Toto Wolff fra «Drive to survive»:

Formel 1-stjernen: Kjempeformue og dødsfall

Toto Wolff sto overfor en rekke prøvelser før suksessen.

SUKSESS: I dag lever Toto Wolff et liv mange kanskje misunner han for. Slik har det ikke alltid vært. Foto: XPB/ Press Association Images/ NTB
SUKSESS: I dag lever Toto Wolff et liv mange kanskje misunner han for. Slik har det ikke alltid vært. Foto: XPB/ Press Association Images/ NTB Vis mer
Publisert

Torger Christian Wolff, trolig best kjent for de fleste som Toto Wolff (50), er i dag svært aktuell i Netflix-suksessen «Drive to Survive». Søndag gikk dessuten startsignalet for årets Formel 1-sesong, der Wolff og laget hans utvilsomt ønsker å holde seg i toppsjiktet.

Den tidligere racerføreren var bare 17 år da han fikk sitt første møte med motorsport. Den gang så han en venn kjøre løp på Nürburgring før han selv tok fatt på en forholdsvis kort karriere bak rattet.

I ettertid har han imidlertid blitt værende i miljøet, og er i dag både teamsjef og administrerende direktør for Mercedes-Benz Motorsport.

MED STJERNA: Toto Wolff med Formel 1-kjører Lewis Hamilton i 2019 i forbindelse med Australian Grand Prix. Foto: Peter Parks/ AFP/ NTB
MED STJERNA: Toto Wolff med Formel 1-kjører Lewis Hamilton i 2019 i forbindelse med Australian Grand Prix. Foto: Peter Parks/ AFP/ NTB Vis mer

I tillegg har han en eierdel på 33 prosent i Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Dette har naturligvis båret frukter for Wolff, som i dag skal ha en formue på flerfoldige millioner.

Ifølge EssentiallySports er han verdt svimlende 580 millioner dollar, noe som tilsvarer over fem milliarder norske kroner. Express opererer med omtrent samme sum, og flere nettsteder melder at han har en anslått årslønn på opptil åtte millioner dollar - rundt 70 millioner kroner.

Selv om han altså har mer enn nok til salt i grøten, har ikke livet alltid gått på cruisekontroll for Formel 1-profilen.

FORMULA: Det er duket for sesong 4 av den populære serien. Video: Netflix Vis mer

Mistet faren

Den østerrikske stjernen kom til verden i 1972 i Wien, og startet sin skolegang på en fransk skole i byen. Den gang måtte unge Wolff også raskt bli voksen.

Da han bare var åtte år gammel fikk faren påvist kreft, og kort tid senere skilte foreldrene lag. Farens sykdom preget hele familien i tiden han kjempet mot kreften.

- Faren min var veldig syk og moren min måtte ta seg av familien, hun var anestesilege, har Formel 1-profilen uttalt til The Times.

Som nevnt gikk både Wolff og søsteren på en fransk skole i oppveksten. Moren kunne ifølge sønnen ikke fransk og alle påminnelsene fra skolen gikk ubemerket hen.

DRAMATISK: Det var dramatiske bilder i traileren til sesong tre av «Forumula 1». Video: Netflix Vis mer

Han har også fortalt at familien ikke hadde særlig god råd til tross for at moren var lege.

- Hun klarte likevel å sørge for at vi gikk på privatskole i Wien fordi hun følte at språket var viktig. Jeg var i et miljø hvor barn hadde råd til privatskole, men jeg hadde egentlig ikke det, har han fortalt i podkasten til Formel 1-stjerne Nico Rosberg, «Beyond Victory».

Videre forklarte Wolff at han og søsteren på et tidspunkt ble kastet ut av skolen etter manglende betaling. Han var den gang tolv, mens søsteren var ni år.

- Vi ble tatt ut av klassen fordi skolepengene ikke var betalt, mintes han.

STO MELLOM LIV OG DØD: Mikkel Christiansen, kjent fra «Broiler», hadde 20 sekunder på å komme seg ut av den brennende bilen. Video: Julie Easter Christiansen / Reporter: Jonas Scheie Hammer Vis mer

Traume

I Wolffs ungdomsår dør faren av kreftsykdommen, et tap som har preget 50-åringen siden. Farens bortgang har Wolff tidligere beskrevet som «et traume».

