv om formuen har kommet fra farens satsing på lakseoppdrett, har ikke 25-åringen hatt noen klar fremtidsvisjon. Ved at han, i tillegg til å være milliardærarving, har et pent ytre, har han imidlertid noen ekstra strenger å spille på.

Nå prøver Witzøe seg nemlig som kampanje- og catwalkmodell, og med seg på laget har trønderen ingen ringere enn tidligere modell og kjendisstylist Jan Thomas.

KOLLEGER: Gustav Witzøe og Jan Thomas har jobbet sammen en rekke ganger den siste tida, i håp om at førstnevnte skal klare å nå modelldrømmen sin. Foto: Andreas Fadum
KOLLEGER: Gustav Witzøe og Jan Thomas har jobbet sammen en rekke ganger den siste tida, i håp om at førstnevnte skal klare å nå modelldrømmen sin. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det var arvingens frisør som introduserte ham for kjendisstylisten. Og det hele var gjort godt skjult for å unngå at den kjendis-sky laksearvingen skulle trekke seg. Det som begynte med en garderobegjennomgang, ble gradvis utvidet til et større samarbeid mellom de to.

I dag er 51-åringen, sammen med modellagent Alexander Norheim fra modellbyrået Team Models, blant dem som legger strategien for Gustavs modellsatsing.

Og de to la ikke skjul på at de har troen på 25-åringen. Til Magasinet fortalte de at de ser for seg en merkevare som likner supermodell-søstrene Bella (21) og Gigi Hadid (23) - som også er milliardærarvinger, for øvrig.

Homorykter

At et samarbeid mellom Gustav Witzøe og Jan Thomas ville kunne føre til spekulasjoner rundt legning og om hvorvidt de to er et par, var noe stylisten forberedte milliardærarvingen på. Men sistnevnte tok ryktene med knusende ro.

Se dette innlegget på Instagram

📸 @jannerugland

Et innlegg delt av Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe)

- Hvis noen kaller meg homo, så er ikke det noe jeg oppfatter som nedverdigende. Homofil er noe man er, ikke noe man velger. Det er ikke noe galt i det.

I januar kom de to vennene sammen til Se og Hørs kjendisgalla. På spørsmål om han da hadde kjæreste, flirte Witzøe.

- He-he, det har jeg ikke, sa 25-åringen, og la til at han heller ikke aktivt er på leting etter en for øyeblikket.

- Ikke noe mer enn andre, single mennesker, i så fall, sa han og smilte.

LES OGSÅ: Letter på sløret om privatlivet