- Det er forskjellige grader av traume. Jeg snakker ikke om traume etter misbruk eller krig, men ved å miste en forelder og alt som hører med det - det tok lang tid før det skjedde, har han tidligere fortalt til det østerrikske nettstedet The Race.

STEINRIK: Til tross for en utfordrende oppvekst har Toto Wolff tjent seg søkkrik på blant annet motorsport. Foto: Mark Sutton/ Sutton Images/ REX/ NTB
STEINRIK: Til tross for en utfordrende oppvekst har Toto Wolff tjent seg søkkrik på blant annet motorsport. Foto: Mark Sutton/ Sutton Images/ REX/ NTB Vis mer

Videre forklarte 50-åringen at farens bortgang preger ham hver eneste dag.

- Som ektemann, far, forretningsmann og venn gjør jeg alt for at personer rundt meg aldri skal oppleve det samme som jeg gjorde, sa han, og la til at han ser på det som sitt ansvar å ta vare på de rundt seg.

ELLEVILT: «Top Gear»-programleder Chris Harris henger etter bilen i 144 kilometer i timen. Video: BBC Brit / Særsland. Vis mer

Solgte lys

Til tross for hendelser som uten tvil har preget ham, har Wolff tatt store steg karrieremessig. Han startet sin første bedrift på 1990-tallet under en antirasisme-demonstrasjon i Østerrike hvor han solgte stearinlys.

- Det var en stille protest hvor man skulle tenne et lys og gå, og protestere mot rasisme. Jeg tenkte at det ville være tusenvis av mennesker der uten lys eller stearinlys, har han fortalt til EssentiallySports.

50-åringen klarte å tjene på salget, selv om det å være lysselger skulle bli en forholdsvis kort affære. Han mener likevel at det ikke var hans verste jobb da han var ung.

Marlene Stavrum hadde en dramtisk bilopplevelse i USA. Video: NRK Vis mer

- Jeg måtte ha på en gullkappe, male ansiktet mitt i gull og gi ut kuponger for den lokale elektronikkbutikken, har han sagt til The Race.

Wolff syntes jobben var kjempepinlig og håpet at han ikke skulle bli gjenkjent av noen han kjente, men husket på at han virkelig trengte pengene for å få hjulene til å gå rundt som racerfører - bokstavelig talt.

Møtte kona på racingbanen

Det er likevel jobbene han har hatt i ettertid som har gjort ham steinrik. I tillegg til jobben i Mercedes, har han ifølge EssentiallySports også gjort andre investeringer, som en andel i Williams' Formel 1 team.

Det skal riktignok nevnes at han måtte selge aksjene i selskapet da han i 2013 sluttet i jobben hos Williams og ble leder i Mercedes, skriver Motorsport. Videre kommer det frem at han i ettertid har kjøpt en liten andel i Aston Martin.

MØTTES PÅ JOBB: Toto og kona Susie møttes på racingbanen og giftet seg i 2011. Foto: Shutterstock/ NTB
MØTTES PÅ JOBB: Toto og kona Susie møttes på racingbanen og giftet seg i 2011. Foto: Shutterstock/ NTB Vis mer

I dag er han bosatt i Monaco med kona Susie (39), som også jobber innenfor motorsport - som administrerende direktør for Venturi Racing-team.

Ikke overraskende møttes ekteparet på racingbanen.

Paret giftet seg i 2011, og har sønnen Jack sammen. Toto har tidligere hyllet kona for å holde familien sammen i en hektisk hverdag.

- Vi er veldig heldige, for vi er veldig like når det kommer til oppgaver og gjøremål. Familien kommer alltid først og så kommer jobben, har han uttalt om kona til Speed Week.

BILULYKKE: Det var lenge stille fra Kevin Hart etter at han var involvert i en dramatisk bilulykke. Så delte den populære komikeren og programlederen endelig en video om helsetilstanden. Video: Rød løper Vis mer

LES OGSÅ: Avslører sin mørke fortid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer